Näsijärven ympäri en vielä ole rohjennut pyörällä ajaa

1.7. 12:00

Ulkomaanmatkailun ja kotimaanmatkailun ero? Omasta mielestäni vastaus on helppo. Ulkomaille mentäessä kohteeseen saavutaan lentokoneella ja määränpäässä ollaan julkisten kulkuneuvojen varassa, kun taas kotimaanmatkailuun liittyy olennaisesti oma auto, jonka takarontti on ahdettu täyteen ja jonka radiosta soi suomipoppi.

Jos olet kotimaanmatkailijana jäänyt kaipaamaan ulkomaanmatkailun tunnelmaa, kannattaa ehdottomasti kokeilla kotimaanmatkailua niin, että jättää oman auton kotiin ja hyppää VR:n kyytiin.

Lämpimästi suosittelen myös oman pyörän mukaan ottamista, joka paikallisjunassa on peräti ilmaista. IC-junissakin kuljetus onnistuu kätevästi, jos ostaa pyöräpaikan hyvissä ajoin. Pyörällä liikkuminen kohteessa mahdollistaa maisemiin, rakennuksiin ja tunnelmaan rauhassa tutustumisen ja tarvittaessa vaivattoman pysähtymisen samalla tavoin kuin kävelijänä, mutta ilman, että kantapohjat ovat laajenneet lautasiksi jo ensimmäisen turistipäivän jäljiltä. Esimerkiksi Helsingistä ja Turusta sai ihan uudella tavalla irti. Kummassakin saattoi pyörällä siirtyä keskustan pääkatujen ulkopuolelle nauttimaan merenrantareiteistä ja tutustumaan itselle tuntemattomampiin kaupunginosiin.

Tänä kesänä minun ja ystäväni pysäkki on Salossa, jota odotan innolla. Pyöräilemme neljän päivän ajaksi katsomaan Mathildedahlin, Kasnäsin, Hangon ja Fiskarsin maisemia.

Pyöräseikkailu voi kuitenkin olla myös yhden päivän retki. Pyhäjärven ympäripyöräily maisemalenkillä (n. 30 km) on tietysti vertaansa vailla oleva klassikko, jossa reitti on yksinkertaisesti kaunis ja vaihteleva. Toinen klassikko olisi Pirkan pyöräilyssä ajettava Näsijärven ympärilenkki Muroleen kanavan kautta (noin 130 kilometriä), mutta lenkin pituuden vuoksi en tätä ole rohjennut vielä kokeilemaan.

Tosin netistä bongasin, että Hopealinjat tarjosi torstaille ja lauantaille 15 eurolla Bike & Boat-lippua, jolloin paluukyydin Muroleelta saisikin laivalla kello 16.15. Tätä pitäisi todella testata!

Kotiovelta lähdettäessä moni tamperelainen ketjunpyörittäjä voi välimallin lenkkeinä varmasti suositella myös pyöräilyä Pirkkalaan ja sieltä Sankilaan, josta fiiliksen mukaan joko lentokentän kautta tai tien 3022 kautta Lempäälään. Lempäälästä voi sitten tarvittaessa ottaa paluujunan Tampereelle. Mikäli jalkalihakset riittävät polkemaan Tampereelle vielä takaisin, lenkkiä tulee yhteensä noin 60 kilometriä.

Toinen hyvä vaihtoehto on lähteä kohti Linnainmaata ja Ruutanaa, josta suunta kannattaa ottaa kohti Kangasalaa. Kangasalta tulee hyvä pyörätie Ruskon kautta Hervantaan, josta sitten pääsee taas keskustaan takaisin. Tälle lenkille mittaa tulee noin 50 kilometriä. Kumpikin näistä reiteistä sisältää osin hyviä pyöräteitä ja osin rauhallisella maantiellä ajoa idyllisissä maalaismaisemissa. Jos lenkille lähtee pyöräilytrikoot päällä, kannattaa muistaa, että lajin etiketti on sama kuin Lapissa hiihdettäessä. Vastaantulevia pyöräilijöitä morotetaan vähintään muutamaa sormea nostamalla.

Pyhäjärven ympäripyöräily maisemalenkillä on tietysti vertaansa vailla oleva klassikko, jossa reitti on yksinkertaisesti kaunis ja vaihteleva.

Omaa lenkkiä suunnitellessa ja lenkin pituutta laskelmoidessa Google maps on verraton työkalu. Sen sijaan valmiit pyöräilyreittisuositukset, kartat ja blogit loistavat netissä yllättävästi poissaolollaan lukuun ottamatta aivan liian vähälle huomiolla Pirkanmaalla jäänyttä jarvienreitti.fi -sivustoa, joka näytti todella laadukkaalta pyöräilevän turistin tarpeisiin.

Turistipyöräilynhän ei kuulu olla pelkkää hikoilua vaan nimenomaan seikkailusta nauttimasta, jolloin tietysti hyvät taukopaikat ovat kaiken A ja O.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut