Moro, 7.6.2007
Kuvanveistäjä Timo Hannunen ei juuri nukkunut sinä yönä, joka seurasi Juice Leskisen lesken Sari Leskisen puhelinsoittoa. Tilaus Juicen hautamuistomerkistä ei osu kohdalle kuin kerran elämässä.
"Ryhdyin saman tien pohtimaan, millainen hautamuistomerkki voisi olla. Ensimmäisen version piirsin jo seuraavana yönä kolmen aikaan.”
Hannunen ihmettelee yhä, miten hänelle kerrankin syntyi teoksesta selkeä idea saman tien.
"Se lähti virtaavasta vedestä, joka oli Juicelle tärkeä elementti – hänen lapsuutensa ja myös hänen elämänsä ehtoon keskeinen maisematekijä.”
Juice syntyi ja varttui Juankoskella ja asui viimeiset vuotensa Tampellan alueella Tammerkosken tuntumassa.
"Juicessa oli sitä paitsi voimakas sisäinen virta, Timo Hannunen kuvailee tuntemuksiaan.”
Kun kohteen elämäntyöhön vielä kuului jatkuva tekstin ja sävelten vuo, Hannusen ajatus hautamuistomerkistä vain vahvistui: siinä pitää olla virta.
Muistomerkki on halkaistu paasi
Hannusen perusratkaisu on noin 210 senttiä korkea, suunnilleen 120 senttiä leveä ja osapuilleen 60 senttiä syvä paasi, joka on halkaistu polveillen.
Kivien väli on kuin virta, mutta teoksen katsojalla on tietenkin vapaus mieltää halkaistun paaden merkitys omalla tavallaan.
Juicen elämä ja tuotanto tarjoavat aineksia tulkintoihin.
Tämä kuva on otettu 15.10.2007. Juhani Leskisen hautamuistomerkki on yksinkertainen, mutta monipolvinen. "Vedellisten notkelmien ja laineiden lisäksi tein kiveen syviä uurteita, jotka voi ajatella kämmenen elämänviivan kuvana”, kuvanveistäjä Timo Hannunen näyttää.
Hannusen ajatuksena on käsitellä kiven pintaa paikoin hiomalla ja paikoin jollakin muulla tavoin.
”Kahden erilaisen pinnan yhdistelmä viittaa taiteilijan elämään,jossa olivat läsnä niin herkkyys kuin rankka puolikin.”
Merkin perusidea on Hannuselle selvä, mutta muut ratkaisut kehittyvät kaiken aikaa. Niitä Hannunen pohtii mielellään myös Juicen omaisten kanssa.
Muistokiven materiaali on Korpilahden Punavuoresta louhittavaa mustaa graniittia. Kiven käsittely on Hannuselle yli puolen vuoden urakka, joten tänä kesänä Juicen muistomerkki ei vielä Kalevankankaalle ilmesty.
"Kyllä se ensi talveen menee. Aikataulu ei ole yksin tekijästä kiinni. Materiaalillakin on sanansa sanottavana.”
"Ensimmäisestä aihiosta opin, että tämän kivilajin halkaisu toivotulla tavalla ei onnistu muuten kuin aikaa vievällä poraamisella.”
Linnan ja Sinisalon mittaluokkaa
Ennen hautakiven pystytystä sille pitää valaa jalusta.Nelisen tonnia painava muistomerkki vaatii tukevan alustan.
Juice Leskisen hautapaikalta on vain vajaat parikymmentä metriä Veikko Sinisalon haudalle, jolle Timo Hannunen niin ikään teki kiven. Mittakaavaltaan Juicen hautakivi on samaa luokkaa kuin Sinisalon hautamuistomerkki vuodelta 2005.
Samaa kokoluokkaa on myös aivan Sinisalon haudan vieressä oleva Väinö Linnan hautamuistomerkki, jonka suunnitteli Aimo Tukiainen vuonna 1993.
Tiatoo
Timo Hannunen
Vuonna 1969 syntynyt Timo Hannunen asuu Keuruun Riihossa. Hän on opiskellut kuvanveistäjäksi, artesaaniksi ja puusepäksi.
Näyttelyissä hänen töitään on ollut vuodesta 1992 alkaen. Tampereella Galleria Saskiassa oli hiljan Timo Hannusen ja hänen vaimonsa taidemaalari Anita Hannusen yhteisnäyttely.
Timo Hannusen töitä on sekä yksityisissä kokoelmissa että julkisesti esillä eri puolilla Suomea. Tampereelle hän on tehnyt Veikko Sinisalon hautamuistomerkin.
Uransa alkuvaiheissa Hannunen kokeili erilaisia materiaaleja ja työtapoja, mutta vuodesta 1995 hänen ainoa materiaalinsa on ollut kivi.
Jutun kirjoitti aikoinaan Moron toimittaja Hannu Hyttinen. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2011.
Nämä kolme merkittävää miestä lepäävät Kalevankankaan hautausmaalla aivan pääportin tuntumassa.
Linnan kiven ympärillä on hänen omaa tekstiään: ”Päivä on tehnyt kierroksensa”. Sinisalon
kivessä lukee Aleksis Kiven Kaukametsä-runon loppu: ”Siellä ompi onnellisten mailma, siellä autuitten maa”.
"Myös Juice Leskisen hautakiveen varmaankin kuuluisi tallentaa jokin hänen tekstinsä”, Hannunen puntaroi.
Näin näyttävän hautamuistomerkin hankinta on iso taloudellinen hanke.
"Tähän mennessä jo Juicen kustantaja Tammi ja kotikaupunki Tampere ovat luvanneet tukea muistomerkin hankintaa”, Sari Leskinen kiittää.
”Moro-lehti julkaisee uudessa juttusarjassa valikoituja Moro-lehden juttuja noin 15 vuoden takaa.
Millaisia muistoja tämä juttu herätti sinussa? Kerro meille sähköpostiin moro@aamulehti.fi.