Kaupasta ostetuista bambukepeistä kuului kova rapina ja sisältä löytyi eläviä ötököitä: ”Syövätkö ne talomme?”

Moron luontotohtori Tomi Kumpulainen toivoo saavansa pakastetun näytteen tutkittavaksi Tampereelle.

21.5. 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi-sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukijan kysymys: Ostimme bambuisia kukkakeppejä. Kotona ihmeteltiin niistä kuuluvaa rapinaa ja keppien sisältä löytyi nämä ötökät.

Toukka oli noin 20 milliä ja jalallinen versio 14 milliä pitkä. Bambun sisältö oli järsitty jauhoksi. Mitähän mahtavat olla ja syövätkö koko talon, jos ei saatukaan kaikkia kiinni?

Tupajumissa

Luontotohtori vastaa: Tapaus on mielenkiintoinen. Tämä lienee jäärien heimon kovakuoriainen ja laji suomalaisittain eksoottinen.

Kuvassa on toukka ja kotelo. Lajia ei voi määrittää, mutta viime vuosina Aasiasta Eurooppaan on kulkeutunut varsinkin Chlorophorus annularis -nimistä jäärää, jolta puuttuu kotimainen nimi.

Sitä voisi sanoa vaikka bambujääräksi, sillä se suosii bambua, mutta elää monilla muillakin puulajeilla.

Lajia pidetään haitallisena vieraslajina etelämpänä Euroopassa, mihin se on myös kotiutunut. Suomen ilmastoa se ei todennäköisesti kestä, eikä tiettävästi käytä ravintonaan havupuita tai juuri muitakaan kotimaisia puita. Lähimmäs taitavat mennä päärynä ja viherkasveina sitrukset.

Bambut ja otukset kannattaa laittaa vaikka viikoksi pakastimeen, niin ylimääräiset tuliaiset kuolevat eivätkä pääse leviämään. Tässä tapauksessa tuskin on vaaraa leviämisestä, sillä vasta aikuisvaihe poistuu mielellään ravintokasvin sisältä.

Jos löytyy aikuinen kovakuoriainen, sen voi toimittaa pakastimen kautta Tampereen luonnontieteelliseen museoon. Kannattaa ilmoittaa löydöksestä myös liikkeeseen, josta tuotteet ovat peräisin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut