Moro, Rajaportti
Tampereen Pispalassa asuva saksalainen Alexander Lembke lähtee viikonloppuna viemään suomalaista saunakulttuuria kotimaahansa omalaatuisella tavalla. Mukanaan hänellä on saunasanko, löylykauha, kylpytakki ja kolme litraa Pyhäjärven vettä löylyvedeksi.
Saunasanko ja löylyvesi kiertävät ympäri Saksaa ja useat saksalaiset pääsevät osakseen suomalaisesta saunakulttuurista.
Vesi nostettiin Pyhäjärvestä tiistaina ja vietiin Rajaportin saunalle, jossa Lembke työskentelee saunanlämmittäjänä.
Pyhäjävestä vesi nostettiin saunasankoon juhlallisin menoin.
Lauantaina Rajaportilla julistetaan saunarauha kymmenellä eri kielellä. Juhlallisuuksien jälkeen löylyvesi pullotetaan käytännön syistä ja hygienian takaamiseksi.
Rajaportilta vesi viedään Helsingin satamaan, josta matka jatkuu laivalla Travemündeen. Perillä Saksassa järjestetään koko päivän mittainen saunatapahtuma veden saapumisen kunniaksi, jossa Lembke julistaa saunarauhan myös Saksaan.
Tempaus alkaa Rajaportin saunalta lauantaina 11.6. Kuvassa Alexander Lembke ja Mikaela Mäkelä valmistautuvat tapahtumaan.
Tämän jälkeen saunasanko kiertää ympäri Saksaa. Kuka tahansa voi ilmoittautua netissä sangon kantajaksi tietylle osuudelle. Saunasangot kantajat voivat järjestää saunaan tai Suomeen liittyvän tapahtuman omille ystävilleen. Tähän mennessä tiedossa on jo juhannuspuutarhajuhlat, yövaellus sangon kanssa, mölkyn pelaamista sekä viski-ilta, jonka aikana sävelletään uusi saunalaulu.
Sangon päätepiste on kansainvälinen saunakongressi, joka järjestetään lokakuun lopulla Stuttgartissa. Siellä löylyvesipullo avataan ja Suomen Saksan suurlähettiläs Anne Sipiläinen heittää löylyt kiukaalle Tampereelta tuodulla, läpi Saksan kulkeneella vedellä.
Saksalaisessa saunakulttuurissa parantamisen varaa
Hullu idea syntyi Rajaportin saunan lauteilla, kun Lembke ja Suomen Saksan-instituutin johtaja Mikko Fritze keskustelivat saksalaisesta saunakulttuurista.
”Siellä on huonot löylyt”, kommentoi Lembke kotimaansa saunakulttuuria.
He päättivät tehdä asialle jotain, ja saivat ajatuksen viedä suomalaista löylyvettä Saksaan.
”Kaikkialla maailmassa tunnetaan suomalainen sana sauna, mutta löyly on sanana tuntematon”, Lembke pohtii.
Alexander Lembke ei ole ihastunut Saksan saunakulttuuriin.
Lembken kokemusten mukaan löylyä heitetään saksalaisissa saunoissa vain tunnin välein, ja sen tekee nimetty saunamestari.
Projektikoordinaattori Mikaela Mäkelä Suomen Saksan-instituutista kertoo, että saksalaisilla kuntosaleilla, joilla hän on käynyt, saunat eivät ole kovin kuumia.
”Suomessa sauna on arkipäiväistä, mutta Saksassa se on askel arjen ulkopuolelle”, hän analysoi.
Erityisen huolissaan Lembke on siitä, että huono saunakulttuuri leviää ympäri Eurooppaa ja maailmaa. Hän kertoo, että Las Vegasissa saunassa järjestetään jopa esityksiä.
Idean keksineet Lembke ja Fritze tuntevat sekä suomalaisen että saksalaisen kulttuurin hyvin. Tämän vuoksi he ovatkin pystyneet näkemän saunomisen erityisyyden.
”Suomalaiset eivät saisi koskaan tällaista ideaa, sillä saunominen on niin tavallista heille.”
Tiatoo
Tampereelta Stuttgartiin
Kolme litraa vettä nostetaan Tampereen Pyhäjärvestä.
Pullotettu vesi kulkee saunasangon kanssa Saksaan laivalla.
Saksassa paikalliset kuljettavat vettä vuorotellen ja järjestävät tempauksia löylyvesiämpärin kanssa.
Tempauksen järjestää Saksalais-suomalainen seura ry ja Suomen Saksan-instituutti.