Pirkkalassa asuva mies löysi pihavajastaan kirjaimellisesti pystyyn kuolleen eläimen – Asiantuntijan mukaan lajin yksilöt pääsevät herkästi hengestään väärissä olosuhteissa

12.5. 4:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi-sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia. Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukijan kysymys: Tällainen sammakon muumio löytyi maavaraisesta pihavajasta lokakuun lopulla. Onko tämä tavanomainen kuolinasento sammakolle, ja mikä sen on aiheuttanut? Voiko olla esimerkiksi janoon kuoleminen kuumana kesänä?

Lukija Pirkkalasta

Luontotohtori vastaa: Sammakot ovat herkkiä monille ympäristön muutoksille, joten mahdollisia syitä on paljon. Kuolinasennon arviointi on vielä vaikeampaa.

Talvella sammakoiden suurimmat uhat ovat jäätyminen, suojaisen talvehtimispaikan löytyminen (pedot ja lämpötila) sekä taudit, jos yksilön kunto on heikompi. Kesällä sammakot ovat herkkiä kuivumiselle, koska hengittävät ihonsa kautta. Niiden on siis pysyttävä sopivassa ilmankosteudessa. Pihavaja voi hyvinkin olla muuttunut kesän helteillä niille sietämättömän kuumaksi, mutta muutkin yllä mainitut syyt ovat mahdollisia.

Talvehtimisoloja voi yrittää parantaa pitämällä pihan/puutarhan rakenteen monimuotoisena niin, että siellä on varjoisia, suojaisia ja kosteampia paikkoja avoimen nurmikon ohella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut