Postin uudistus kummastuttaa: Tampereelta tulevissa kirjeissä on Helsingin postileima – ”Eihän tämä kauheasti mieltä ilahduta, kun oman kotikaupungin leima häviää”

Moron toimitus huomasi erikoisen asian: Tampereen sisälläkin lähetetyt kirjeet kulkevat nykyään Helsingin kautta. Postilla on asiaan selitys.

Kuvassa oleva kirje on lähetetty Moron toimitukseen alle viiden kilometrin päästä, mutta se on kiertänyt Helsingin kautta ja leimattu siellä.

6.7. 8:00 | Päivitetty 6.7. 12:09

Moro, Siperia

Postista ei saa enää kirjeisiin Tampereen postileimaa. Asian vahvistaa Postin Helsingin lajittelukeskuksen lajittelupäällikkö Anna Sampo, joka vastasi Moron toimituksen ihmettelyihin Helsingin postileimalla leimatuista kirjeistä.

Moron toimitukseen tulee viikoittain useita kirjeitä, joista suurin osa tulee Tampereelta muutamien kilometrien säteeltä. Keväällä toimituksessa huomattiin kumma asia: kirjeet on leimattu Helsingin postileimalla.

Soitimme Postille ja kysyimme, miksi Tampereen sisäiset postilähetykset kiertävät satojen kilometrien matkan Helsingin kautta, vaikka ne voisi leimata Tampereellakin, kuten ennen.

Lue lisää: Olkoon kirjeen leima Suomi-Finland, ei Helsinki

Sampo kertoo, että nykyään joka ikinen Tampereelta lähetettävä kirje kulkee Helsingin kautta. Maalis-huhtikuun vaihteessa Postin konelajittelutoimintoja siirrettiin Tampereelta Helsinkiin.

Kirjeen matka

Kun Moron lukija laittaa kirjeen postilaatikkoon Tampereella, se viedään ensin keräyskuljetuksella alueen postikeskukseen. Tampere kuuluu Helsingin postikeskuksen alueeseen.

Helsingin postikeskuksessa postille tehdään ensin lähtölajittelu. Tämän jälkeen suurin osa postista lajitellaan koneellisesti Helsingissä, ja osa viedään takaisin Tampereelle käsinlajiteltavaksi. Tampereella lajitellaan käsin ne kirjeet, joita ei voi lajitella koneellisesti.

Kun kirje laitetaan postiin Tampereella, se kulkeutuu alueen postikeskukseen eli Helsinkiin.

”Yleisesti sekä postin vastaanottajien että postittajien määrä painottuu Helsingin lähialueelle eteläiseen Suomeen, ja siksi toimintoja on keskitetty”, Sampo kertoo.

Sampo kertoo, ettei Postin työntekijöitä irtisanottu muutoksen yhteydessä. Tampereella on edelleen pakettilajittelun toimipiste.

Suurin osa Tampereen työntekijöistä työskentelee nyt pakettilajittelun ja lajittelua edeltävän lajittelun parissa, ja muutama siirtyi töihin Helsinkiin.

Muutokset eivät Sammon mukaan vaikuta aikaan, jossa kirjeet tulevat perille.

Harmi harrastajille

Kysyimme Tampereen filatelistiseuran puheenjohtajalta Mikko Kylliäiseltä, mitä ajatuksia Tampereen postileiman katoaminen hänessä herättää.

”Eihän tämä kauheasti mieltä ilahduta, kun oman kotikaupungin leima häviää”, Kylliäinen kommentoi.

”Postimerkkiharrastus perustuu siihen, että on näitä paikallisia leimoja, ja niitä voi kerätä. Näin on ollut viimeiset 170 vuotta”.

Vaikka uutinen on postimerkkiharrastajien kannalta valitettava, Kylliäinen ymmärtää tilanteen Postin kannalta.

”Harrastuksen kannalta uutiset, joissa kerrotaan Postin toiminnan muutoksista, eli supistuksista ovat ikäviä, mutta sekin tietysti täytyy ymmärtää, että se on liiketoimintaa heille ja sen täytyy olla kannattavaa”.

Uutinen ei kuitenkaan tarkoita täydellistä harrastuksen tyrehtymistä.

”Ehkä voi kuitenkin sillä lailla olla positiivinen, että keräileminenhän ei lopu mihinkään. Aineistoa on 1800-luvulta asti ja kaikista maista. Harrastaa voi hyvinkin monella tavalla. Yksi osa siitä harrastuksesta tulee tiensä päähän, mutta muita keinoja on”, hän hummaa ajatuksiaan.

Tiatoo

Postin lajittelukeskukset

Postin lajittelutoiminnot on tällä hetkellä keskitetty Suomen kolmeen postikeskukseen.

Postikeskukset sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa ja Oulussa.

Tampereella ei enää lajitella kirjeitä koneellisesti. Tampereella tehdään kirjeiden käsinlajittelua sekä pakettilajittelua.

Kaksi lajittelukonetta on siirretty Tampereelta Helsinkiin, ja ne asennetaan käyttöön syksyllä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut