Syyskuussa Pyynikillä taas pärisee – Legendaariset moottoripyöräajot täyttää 90 vuotta ja radalla nähdään nyt myös vanhoja kilpa-autoja

Rallimestarit Simo Lampinen ja Rauno Aaltonen osallistuvat näytösajoihin kuuluisilla ralliautoillaan.

Vanhassa kuvassa Rauno Aaltonen poseeraa Morrin Mini -ralliauton kanssa. Samanlaisella ajoi kilpaa myös niin ikään Pyynikillä syyskuussa nähtävä Simo Lampinen.

14.7. 7:00

Moro, Pyynikki

Rallilegenda Simo Lampinen vastaa Moron soittoon kotonaan Hampurissa Saksassa kesken aamutoimien. Hänet nähdään Pyynikin ajojen muistoajoissa ralli-auton ratissa syyskuussa.

”Erittäin mielelläni olen tulossa. Ajoin Pyynikillä Saab 96:lla ja voitinkin”, Lampinen kertoo.

Hänen mukaansa 96 on erinomainen auto.

”Loistava balanssi, hyvä akseliväli, suuret 15-tuumaiset pyörät, pitkä joustoväli. Auto oli yksi parhaita ja erittäin hyvin ajettavissa. Sen sai vasemman jalan jarrulla juuri semmoiseen luistoon kuin itse oli ajatellut.”

Lampinen niitti menestystä Suomessa ja maailmalla. Esimerkiksi Jyväskylän Suurajot hän voitti useaan kertaan, maailmalla ykköstiloja tuli muun muassa RAC-rallista ja Le Mansin 24 tunnin ajosta.

Saabin lisäksi hän kilpaili muun muassa Minillä.

”Se oli herkempi poikittain menolle, mutta Mini oli mutkaisella reitillä vähän ketterämpi. 96 taas sopi vauhdikkaammille reiteille paremmin.”

Renault R 8 Gordinilla ajaa Pyynikin ajojen muistoajossa Jorma Lusenius tai Jukka Suvisalmi.

Autot Pyynikille

Useimmat eivät tiedä, että moottoripyöräkilpailuillaan legendaariseen maineeseen nousseissa Pyynikin ajoissa Tampereella kilpailtiin aikanaan myös autoilla.

”Pyynikillä ajoivat myös autot kilpaa vuosina 1966–1967”, kertoo syyskuisia muistoajojen pääjärjestäjä Reijo Hietanen Suomen veteraanikilpamoottoripyöräkerhosta.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 90 vuotta ensimmäisistä Pyynikin ajoista vuonna 1932. Niinpä on mainio hetki järjestää sunnuntaina 11. syyskuuta Pyynikin ajojen muistoajot.

Varikko hotelli Rosendahlin ja Pyynikin kesäteatterin välisellä alueella aukeaa yleisölle kello 10. Ensimmäinen lähtö eli esittelykierros on kello 11.

Alkuperäisiä kuskeja

Juhla-ajoihin osallistuu useita Pyynikillä ajaneita kilpa-autoilijoita vanhoilla kilpa-autoilla. Mukana olevilla kuljettajilla on läjäpäin mestaruuksia kotimaasta ja maailmalta:

Morris Minillä Rauno Aaltonen, Renault Alpinella ajaa Timo Mäkelä, Izuzu GT:llä Pertti Kärhä, Renault R 8 Gordinilla Jorma Lusenius tai Jukka Suvisalmi, Triumphilla Tapio Mäkinen, Saab 93:lla Simo Lampinen ja Fiatilla Jouko Kallio.

Tämä erittäin tyylikäs Triumph-kilpa-auto nähdään muistoajoissa syyskuussa, sitä ohjastaa Tapio Mäkinen.

Kilpa-autot nähdään radalla useaan otteeseen muun muassa moottoripyörien näytöslähtöjen johtoautoina.

Aiempien muistoajojen malliin pääpaino on kuitenkin vanhoissa kilpamoottoripyörissä, joita ajavat monet Pyynikin kilpailijat ja vanhojen kilpapyörien harrastajat.

Hieno piirre tapahtumassa on avoin varikko. Siellä pääsee näkemänä vanhoja kilpamoottoripyöriä ja autoja vielä lähempää kuin radan varresta. Samalla pääsee halutessaan jututtamaan kuljettajia.

Moro-lähtö tulee

Moro-lehti on Pyynikin Ajojen yhteistyökumppani, ja sen vuoksi myös Moron moottoripyöräilevät lukijat ovat päässeet kiertämään Pyynikin suljetun näytösajoradan.

Tänä vuonna haku Moro-lähdön kuljettajaksi omalla moottoripyörällä avataan elokuun alkupuolella ja osallistujat arvotaan elokuun puolivälissä.

Seuraa opastusta

Paikalle odotetaan jälkeen tulevan jopa 30 000 katsojaa. Tänäkin vuonna yleisö ohjataan alueille, joilla Pyynikin herkkää luontoa ei vahingoiteta.

Maastoon kielletyt alueet on rajattu lippusiimoin. Älä mene niille alueille edes oikaistaksesi.

Parhaita katselupaikkoja on esimerkiksi Pyynikin näkötornilla, jossa on myös katsomo, Näkötornintien varressa, monin paikoin Pyynikintien varressa ja katsomossa Rosendahlin kohdalla.

Tiatoo

Pyynikin ajot syyskuussa

Vuosina 1932–1971 järjestettyjen moottoripyöräkilpailujen muistoajot järjestetään sunnuntaina 11. syyskuuta kello 10–16.

Pyynikin ajoja järjestettiin aikoinaan yhteensä 32 kertaa. 1960-luvun alussa Pyynikillä kisattiin jopa MM-tasolla.

Pyynikillä on järjestetty aikaisemminkin muistoajoja. Ensimmäiset olivat vuonna 1991 ja vuonna 2000.

Elokuun lopussa 2015 ajot houkuttelivat paikalle jopa 30 000 katsojaa. Saman verran väkeä oli myös vuonna 2018.

Vuoden 2021 tapahtuma siirrettiin tälle vuodelle koronan takia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut