Mistä uusi paikka satoja katsojia vetävälle perinteelle? Tampereen Mustanlahden alueen remontti uhkaa kokoontumisten tulevaisuutta

Sataman rakennustyöt saattavat lopettaa mobilistien ja masinistien kesätapaamiset alkaneeseen kesään.

Vanhojen moottoripyörien kokoontumiset pääsivät toukokuussa vihdoin lämpimään alkuun Mustassalahdessa.

9.6. 8:00

Moro, Mustalahti

Tampereen seudun vanhojen autojen harrastajat eli mobilistit ja iäkkäiden moottoripyörien omistajat eli masinistit ovat jo vuosikausia järjestäneet jäsentapaamisillaan värikästä kesätoimintaa Mustanlahden satamaan.

Nyt edessä saattaa olla viimeinen kesä Mustassalahdessa. Sataman remontti ja uudistustyöt tarkoittavat sitä, ettei sinne enää mahdu veteraanien suurtapahtumat.

Masinistit ovat tavanneet kokoontua Mustassalahdessa tiistaisin ja mobilistit keskiviikkoisin. Tamperelaisharrastajien lisäksi paikalle on yleensä saapunut runsaasti myös kesämatkailijoita ja muuten vain pärinästä kiinnostuneita kaupunkilaisia.

”Illat ovat tunnettuja koko Suomessa ja jos moottoripyörät tai autot kiinnostavat turistia, niin Mustaanlahteenhan hän suunnistaa”, kiteyttää Jukka Peltonen masinisteista.

Vaikea korvata

Peltosen mukaan Mustallelahdelle on hyvin vaikea löytää korvaavaa paikkaa. Uusi kohde pitäisi olla Tampereella, helposti saavutettavissa, riittävän suuri, mielellään järven rannalla ja kahvila ja vessatkin pitäisi löytyä.

”Parhaimpina tiistai-iltoina paikalla on ollut jopa 300 moottoripyörää. Normaali määrä on 150–250.”

Uudeksi tapaamispaikaksi on ehdotettu muun muassa Lempäälässä olevaa kohdetta, mutta Peltonen tyrmää ajatuksen.

”Masinistien keski-ikä on varsin korkea ja myös moottoripyörät ovat useita kymmeniä vuosia vanhoja. Masinistit eivät lähde Tampereelta kymmenien kilometrien päähän moottoritien varteen. Kokoontumiset on tarkoitettu myös matkailijoiden iloksi, joten paikka pitää olla Tampereella.”

Peltosen mukaan masinistit palaavat mielellään Mustaanlahteen remontin jälkeen, mikäli se on mahdollista.

Mobilistien puheenjohtaja Raimo Piltz kertoo, että jäsenistö on pitänyt silmät auki maakunnassa liikkuessaan, mutta Mustanlahden kaltaista tapaamispaikkaa ei ole löytynyt

Etsitty on

Vanhojen autojen harrastajien eli mobilistien puheenjohtaja Martti Piltz selventää, että jäsenistö on pitänyt silmät auki ja miettinyt uutta kokoontumispaikkaa, mutta Mustanlahden voittanutta ei ole löytynyt.

”Puheissa on ollut muun muassa Hakametsän hallin piha, mutta eihän siinä ole Mustanlahden kaltaisia ominaisuuksia.”

Kesäkeskiviikkoisin Mustassalahdessa kokoontuvat museoautojen omistajat, jolloin varsinkin vanhempi väki voi nähdä nuoruutensa menopelejä.

Piltzin mielestä on surkuhupaisaa, että kahden järven välissä olevalla kaupungilla ei enää ole hyvin saavutettavaa paikkaa, johon mahtuisi jopa satakunta vanhaa museoautoa matkailijoiden ihasteltavaksi.

”Remontin jälkeen jatkamme mielellämme kokoontumista Mustassalahdessa, mikäli se on mahdollista.”

Kaupungillakaan ei tietoa

Toimistosihteeri Erja Parkkali kaupungilta myöntää, että edes kaupungilla ei ole toistaiseksi varmaa tietoa Mustanlahden remonttiaikataulusta.

”Asemakaavan valitusaika on juuri päättymässä. Jos valituksia ei jätetä niin suunnittelu saattaa edetä rakentamiseen jo ensi vuonna. Jos taas valituksia jätetään niin väkisinkin toteuttaminen viivästyy.”

Parkkalin mukaan uuden kokoontumispaikan edellytyksenä on helppo saavutettavuus ja myös kahvila olisi hyvä lisä.

”Marssijärjestys on kuitenkin sellainen, että tapahtumajärjestäjä tekee ehdotuksen ja me sitten otamme siihen kantaa.”

Mobilistien tapaamisiltojen aikana museoautot löytyvät pääosin satama-altaan puolelta. Muut parkkipaikat ovat vähissä, joten katsojien kannattaa jättää autonsa muualle kuin sataman alueelle.

Parkkalin mukaan epävarmuutta lisää nykyinen maailmantilanne. Rakennusmateriaalit ja hinnat ovat kohonneet niin, että koko satamaremontti saattaa lykkääntyä hamaan tulevaisuuteen.

Ehdota paikkaa

Onko sinulla mielessäsi kokoontumispaikka, jota masinistit ja mobilsitit voisivat käyttää wedes mahdollisen satamaremontin aikana? Lähetä ehdotuksesi sähköpostiin moro@aamulehti.fi. Välitämme tiedot masinisteille ja mobilisteille.

Tiatoo

Mustalahti

Veteraanimoottoripyöräklubi Mansen masinistit kokoontuu Mustanlahden satamassa kesätiistai-iltaisin. Museorekisteröidyt moottoripyörät löytyvät useimmiten Ankkuri-pitserian kaupungin puoeliselta sivustalta.

Tiistaisin paikalle tulee jopa satoja moottoripyöriä ympäri Pirkanmaata.

Tampereen seudun mobilistien museoautoilijat kokoontuvat Mustassalahdessa kesäkeskiviikkoiltaisin.

Paikalla on myös muita autoilun harrastajia.

Parkkipaikat ovat alueella tiistaisin ja keskiviikkoisin hyvin täynnä. Oma auto kannattaa jättää kauemmaksi ja saapua satamaan jalkaisin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut