Tampereen seutu tarvitsee upeita maakuntakohteita – Esimerkiksi Pirkkalasta voisi tulla Pirkanmaan Porto Cervo

Mekin tarvitsemme upean maakuntakohteen, joka pidentää turistien oleskelua ainakin päivällä ja samalla rikastuttaa paikallisten elämää.

14.5. 12:00

Moro, Siperia

Eräänä kauniina kevätpäivänä matkustin viikonlopuksi ystäväni luo Würzburgiin. Tutustuimme ihanaan kaupunkiin keskellä Frankenin viininviljelyaluetta. Kuitenkin jo toisena päivänä oli ystäväni mielestä tärkeää lähteä johonkin ympäristön linnoista. Menimme läheiseen linnaan, jonka puutarhassa kuului syödä jäätelötötterö. Tämä oli niin sanottu pakollinen turistisuoritus ja hyvältä maistui.

Samanlaiseen ilmiöön törmäsin vieraillessani toisen ystäväni luona Sardiniassa. Oli todella tärkeää matkata ennen illallista vuorille johonkin suosittuun paikkaan alkupaloille ja aperitiiveille ja se jälkeen toiseen paikkaan kalaillalliselle.

Usein tunnetuissa paikoissa lomaillessa tulee tarve tutustua myös ympäristöön. Itse kohteessa vierähtää hyvin muutama päivä, mutta sen jälkeen lähdetään katsomaan lähiseutua. Maakuntakohde voi olla pitkänkin matkan päässä, mutta se nyt vain kuuluu käydä katsomassa.

Varmasti lähes kaikki Berliiniin matkanneet ovat viettäneet yhden päivän myös Potsdamissa Sanssoucin palatsin puistoissa vaellellen. Matka junalla Berliinistä kestää alle tunnin. Moni Pariisin kävijä matkustaa puolestaan katsomaan niin ikään alle tunnin junamatkan päässä sijaitsevaa Versaillesin palatsia. Tukholmassa turistit puolestaan matkustavat Sigtunan historiallisiin maisemiin päiväretkelle.

Näinä päivinä Tampere on täynnä pöhinää, turisteja virtaa MM-kisoihin ovista ja ikkunoista. Kesä on myös lähellä ja Air Balticin avaamat lentoreitit aloittelemassa kesäkauttaan. Mielestäni mekin tarvitsemme tällaisen upean maakuntakohteen, joka pidentää turistien oleskelua täällä ainakin päivällä ja samalla rikastuttaa meidän paikallisten elämää. Sen täytyy olla alle tunnin päässä ja saavutettavissa ehdottomasti kiskoilla. Ja sen täytyy olla jotakin mahtavaa! Meillä ei ole palatseja, mutta mahtavia paikkoja kyllä piisaa.

Nyt kannattaisi ympäristökuntien olla hereillä ja rakentaa jotakin, josta tulee uusi ja ihana päiväretkikohde. Haikan grilli Pirkkalassa ja Paakari Kangasalla ovat ilahduttavasti rikastuttaneet ruokaturismia, mutta nyt pitäisi ajatella isommin. Jos ratikka tulee Pirkkalaan, sinne olisi mahdollista rakentaa esimerkiksi upea rantakohde terasseineen ja huvivenesatamineen. Pirkkalasta voisi tulla Pirkanmaan Porto Cervo; tosin ilman epäilyttäviä omistussotkuja ja ehkä hieman kotoisammalla fiiliksellä.

Toinen mahdollinen maakuntamatkailunkeskus voisi olla Nokian Siuro. Se tosin edellyttäisi idyllisen aseman avaamista uudelleen. Siitä tulisi hipsterikohde vailla vertaa. Koskibaari olisi instakuvien keskiössä ja pöytää joutuisi taatusti jonottamaan. Palvelut laajenisivat. Sinne voisi tulla näköalatasanteita, puoteja, tietenkin panimo ja mieluiten joku pieni, originaali festivaali vielä kylkeen. Ainoa ongelma tässä on tietysti se, että turismi lieveilmiöineen saattaisi kasvaa Pirkanmaalla. Mutta kenties se olisi kestettävissä.

Kirjoittaja on Moron lukijakolumnisti, joka rakastaa matkustelua niin Pirkanmaalla kuin kauempanakin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut