Tampereen ydinkeskustaan piti tulla pirteä kesäkatu, mutta toteutus on jotain ihan muuta – Yksi kuva näyttää eron karulla tavalla

Kuninkaankadun oli tarkoitus muuntautua toukokuun aikana kesäkaduksi. Kadun koristeeksi piti kiinnittää leijoja, ja kadulle rakentaa viihtyisiä kesäterasseja. Kokeilu ei kuitenkaan ole sujunut täysin haasteitta.

Kuninkaankadun kesäkatu näytti tältä maanantaina 13. kesäkuuta. Ripustettavista leijoista ja keskelle katua sijoitettavista terasseista ei ollut tietoakaan.

21.6. 13:00 | Päivitetty 27.6. 10:56

Moro, Kuninkaankatu

Tampereen kaupungin kesäkatukokeilu ei toteutunut kaikilta osin suunnitelmien mukaan.

Kesäasu oli tarkoitus tänä kesänä pukea Tuomiokirkonkadulle, Aleksis Kiven kadulle ja Kuninkaankadulle. Viimeisen kohdalla toteutus ei ole sujunut täysin vaikeuksitta.

Tampereen kaupunki julkaisi suunnitelman kesäkatujen muuttuvasta ilmeestä huhtikuussa. Niiden rakentaminen aloitettiin huhtikuun lopulla, ja katujen oli tavoitteena valmistua 11. toukokuuta mennessä.

Kuninkaankadun kesäilmettä oli tarkoitus piristää monin keinoin.

Kadun varrella sijaitsevien ravintoloiden ja kahviloiden toivottiin näkyvän rohkeammin katukuvassa. Aikeena oli, että yrittäjien terasseja siirrettäisiin keskemmälle kävelykatua. Kauppakadun päätyyn suunniteltiin kesäksi myös täysin uutta ravintolakojua.

Kesäkatukokeilussa kadulle haluttiin tuoda väriä kukkaistutuksilla. Suunnitelman näyttävin osuus oli kuitenkin kadun yläpuolelle asennettavat ripustukset. Katua piti koristaa yläilmoissa noin 300 leijaa.

Havainnekuva Kuninkaankadun alkuperäisestä kesäkatusuunnitelmasta samana kellonaikana. Kelly’s cafe -myyntivaunu toimi kadulla touko- ja kesäkuun aikana, kunnes siirtyi toisaalle. Kelly ja Kimmo Kyllönen eivät ole vielä päättäneet, palaavatko tänä kesänä takaisin kadulle. ”Pidämme sijainnista, ja palaisimme sinne takaisin mielellämme. Taloudellisesti se ei kuitenkaan toistaiseksi ollut tarpeeksi kannattavaa pienelle perheyritykselle. Päätämme lähiaikoina, palaammeko heinäkuussa Kuninkaankadulle”, Kimmo Kyllönen kertoo.

Mitä tapahtui?

Kuninkaankadun ja Aleksis Kiven kadun hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen kertoo, miten kesäkatukokeilu Kuninkaankadulla on sujunut.

Miten Kuninkaankatua on tähän mennessä puettu kesäasuun?

”Kuninkaankadulle on tuotu kukka-asetelmia ja puutarhakeinuryhmiä. Ne on sijoitettu Hämeenkadun ja Kuninkaankadun risteykseen sekä Satakunnankadun ja Puutarhakadun väliin. Kadulla toimii myös erilaisia torimyyjiä.”

Onko ravintoloiden ja kahviloiden terasseja sijoitettu keskelle kävelykatua?

”Kaupunki tarjosi kadun varrella sijaitseville yrittäjille mahdollisuuden siirtää terassejaan keskemmälle kävelykatua. Yrittäjät tekivät oman valintansa, ja moni kahvila ja ravintola halusi kuitenkin pitää lopulta terassinsa nykyisellä paikallaan. Monet eivät mahdollisesti tarttuneet tilaisuuteen, koska se olisi aiheuttanut lisäkustannuksia, kuten kalustehankintoja, mikä voi olla haaste vaikeiden koronavuosien jälkeen. Café Kahvipuu on kuitenkin siirtänyt terassipöytiään hieman keskemmälle katua.”

Onko Kuninkaankadulla avattu uusi ravintolakoju?

”Kauppakadun ja Kuninkaankadun risteyksessä toimi alkukesän ajan Kelly’s Cafe -niminen myyntivaunu, jolla oli terassialue keskellä katua. Yrittäjä siirtyi kuitenkin hetkeksi toisaalle. Tavoitteena ja toiveena on, että myyntivaunu palaa takaisin loppukesäksi, mutta varmuutta siitä ei vielä ole”.

Mitä tapahtui 300 leijalle, joiden oli tarkoitus koristaa kävelykadun yläpuolta?

”Leijoja ehdittiin kokeilla toukokuussa. Kuninkaankadulle asennettiin 40–50 leijaa, mutta ne eivät pysyneet paikallaan montaa päivää, sillä tuuli repi ne alas. Suunnitelmaa ei ollut mahdollista toteuttaa turvallisesti. Tarkoituksenamme on kiinnittää kadun yläpuolelle leijojen sijaan värikkäitä kankaita. Ne sijoitetaan Kauppakadun ja Puutarhakadun pohjoispuolelle. Kankaat asennetaan muutaman viikon kuluessa”.

Onko Kuninkaankadun kesäkatukokeiluun tulossa tänä kesänä vielä muita muutoksia?

”Ripustettavien kankaiden lisäksi istutuksiin tulee myös kesäkukkia”.

Miten Kuninkaankadun kesäkatukokeilu mielestäsi toteutui?

”Leijat olivat suuri osa kadun viihtyisyyden lisäämistä, ja on harmi, että niitä ei päästy tänä kesänä näkemään. Keinuryhmät ovat jo nyt saaneet hyvää palautetta. Kokeilun myötä olemme saaneet tärkeää tietoa katu- ja liikennesuunnittelulle. Vaikka kävelykadulle sijoitetaan erilaisia elementtejä, huolto- ja pelastusliikenne toimivat normaalisti. Olemme päässeet kokeilemaan erilaisia asioita, kuten uusia myyntipisteiden paikkoja ja saaneet uskallusta ja lisätietoa tuleville vuosille. Kokeilu kestää elokuun loppuun saakka.

Aiotteko rakentaa Tampereelle myös ensi vuonna kesäkatuja?

”Tampereella järjestetään myös ensi vuonna jääkiekon MM-otteluita, mikä on hyvä hetki erilaisille kokeiluille. Kesäkatukokeilujen tulokset tältä vuodelta saadaan syksyllä, eli niiden osalta päätöksiä ei ole vielä tehty”.

Lue lisää: Kuninkaankatu muuttuu kesäkaduksi Tampereella – Pysäköinti kielletty, huoltoliikenne sallitaan muutamana tuntina aamulla ja illalla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut