Sahalahdessa kotipiha pitää siivota päivittäin oudoista nilviäisistä – Asiantuntija antaa lohduttoman lajimäärityksen

9.7. 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti.

Lukijan kysymys: Ovatko nämä lehtokotiloita? Mistä nämä yhtäkkiä ilmaantuivat? Muutama vuosi sitten en niitä havainnut ja nyt niitä on parina vuonna tullut maat ja mannut pullolleen. Päivässä kerään monta isoa lasipurkillista.

Kotilot ovat Kangasalla Sahalahdessa.

Päivi

Luontotohtorin vastaus: Kyllä nämä lehtokotiloita ovat. Ne tunnistaa usein 1–2 sentin pituudesta ja ruskeasta väristä. Laji lienee meillä alkuperäinen, mutta on epäselvää, miksi se on lisääntynyt meillä niin voimakkaasti viime aikoina.

Ihminen auttaa lajia siirtämällä maa-aineksia (ja kotiloita) paikasta toiseen, mutta tähän voi liittyä myös ilmastoon liittyviä tai muita tekijöitä.

Kotiloiden torjunta vaatii kärsivällisyyttä ja yhteistyötä naapuruston kesken. Jos ne lisääntyvät vaikka kosteassa ojanvarressa, voi harkita tai sopia maanomistajan kanssa, voisiko näitä lisääntymispaikkoja niittää. Myös hiekkaesteiden (pihanreunus) ja pahalta maistuvien kasvien sijoittelu ja poiminta auttavat. Pihalta kannattaa poistaa laudanpätkät ja muut piilopaikat. Lisäksi voi koittaa rautapitoisten yhdisteiden varovaista käyttöä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut