Miksi Leijonien MM-kulta herätti osassa juhlijoista kiipeily­vimman? – Kysyimme asiantuntijalta: ”Innostuneena ei sitä pruukaa ajatella seurauksia”

MM-juhlijoiden kiipeily aiheutti paljon vahinkoa ympäri Suomen. Aikooko Tampere varautua uusiin kultajuhliin?

Kultajuhlissa 29.toukokuuta Keskustori täyttyi, mutta täyttyivät myös väärät paikat. Nakkifakiirin koppi tuhoutui katolla pomppijoiden takia. Viereiset katot kaiketi kestivät. Väki tunki myös pysäkin päälle ja jäätelökioskin katolle.

16.6. 15:18

Moro, Keskustori

Mikä saa innostuneen juhlijan kiipeämään jonnekin korkealle jopa itsensä vaarantaen?

Jääkiekon kultajuhlissa kiipeilijät vaurioittivat sekä itseään että lukuisia paikkoja hajosi. Tampereella esimerkiksi rikkoutui Keskustorin Nakkifakiirin koppi (Moro 9.6.).

Onneksi Keskustorin jo juhlissa vaurioitunut suihkulähde suojattiin talvisella lasikuvullaan kultajuhlien ajaksi. Lisää on edessä.

Tampereella pelataan jääkiekon MM-kisat myös ensi keväänä. Jääkiekon MM-kisat pelataan 12.–28.5.2023. Kultajuhlia odotellessa on aikaa varautua.

Kisahuuma toi pääasiassa pelkkää hyvää Tampereelle. Oli tuhansia kiekkoturisteja, rahaa virtasi hotelleihin, ravintoloihin ja kauppoihin. Tampere näkyi kansainvälisissä lähetyksissä upeana ja maine kasvoi.

Tämän vuoden MM-turnaus oli Tampereelle myös tapahtuma, joka toi alueelle alustavien arvioiden mukaan jopa 30–40 miljoonaa euroa.

Aikooko kaupunki suunnitella lisätoimia, jotta kiipeilyvahinkoja ei tulisi ensi keväänä, pormestari Anna-Kaisa Ikonen?

”Tämän vuoden kisakokemuksia puretaan ja analysoidaan vielä, ja niiden oppien perusteella aletaan miettiä ensi vuoden kisoja myös turvallisuuden näkökulmasta. Kaupunkihan teki hyvää ja laajaa yhteistyötä eri viranomaisten kanssa, ja niin ensi vuonnakin.

Mitä mieltä olet kultajuhlinnasta?

”Voittoyön juhlathan olivat spontaania juhlintaa, jolla ei ollut varsinaista järjestäjää. Selvää kuitenkin on, että turvallisuuteen pitää ensi vuonnakin kiinnittää yhteistyössä huomiota, jotta tapaturmia ei sattuisi kenellekään eikä omaisuuttakaan vahingoittuisi.”

Keskustorin kultajuhlassa 29. toukokuuta valaisinpylväät kannattelivat tavallista enemmän painoa, kun niihin kiipeiltiin.

Miksi kiipeillään?

Lopuksi etsitään vastausta monia askarruttavaan kysymykseen. Miksi ihmeessä pitää kiivetä jonnekin, kun porukalla juhlitaan vaikkapa MM-kultaa?

Moro kysyi asiaa Tampereelta lähtöisin olevalta Lauri Nummenmaalta. Hän on professori ja aivotutkija Turun yliopiston, Åbo Akademiin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallinnoimasta PET-keskus -tutkimuslaitoksesta.

Niin, miksi kultajuhlijat kiipeilivät kaikkialle?

”Kaupungille lähteminen, ympäriinsä juokseminen ja ryntääminen on tapa vapauttaa jännitystä. Kehon energia purkautuu liikkeessä. Kiipeilyä ja muiden yläpuolella olemista taas voi pitää osoituksena hallinnasta, dominoinnista ja vallasta.”

Mistä tällainen reaktio johtuu, että kiivetään itsensä ja muiden omaisuutta vaarantaen?

”Usein voimakkaissa tunteissa, kuten viha ja rakkaus, järkemme menee oikosulkuun. Innostuneena ei sitä pruukaa ajatella seurauksia. Yleensä siinä on kyse ajattelemattomuudesta eikä niinkään varsinaisesta halusta rikkoa paikkoja.”

Nummenmaa muistaa nuoruudestaan Keskustorin Nakkifakiirin kopin.

”Fakiirihan on kaikille positiivinen asia, tuskin kukaan etenkään fakiirin koppia halusi hajottaa.”

Nummenmaa toteaa, että yksi suojauskeino voisi olla erillisten kiipeilypaikkojen rakentaminen huumaantuneille kultajuhlijoille. Moron kyselyssä aikoinaan ehdotettiin kiipeilytelinettä Keskustorin suihkulähteen päälle kultajuhliin.

Nakkifakiirin mainoskin hajosi kiipeiljöiden ollessa katolla.

Tiatoo

Jääkiekon kultajuhlissa vaurioitui kattoja

Suomi voitti Tampereella jääkiekon MM-kullan sunnuntaina 29. toukokuuta ja juhlinta voiton jälkeen oli sen mukaista.

Eri paikkoihin kiipeilleitä juhlijoita vietiin ensiapuun eri puolilla Suomea.

Helsingissä ravintola Kappelin uusi terassi rikottiin ja uusittu katto vaurioitui kiipeilyssä.

Tampereella tuhoutui Keskustorin Nakkifakiirin koppi, kun katolla pompittiin. Koppi on korjattavana.

Myös esimerkiksi Turusta ja Oulusta on raportoitu paviljongin ja kauppahallin kattojen vaurioista.

Lue lisää: Katso kuvagalleria ja videot: Tällainen oli 30 000 kiekkofanin unohtumaton kultajuhla Hakametsässä – ”Rakas kotikaupunkini Tampere”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut