Kokonainen armeija pieniä ötököitä piirittää talon sokkelia – Tahmeasta nesteestä huolimatta ne ovat vaarattomia

1.7. 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukijan kysymys: Talon sokkelia kiertää armeija tällaisia ötököitä. Näitä ilmestyy muutaman vuoden välein ja todella runsaasti. Talon vieressä on pari isoa vanhaa mäntyä. Olisivatko niistä lähtöisin?

Päivi

Luontotohtorin vastaus: Nämä ovat kirvoja, ja puolen sentin mittaisina sellaisiksi aika suuria kuuluen mitä ilmeisimmin sukuun Cinara, jossa on parisen kymmentä kotimaista lajia.

Suomalaisia lajinimiä niillä ei vielä ole, mutta ryhmää kutsutaan ”havukirvoiksi” elintavoista johtuen. Eri lajit elävät eri havupuulajeilla imeskellen kasvien nesteitä joko maanpäällisistä versoista tai juurista.

Talolle tai ihmisille ne eivät tee mitään. Ne tuottavat oksille paljon tahmeaa mesikastetta aivan kuten lehtipuidenkin kirvat. Havukirvojen runsaudella onkin havaittu olevan merkitystä jopa mehiläisten hunajatuotantoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut