Parvekkeelta kuului kova rähinä kun pikkulinnut taistelivat linnunpöntöstä – ”Ehkä se oli liian lähellä”

29.6. 20:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukijan kysymys: Jouduimme todistamaan omalla parvekkeellamme tapahtunutta traagista välikohtausta.

Parvekkeellamme on linnunpönttö, jossa on menestyksekkäästi pesinyt sinitaiset. Sinitiaiset muuttivat jälleen pönttöön pesimään ja pientä piipitystäkin alkoi kuulua.

Ihmettelimme, kun eräänä päivänä parvekkeelta kuului hirmuista rähinää. Selvisi, että pikkuvarpuspari tunkeutui häikäilemättömästi sinitiasten pönttöön ja kuljetti pienet sinitiasen poikaset sieltä pois.

Saman homman pikkuvarpuset teki alakerran kirjosiepon pöntölle. Muutaman päivän sinitiaiset ja kirjosiepot kävivät parvekkeella eksyksissä olevan oloisina pyörimässä, mutta ovat sittemmin kadonneet. Pikkuvarpuset käyvät parvekkeen pöntöllä ajoittain, mutta eivät vaikuta että olisivat pesää sinne rakentamassa. Mitä se tällainen touhu oikein on ja onko yleistäkin lintumaailmassa?

Epätietoinen

Luontotohtorin vastaus: Nämä ovat tietysti ihmisen näkökulmasta ikäviä, ei-toivottuja tapahtumia, mutta luonnossa tilanne on jokseenkin tavallinen, tosin tässä ihminen on tarjonnut pesäpaikan, joka sijaitsee epäluonnollisissa olosuhteissa, pöntössä ja parvekkeella, ja pesät ehkä epätavallisen lähekkäin.

Lisäksi sinitiaiselle suositeltava pöntön lentoaukko on 28 milliä, kirjosiepolle 30 milliä ja pikkuvarpuselle 32 milliä. Mitä pienempi lentoaukko, sen turvallisempi se on pesän pienemmälle asukkaalle.

Lintujen pesäriitoja kyllä tavataan monien lajien kesken. Aika usein kirjosieppo yrittää häätää pesästä aiemmin pesinnän aloittaneet tiaiset, joskus taas siepon yritys voi päätyä sen kannalta kohtalokkaasti.

Tämä voi kuulostaa hurjalta, mutta luonnossa lintujen välistä kilpailua pesäpaikoista ja ravinnosta esiintyy aina jonkin verran. Ehkä varpunen on katsonut, että tiaisen pönttö sijaitsee liian lähellä.

Jos haluaa suosia jatkossa pieniä kolopesijöitä, voi sijoittaa linnunpöntöt kauemmas toisistaan ja tarjota lisää pönttöjä, joissa suuaukko on pienempi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut