Tampereella on ainutlaatuinen ominaisuus, kun erämaa odottaa aivan ratikkapysäkin vieressä – upouutta lähiretkeilyn karttasovellusta kokeillaan jo

Upouutta lähiretkeilyn karttasovellusta kokeillaan jo ja syksyllä on odotettavissa sen avaaminen. Myös lähikunnissa on mainioita retkikohteita pienen matkan päässä. Katso keskeiset paikat tästä jutusta Moron kartoilta.

Hervantajärven eräalueelle Viitastenpohjaan valmistui vuonna 2021 hieno design-laavu, jota Ekokumppanien Petri Mäkelä (oik.) ja Mika Kuronen esittelivät tuoreeltaan

22.6. 8:00 | Päivitetty 23.6. 9:04

Moro, retkellä

Tampereen kaupunkiseudulle avataan lokakuussa uusi karttapalvelu, jonka avulla yhdistetään perinteiset luontoreitit ja -kohteet uuteen ”Luontonysse”-konseptiin.

Idea on yksinkertainen, mutta monimutkainen toteuttaa. Ensi keväänä on kuitenkin tavoitteena julkaista lokakuussa julkaistavaa verkkosivustoa täydellisempi toinen versio, jossa esitellään yhtenäisesti esimerkiksi latuverkoston oloja kunnasta toiseen sekä kehitetään Luontonysse-konseptia edelleen.

Sovelluksen ydin perustuu puhelimen paikannukseen monien muiden karttaohjelmien tapaan. Asialla on Ekokumppanit oy.

”Jatkossa Luontonysse voi yhdistää joukkoliikenteen reitit ja aikataulut, Tampereen ja kaupunkiseudun retkeilyalueiden tiedot sekä toimia reittioppaana että retkeilyoppaana”, retkeilypalvelupäällikkö Petri Mäkelä Ekokumppaneista kertoo ideasta.

Lisäksi mukaan tulee esimerkiksi alueen luontokohteita kuten Tampereella Tohlopin esteetön luontopolku.

Ekokumppanit oy tuottaa Tampereen seudulla tiedotus-, neuvonta-, koulutus- ja asiantuntijapalveluja. Yhtiön omistavat Tampereen kaupunki, Pirkanmaan Jätehuolto oy, Tampereen Vesi oy ja Tampereen Sähkölaitos oy.

Kintulammin isolla retkeilyalueella on sekä kallionäkymiä että tunnelmallisia lampinäkymiä. Tänä kesänä alueelle pääsee bussilla myös viikonloppuisin.

Nyssellä erämaahan

Tampereella koskematon luonto on edelleen niin lähellä, että retkeilypaikoilla pääsee läpi kesän myös Nyssen kyydissä.

”Tänä kesänä Kintulammin alueelle pääsee bussilla myös viikonloppuisin.”

Karttapalvelua ja Luontonysseä odotellessa Moro julkaisee Nyssen reiteistä ja retkeilyalueista päivitetyn karttapaketin, jollaisen julkaisimme esimerkiksi vuonna 2017. Sen jälkeen on kuitenkin mullistunut niin Tampereen joukkoliikenne kuin retkeilypaikkojen tarjontakin.

Kartoista saa käsityksen, kuinka monipuolista ja lähellä alueen retkeilypaikat ovat.

”Karttapalvelu kertoo lokakuussa esimerkiksi, missä ja minkä niminen on valitun retkeilyalueen lähin pysäkki ja retkeilyalueilta esimerkiksi laavut ja niiden palvelut”, Mäkelä kertoo.

Aikataulut ja kartat mukaan

Syksyllä avattavassa karttapalvelussa pääsee kännykän näytöllä sormella siirtämällä liikkumaan ympäri kaupunkiseutua ja lähentämään näkymää aivan polkutasolle saakka.

Oma sijainti näkyy kartalla sinisenä pisteenä. Pohjaksi voi valita vaikkapa maastokartan.

Kohteista on kartalla symboli, jota painamalla aukeaa eri tietoja. Pysäkeillä esimerkiksi pysäkin nimi.

Tavoitteena on ensi kesään mennessä saada valmiiksi karttapalveluun liitettävän Luontonysse-konseptin kehitetty versio.

”Se näyttää pysäkkien ja linjojen lisäksi myös aikataulut ja mahdollisesti esimerkiksi pysäkille lähiaikoina saapuvien bussien tai ratikoiden tiedot.”

Kakkosversiossa myös retkeilyalueiden tietoja tarjotaan runsaasti.

”Tavoitteena on, että karttapalvelun kautta pääsee kultakin retkeilyalueelta kartan painiketta painamalla retkeilypalvelujen sivustolle, josta saa alueen tarkan kartan.”

Ladut myös mukana

Karttapalvelu kokoaa yhteen myös kaupunkialueen eri latutiedot. Nykyään ne ovat hajallaan esimerkiksi monissa kuntakohtaisissa järjestelmissä.

”Jokainen kunta vastaa oman alueensa reittitiedoista ja niiden oikeellisuudesta. Palveluun on mahdollista päivittää myös hetkellisiä poikkeustietoja esimerkiksi katkoksista reiteillä.”

Uudistuksia on tulossa myös Tampereen kaupungin tampere.fi-nettisivustolle. Sinne aiotaan koota nykyistä helpommin löytyvä kattava tieto kaupungin retkeilypaikoista.

Osallistu viikon kysymyksen palkinnon arvontaan tästä.

Tiatoo

Älä unohda näitä lähikuntien helmiä

Vesilahden metsäopetuspolku 3 km, Vesilahti. Lähin pysäkki: Kirkokylän koulu 7616 ja 7617.

Birgitan polku, Lempäälä. Lähin pysäkki: useita pysäkkejä reitin varrella. mm. Sääksjärvi, Moision koulu, Rautasema.

Kaarinanpolku, Kangasala. Lähin pysäkki: useita pysäkkejä reitin varrella. muun muassa Kauhakorvenkatu, Liuttu, Luottamusmiehentie, Ruutanantie, Suinula.

Kirkkojärven luontopolku 10 km, Kangasala. Lähin pysäkki: useita pysäkkejä reitin varrella. mm. Tredu Kangasala, Tähkätie, Herttualantie.

Onninpolku 2,5 km, Orivesi. Lähin pysäkki: Orivesi 8485.

Ruutanan luontopolku 4 km, Nokia. Lähin pysäkki: Siuronkallio 9340 ja 9341.

Iso-Naistenjärven luontopolku 6,5 km, Pirkkala. Lähin pysäkki: Jasperintie 7108 ja 7109.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut