Kotipihassa joku on nakertanut kielon lehdelle kauniin tasaisen reikärivin – Asiantuntija kertoo, kuka on tehnyt reiät ja miten

On todennäköistä, että reiät kieloon on tehnyt kirkkaan punainen kovakuoriainen, kielokukko.

22.6. 10:03

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi-sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukijan kysymys: Kotipihassa kielon lehdelle on joku nakertanut reikiä reunasta reunaan. Tarkasti on reikien välit tehty. Mikä on ollut asialla?

Paikka on Lempäälä, omakotitaloni pihamaalla kukkapenkissä. Kielot ovat levinneet itsekseen ja kukkivat parhaillaan. Huomasin erikoisen lehden 8. kesäkuuta. Voisiko tekijä olla kielokukko?

Eeva

Luontotohtori vastaa: Hyvin mahdollista tai jopa todennäköistä, että reiät on tehnyt kielokukko, joka on lehtikuoriaisten heimon kirkkaan punainen kovakuoriainen.

Saman näköinen liljakukko elää monilla liljakasveilla. Jos otuksia myöhemmin löytyy, voi lajit erottaa jalkojen väristä. Liljakukon jalat ovat mustat, kielokukolla punaiset.

Kuvan reikärivi on voinut syntyä lehden vielä ollessa rullalla, jolloin yhdestä kohdasta syömällä kovakuoriainen on saanut aikaan monta vierekkäistä reikää yhdellä lehdellä.

Kielokukkoja voi tarvittaessa yrittää torjua omalta pihaltaan poimimalla tai pyretriinisumutteilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut