Pälkänevedellä bongattiin epätavallisen iso joutsenperhe – Asiantuntija kertoo, että osa poikasista voi olla muista pesueista

16.6. 12:29

Moro, Vapriikki

Moron luontotohtori vastaa tällä palstalla kysymyksiin, jotka voi lähettää moro@aamulehti.fi ja kuva on välttämätön. Kuvaa tarvitaan lajin tunnistamiseen.

Luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi museokeskus Vapriikissa Tampereella.

Lukijan kysymys: Salmen takana Pälkänevedellä mökin vieressä on saareke, jossa joutsenet pesivät. Rannassa oli 26.6.2021 joutsenpari 12 poikasen kanssa syömässä. Miten selittyy nämä 12 poikasta? Rannasta lähtiessä jonon edessä ja takana oli aikuiset joutsenet. Tänä vuonna joutsenpari alkoi pesiä samassa paikassa, mutta kanadanhanhipariskunta valloitti joutsenten pesän. Seuraavana päivänä pesässä ei ollut kumpiakaan lintuja.

Marjatta

Luontotohtori vastaa: Joutsenten tavallinen poikasmäärä vaihtelee kahden ja seitsemän välillä, mutta joskus harvoin niillä tavataan yli kymmenen poikasta. Kuten muilla vesilinnuilla, myös joutsenilla osa poikasista voi olla muista pesueista ”adoptoituja” tai muuten parveen liittyneitä. Tällaista on vaikea selvittää. Mitä tulee joutsenten ja hanhien suhteeseen, on se lähes poikkeuksetta niin, että hanhi antaa lähtöpassit omalle reviirilleen tulleille hanhille, eikä kanadanhanhi yksinkertaisesti pärjää fyysisesti paljon isommalle ja vahvemmalle joutsenelle. Tässä lieneekin se mahdollisuus, että joutsenet päättivät siirtyä pesimään toiseen vesistöön muusta syystä, jolloin reviiri vapautui kanadanhanhille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut