Metsässä Kangasalan Ilkossa luikerteli kuparinruskea kaunokainen – Asiantuntija vahvisti, että se ei ole käärme

8.7. 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Kävelin Ilkossa vanhalla hakkuuaukiolla, joka on hakattu tietojeni mukaan vuonna 2017. Olin astua käärmeen päälle, mutta lähempi tarkastelu antoi ihmettelyn aihetta.

Mikä käärme on näin tasaisen ja kiiltävän ruskea ilman mitään kuviointeja? Kooltaan oli kyllä kyykäärmeen kokoinen, ja googlen perusteella selvitin otuksen olevan vaskitsa. Edellisenä päivänä oli satanut vettä koko päivän, ja päivänä jolloin tähän törmäsin, oli satanut koko aamun.

Onko kyseessä todellakin vaskitsa, joka oli lähtenyt kosteana kesäpäivänä päiväaikaan etsimään etanoita?

Epätietoinen

Luontotohtorin vastaus: Oikein määritetty, kuvassa on jalaton liskolaji vaskitsa, joka kyllä usein sekoitetaan käärmeisiin.

Vaskitsan tuntee jo sen kupariin vivahtavasta väristä. Sillä ei koskaan ole kyyn sahalaitakuviota. Lisäksi se on pään muodoltaan sirompi, sisiliskomainen ja liikkeiltään usein vähän hitaampi.

Se voi kyllä liikkua poutasäälläkin, mutta ilmeisesti suosii kosteita olosuhteita ja paikkoja. Laji on tietysti vaaraton, eikä voi purra ihmistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut