Valtava koppakuoriainen kolisi ränniä pitkin näkyville: ”En ole edes tiennyt että Suomessa voi noin isoja olla” – Asiantuntija kertoo niiden olevan nyt liikkeellä

Kyse on yhdestä Suomen isoimmasta koppakuoriaisesta.

9.6. 4:00 | Päivitetty 9.6. 11:31

Moro, Vapriikki

Moron luontotohtori vastaa tällä palstalla kysymyksiin, jotka voi lähettää moro@aamulehti.fi ja kuva on välttämätön. Kuvaa tarvitaan lajin tunnistamiseen.

Luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi museokeskus Vapriikissa Tampereella.

Lue lisää: Tampereen punkeista on löytynyt tuttujen tautien lisäksi pilkkukuumetta aiheuttavaa bakteeria – Näissä paikoissa on nyt syytä varoa punkkeja

Lukijan kysymys: Ylöjärvellä, Vahannassa istuskelin terassilla, kun kuului kova kolina rännistä ja Jack Russell Esteri hyökkäsi sadevesikaivoon rännin alla saalisviettisenä ja minä perässä kun luulin, että joku linnun poikanen tuli alas ja olikin tuommoinen ällö kuoriainen.

Australiassa aikoinaan asuneena tottui isoihin cocroachseihin ja kaikkiin muihinkin jättiötököihin, mutta en ole edes tiennyt että Suomessa voi noin isoja olla. Arviolta 3–4senttiä pitkä. Siirsin kuoriaisen sitten tontin peränurkkaan koiran ulottumattomiin.

Marja

Luontotohtori vastaa: Suursukeltajat tuntuvat olevan nyt kevään tultua liikkeellä. Nämä suuret kovakuoriaiset asuvat vesistössä, mutta lentokykyisenä vaihtavat välillä elinpaikkaa. Lentäessään ne voivat eksyä kiiltävälle peltikatolle luulleen sitä lammikoksi.

Vedessä nämä otukset syövät muita vesihyönteisiä. Tämän yksilön peitinsiipien päällä näkyy kuivunutta mutaa tai savea. Sen yleisväritys on yleensä kiiltävän vihertävän musta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut