Makuuhuoneen lattialla mönki aamulla pikkuinen toukka – ”Harmiton perhonen syö esimerkiksi leivänmuruja”

6.7. 20:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Makuuhuoneen lattialla aamulla liikkui hitaasti eteenpäin tämä toukka. Voiko lajin tunnistaa? Miten päässyt sisälle kerrostalon neljännen kerroksen huoneistoon?

Vein paperipalan päällä ulos pihan puutarhaan.

Pekka Linkala

Luontotohtorin vastaus: Suurella todennäköisyydellä kyseessä on huoneyökkösen 2–3 sentin pituinen toukka. Se on meillä luonnonvarainen yöperhonen, joka pärjää hyvin ulkona. Sen toukat syövät voikukan ja muiden matalien kasvien lehtiä.

Aikuisella on taipumusta lentää sisälle rakennuksiin, minne se voi myös munia. Toisin kuin melkein kaikki muut luonnonvaraiset perhoset, huoneyökkönen selviytyy kuivassa huoneilmassa myös toukkana.

Se ei ole tuholainen, vaan se syö lattialta vaikkapa leivänmuruja ja kuihtuneita viherkasvien lehtiä. Sisällä siitä tuskin on mitään haittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut