Puolikkaan jalkapallon kokoinen Möhkö on karkuteillä Tampereen Härmälässä – omistajat kaipaavat havaintoja lemmikkikilpikonnastaan

Möhkö on voinut ennättää jo pitkälle kotoaan, sillä nelivarvaskilpikonna liikkuu nopeasti maalla. Se voi löytyä rauhallisesta piilosta vaikka takapihalta tai osittain maan alle kaivautuneena.

Möhkö-kilpikonna syö kesäisin tuoreita voikukkia. Se voi löytyä herkuttelemasta niillä esimerkiksi talojen takapihoilta.

31.5. 11:09

Moro, Härmälä

Möhkö-kilpikonna on karkumatkalla Tampereen Härmälässä. Se katosi kotinsa pihasta viime tiistaina.

10-vuotias nelivarvaskilpikonna on ollut kateissa jo viikon. Möhkön omistaja Teresa Eloranta toivoo, että lemmikki löytyisi mahdollisimman pian.

Kaksi vuotta Elorannalla asustanut maakilpikonna on vikkelä liikkeissään, ja se on omistajansa mukaan voinut liikkua jo pitkälle omakotitaloalueella.

”Ihmiset ei yleensä usko, että kilpikonnat liikkuvat niin nopeasti. Se pääsee neljällä jalalla kovaa vauhtia”, Eloranta sanoo.

Möhkön koti sijaitsee lähellä Vähäjärven puistoa. Se on todennäköisesti suunnistanut kuitenkin naapureiden pihoihin.

Möhkö-kilpikonnan omistajan pikkuveli Vincent Durueke leikkii karkurin kanssa.

Kuusiaidan ali vapauteen

Möhkö ulkoilee kesäisin valvottuna omassa pihassaan sille rakennetussa suojatussa aitauksessa. Tällä kertaa kilpikonnaa hoitaneen silmä ehti välttää, ja Möhkö pääsi livistämään todennäköisesti kuusiaidan alta naapurin puolelle.

Eloranta jakoi Facebook-ryhmässä ilmoituksen karkumatkalle lähteneestä lemmikistään. Päivityksen kautta löytyi apua etsintöihin.

”Möhköä etsittiin koiran avulla, joka sai hajujäljen naapurin pihan suunnasta. Sen pidemmälle koiran kanssa ei kuitenkaan etsinnöissä päästy”, Eloranta kertoo.

Möhkö on noin puolikkaan jalkapallon kokoinen. Se on täysikasvuinen nelivarvaskilpikonna.

Möhkö voi pelästyessään vetäytyä suojaan kuorensa sisään.

Piiloon maan alle

Kilpikonna hakeutuu yleensä piiloihin. Elorannan mukaan se on voinut kaivautua osittain maan alle vilvoittelemaan ja hakemaan suojaa. Kilpikonnaa voisikin etsiä turvallisista ja suojaisista paikoista lähialueiden pihoista.

Möhkö syö kesäisin muun muassa tuoreita voikukkia, nokkosta ja ruohoa. Sen voi siis tavata myös herkuttelemassa luonnon antimista vaikka takapihoilla.

Nelivarvaskilpikonnat horrostavat yleensä talvikauden. Eloranta sanoo, että on mahdollista että Möhkö vaipuisi horrokseen luonnossa, kun öisin lämpötila laskee alhaisemmaksi. Pelästyessään Möhkö voi myös piiloutua kuorensa sisään.

Kilpikonnan löytäjä voi nostaa sen talteen esimerkiksi ämpäriin tai muuhun astiaan, josta se ei voi kiivetä pois. Möhkö ei pure, joten siihen voi tarttua turvallisesti käsin.

Omistaja on luvannut kilpikonnasta löytöpalkkion.

Näköhavainnot Möhköstä voi ilmoittaa Teresa Elorannalle numeroon 044 224 4098.

Tiatoo

Nelivarvaskilpikonna

Kuuluu maakilpikonnien sukuun.

Täysikasvuisena 14–25 cm pitkä.

Ravintoon kuuluu lehtevät kasvikset, pelletit ja kuivatut heinät sekä kukat.

Talvehtivat luonnossa lämpötilan laskiessa alle kymmeneen asteeseen.

Kesäisin konnat voivat ulkoilla niille rakennetussa aitauksessa.

Voi elää jopa 100-vuotiaaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut