25-vuotias Jenny passitettiin vankivaunuun Tampereen rautatieasemalta – Irtolaisnaiset elivät työttömyyden, kodittomuuden ja prostituution maailmassa

Tamperelaisten irtolaisnaisten elämä oli epävarmaa, köyhää ja väkivallan värittämää. He olivat asunnottomia, työttömiä ja varattomia. Toisinaan myös naisen epäsiveellinen käytös riitti irtolaistuomioon.

Tampereen poliisilaitos ja sen siveysosasto sijaitsi Raatihuoneen takana, ja sinne kuljettiin Kauppakadulta. Naisia pidettiin vangittuina poliisilaitoksella, kunnes heidät vietiin rautatieasemalle vankivaunukuljetukseen. Kuva on tammikuulta 1932.

8.7. 11:00

Tampere, Keskusta

”Naisilta odotettiin tuolloin täysin päinvastaista käytöstä”, toteaa Irja Lehtonen.

Pro gradu -tutkielmassaan tamperelaisia irtolaisnaisia vuosina 1927–1936 tutkinut Lehtonen halusi kertoa kovia kokeneiden naisten tarinat.

Valtaosa irtolaisina pidetyistä naisista oli 15–30-vuotiaita. He olivat käyneet kansa- ja rippikoulun ja muuttaneet Tampereelle työskennelläkseen tehtaissa. Suuri kaupunki vei kuitenkin syystä tai toisesta nuoret naiset mennessään.

Irtolaisnaiset tekivät erilaisia pätkätöitä, kuten pesivät ja silittivät pyykkiä. Osa naisista työskenteli myös prostituoituina.

”Rahaa raavittiin kasaan sieltä sun täältä. Jotkut tekivät myös erinäisiä sopimuksia toimeentulosta miesten kanssa, sillä siten pystyi välttämään irtolaistuomion”, Lehtonen kertoo.

”Tampere oli siihen aikaan toisenlainen. Palkat olivat pieniä, keskusta näytti erilaiselta, ihmiset käyttivät ulkovessoja ja pihoista löytyi kylmävesihanat peseytymiseen. Elämä oli kovaa”, Irja Lehtonen kertoo. Kuva on Hämeenkadulta vuonna 1933.

Tutkimusaineistosta löytyi myös yksi poikkeus.

Jenny oli käynyt kansakoulun, viisi luokkaa tyttökoulua ja Liikemiesten Kauppaopiston. Hän oli myös työskennellyt samalla työnantajalla usean vuoden ajan. Hän ei ollut tyypillinen irtolainen.

25–vuotiaana Jenny sai vankilatuomion varkaudesta ja avunannosta vangin karkaamiseen. Elämän syöksykierteessä hänet passitettiin monia kertoja irtolaistutkintaan. Ei tiedetä, kuinka Jennylle lopulta kävi.

Mielivaltaisia tuomioita

Tuohon aikaan lainsäädäntö katsoi irtolaiseksi naisen, joka oli mahdollisesti asunnoton ja käyttäytyi epäsiveellisesti. Lisäksi alkoholin käyttö yhdistettynä työttömyyteen saattoivat johtaa siihen, että naiset passitettiin vankivaunussa maaherran irtolaistutkintaan Hämeenlinnaan.

Kaiken kaikkiaan maaherran irtolaistutkintaan lähetettiin Tampereelta 265 naista. Heistä tamperelaisia oli 85 ja ulkopaikkakuntalaisia 180.

Irtolais-käsite oli määritelty lainsäädännössä tarkasti, mutta poliisi ja maaherra sovelsivat sitä tapauskohtaisesti ja mielivaltaisesti naisesta riippuen.

Pro gradu -tutkielman irtolaisnaisista tehnyt Irja Lehtonen kertoo, että ensimmäinen irtolaisnaisen vankivaunupassitus tapahtui nykyisessä Posteljooninpuistossa, vanhalla rautatieasemalla. Tammikuussa 1927 pidätetty 17-vuotias Elli lähetettiin Tampereelta maaherran irtolaistutkintaan Hämeenlinnaan.

Naisia paheksuttiin

Irtolaisnaisia paheksuttiin sekä lainsäädännön että ympäröivän sosiaalisen maailman puolesta. Naapurit saattoivat ilmiantaa irtolaisena pitämänsä naisen poliisille. Hänet voitiin vangita myös kadulta tai matkailijakodista.

Naisten seksuaalisuus saattoi monesti olla yksi syy irtolaistutkintaan passitukselle. Aikaan ei sopinut, että naimaton nainen eli aktiivista sukupuolielämää.

Lehtonen ei käsittele tutkielmassaan miesirtolaisia, mutta uskoo, että heidän kohtelunsa oli erilaista.

”Miesten seksuaalisuuteen on aina suhtauduttu toisin kuin naisten. Poliisia tai yhteiskuntaa ei kiinnostanut miesten sukupuolielämä. Siitä ei edes kysytty”.

Naisirtolaisia paheksuttiin, sillä he poikkesivat silloisesta naiskuvasta.

”Ei sitä siihen aikaan kyseenalaistettu”.

Rautatieaseman, Hämeenkadun ja Kyttälän alue olivat paikkoja, joissa irtolaisnaiset usein liikkuivat. Kuva on Tampereen rautatieasemalta vuodelta 1928.

Yksi elämänvaihe

Irtolaisnaiset olivat pääsääntöisesti nuoria. Lehtosen mukaan 1930-luvun laman jälkeen moni heistä varmasti työllistyi, avioitui ja perusti perheen.

Suurelle osalle irtolaisuus oli vain elämänvaihe. Moni passitettiin irtolaistutkintaan Tampereelta kerran tai kaksi. Lopulta he kuitenkin työllistyivät ja palasivat takaisin yleisesti hyväksyttyyn elämäntapaan.

”Usein ihmiset unohtavat, että irtolaisnaiset olivat oman aikansa nuoria. He muuttivat maalta isoon kaupunkiin, aloittivat työelämän ja tapasivat uusia ihmisiä. He yrittivät sopeutua nuoren aikuisen elämään, ja selviytyä haasteista”, Lehtonen toteaa.

Tampereella huono-osaisuus, syrjäytyminen ja päihdeongelmat näkyvät edelleen katukuvassa. Kuva on Tampereen Pakkahuoneenaukion kiviportailta.

Nykyajan irtolaiset

1920 ja -30 luvuilla irtolaiset käyttivät lähinnä vain alkoholia. Tänä päivänä päihdekulttuuri on kuitenkin erilainen.

Lehtosen mukaan nykyajan irtolaisiksi voi kutsua huono-osaisia ja syrjäytyneitä. Päihde- ja mielenterveysongelmat, työttömyys ja asunnottomuus ovat edelleen monille haasteita. Irtolaisuus näkyy Tampereen kaduilla vielä tänäkin päivänä.

”Pakkahuoneenaukion portailla, Laikun puistossa, ruokajonoissa, asuntoloissa ja tukiasunnoissa. Sosiaaliturvasta huolimatta käymme edelleen samaa keskustelua kuin lähes 100 vuotta sitten”, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mielestä nykyajan irtolaiset kohtaavat vastaavanlaista paheksuntaa ja syyllistämistä kuin edeltäjänsä.

”Netin kommenttipalstoilla sen näkee selvästi”.

Tiatoo

Irja Lehtonen

Syntyperäinen tamperelainen, asuu Nekalassa.

Iältään 55–vuotias.

Naimisissa taksinkuljettaja ja punk–muusikko Tero Lehtosen kanssa.

Kesätöissä apulaistutkijana Pirkanmaan maakuntamuseossa.

Valmistunut keväällä 2022 Tampereen yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan historia.

Opiskellut myös museologiaa, etnologiaa ja sosiaalitieteitä.

Pro gradu -tutkielma ”Ollen alituisena haittana yleiselle järjestyksenpidolle” Naisirtolaisuus Tampereella 1927–1936.

Tutkielman voi lukea Tampereen yliopiston julkaisuarkistosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut