Mökkiläiset havahtuivat rakennuksen kivijalan viereen ilmaantuneisiin reikiin, joista kulkee hyönteisiä edestakaisin – Asiantuntija: ”Ne ovat varsin mukavia naapureita”

15.5. 14:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi-sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia. Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukijan kysymys: Meillä on mökillä kivijalan vieressä olevassa hiekassa paljon pieniä reikiä, josta nämä ampiaisen näköiset hyönteiset kulkevat vilkkaasti edestakaisin. Ilmiö toistuu alkukeväästä. Kesällä se loppuu. Mitähän nämä ovat ja mistä on kysymys?

Mökkiläiset

Luontotohtori vastaa: Nämä ovat erakkomehiläisiä, joita on meillä useita lajeja. Kuvan laji saattaa olla keväällä yleinen raitamaamehiläinen. Ampiaisista poiketen maamehiläiset ovat pieniä ja karvaisia, ja pesivät yksittäin. Ne eivät myöskään ole aggressiivisia, vaan varsin säyseitä. Niitä ei juuri kiinnosta, vaikka joku tarkkailisi niiden puuhia läheltäkin.

Naaras munii maa- tai puun koloihin, joihin se vie siitepölyä toukan ruuaksi, ja muuraa sitten kolon umpeen. Jälkeläiset poistuvat aikanaan pesästä tultuaan aikuisiksi ja ovat yksiä parhaista luonnon- ja puutarhakasvien pölyttäjistä, varsin mukavia naapureita siis.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut