Koiran aitauksessa nähtiin ”viisi senttimetriä pitkä rumilus” – Asiantuntija varoittaa ötökän erittämästä myrkyllisestä nesteestä

Toukohärät ovat hitaita.

24.6. 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi-sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukijan kysymys: Mikähän tämä noin viisi senttimetriä pitkä rumilus on? (Luonnossa näyttää rumemmalta kuin kuvassa.) Se on havaittu Terälahdessa koiramme aitauksessa nyt kolme kertaa.

Minna

Luontotohtori vastaa: Kauneus tai rumuus on usein makuasia, ja ainakin hyönteistieteilijälle tämä on todella hieno kovakuoriaislaji!

Kyseessä on toinen Suomen kahdesta toukohärkälajista. Kaksi muuta on jo kuollut sukupuuttoon niittyjen ynnä muiden umpeenkasvun vuoksi.

Kuvan laji on luultavasti sinitoukohärkä. Se on kuivien paikkojen erikoinen hyönteinen, joka elää toukkana luonnonvaraisten erakkomehiläisten pesissä, jonne se ”liftaa” toukkana kukilta mehiläisten kyydissä.

Toukohärät ovat hidasliikkeisiä, mutta ne voivat erittää häirittynä myrkyllistä nestettä. Siksi ne on parempi jättää rauhaan. Sinitoukohärkä on paikoittainen, ja sen lähilaji isotoukohärkä vielä harvinaisempi ja uhanalainen.

Ylipäätään tarvitaan yleensä jo vähän tuuria kumman vain lajin näkemiseen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut