Maailman seitsemän ihmettä ovat kaikille tuttuja, ja keväällä Ruotsi nimesi omansa – Ehdota Moron toimitukselle Tampereen ihmettä

Mitä voisivat olla Tampereen ihmeet? Lähetä oma ehdotuksesi maanantaihin 27.6. mennessä.

Gizan pyramidi on ainut antiikin ajan ihmeistä, joka on säilynyt nykyaikaan.

21.6. 16:00

Moro, Siperia

Tänä keväänä Ruotsi listasi maansa seitsemän ihmettä.

Ihmeitä kartotti markkinatutkimuslaitos Kantar Sifo, ja valitsijoina toimivat ruotsalaiset itse. Visbyn 900-metrinen kehämuuri voitti sai äänestyksessä eniten ääniä ja nousi siten ihmeiden ykköseksi. Toiseksi eniten ääniä sai Jukkasjärven jäähotelli.

Jukkasjärven jäähotelli on yksi Ruotsin ihmeistä.

Listalle päätyivät myös Kuninkaanlinna Tukholmassa ja Vasa-laiva, jotka lienevät Tukholmassa reissanneille suomalaisillekin tuttuja.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Ruotsissa valittiin ihmeet. Myös vuonna 2007 sanomalehti Aftonbladet piti äänestyksen Ruotsin seitsemän ihmettä. Monet 15 vuotta sitten valituista ihmeistä pääsivät listalle myös tällä kerralla.

Antiikin ihmeet aikansa suuria nähtävyyksiä

Seitsemän ihmettä on monelle tuttu konsepti. Alkuperäiset seitsemän ihmettä ovat antiikin ajan suuria rakennuksia ja monumentteja, joita ylistettiin aikansa suurina nähtävyyksinä.

Alkuperäisistä ihmeistä nykyaikaan on säilynyt ainoastaan Gizan pyramidi Egyptissä. Muita antiikin ihmeitä ovat muun muassa Babylonin riippuvat puutarhat ja Zeuksen kuvapatsas Olympiassa.

Nykyajan ihmeet valittiin vuonna 2007

Sittemmin on listattu myös nykymaailman seitsemän ihmettä. Vuonna 2007 valitut ihmeet sijaitsevat ympäri maailmaa, ja ne ovat suosittuja matkakohteita sekä paikkoja, joissa käymisestä haaveillaan.

Listalta löytyy muun muassa Kiinan muuri ja Rio de Janeirossa sijaitseva Kristus-patsas.

Euroopassa sijaitsee nykyajan ihmeistä vain yksi, Rooman keskustassa Colosseum. Ehkä juuri siksi, että täältä pohjoisesta on pitkä matka ihmeiden äärelle, Ruotsi teki oman listansa.

Ehdota ihmettä Moron toimitukselle!

Mikäli Ruotsista löytyy ihmeitä, niin kyllä löytyy meiltä Tampereeltakin! Nyt te Moron lukijat saatte vaikuttaa, mitä ne ovat. Mikä tai mitkä ovat Tampereella asioita, jotka kaikkien tulisi kokea vähintään kerran elämässään?

Pyydämme ehdotuksia ihmeistä maanantaihin 27.6. mennessä.

Ehdotuksissa vain mielikuvitus mielikuvitus on rajana, ja ihmeet voivat olla mitä vain Tampereeseen liittyvää.

Ehdotuksia saa laittaa niin monta kuin haluaa, mutta pyydämme vain yhtä ihmettä kerrallaan lomakkeelle. Lisäksi voit lähettää kuvan kohteesta.

Ensi viikon lehdessä järjestämme äänestyksen lukijoiden ehdotuksista. Äänestyksessä parhaiten pärjänneet ehdotukset Moro nimeää virallisiksi Tampereen ihmeiksi.

Seitsemän ihmettä ennen ja nyt

Antiikin ajan ihmeet ovat Gizan suuri pyramidi, Babylonin riippuvat puutarhat, Artemiin temppeli, Zeuksen kuvapatsas Olympiassa, Halikarnassoksen mausoleumi, Rodoksen kolossi ja Faroksen majakka.

Nykyajan ihmeiksi on nimetty Chichén Itzá Meksikossa, Colosseum Roomassa, Kiinan muuri, Kristus-patsas Rio de Janeirossa, Machu Picchu Perussa, Petra Jordaniassa ja Taj Mahal Intiassa.

Ruotsin ihmeet ovat Visbyn kehämuuri, Götan kanava, Jukkasjärven jäähotelli, Kuninkaanlinna Tukholmassa, Vasa-laiva, Uppsalan tuomiokirkko ja Juutinrauman silta.

Kristus-patsas Rio de Janeirossa on 38 metriä korkea.

Machu Picchu tunnetaan myös lempinimellä Inkojen kadonnut kaupunki.

Jordaniassa sijaitseva Petra on nabatealaisten muinainen kaupunki.

Intiassa sijaitseva Taj Mahal on Shaahi Jahanin käsykstä rakennettu mausoleumi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut