Pirkkalassa asuva Irmeli löysi kuolleita liskoja sulavasta lumikasasta – Asiantuntija: ”Pedot yleensä syövät saaliinsa, joten kyse on muusta”

14.5. 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi-sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia. Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukijan kysymys: Kaksi noin 10 senttiä pitkää poikasta löytyi kuolleena metsän vieressä olevan rinteen lumikasasta Pirkkalan Toiviossa toukokuun alussa. Onko kyseessä kyy vai vaskitsa ja mikä voisi olla syynä niiden kuolemaan?

Irmeli

Luontotohtori vastaa: Nämä ovat selvästi jalattoman liskon, vaskitsan nuoria yksilöitä, mutta kaikki muu onkin epäselvää. Vaskitsa talvehtii horrostamalla kuten kyy, ja näin pienet yksilöt ovat yleensä melko äskettäin syntyneitä.

Kummallista on se, että vaskitsa pariutuu keväällä. Poikaset kuoriutuvat ja varttuvat emon sisällä. Ne syntyvät alkusyksyllä.

Voi olla, että nämä ovat siis viime syksyn poikasia, jotka ovat onnistuneet talvehtimaan, mutta sen jälkeen kevätpakkaset, pedot, lemmikkieläimet tai ihminen on koitunut niiden kohtaloksi. Koska pedot yleensä syövät saaliinsa, syy lienee jokin muu.

Vaskitsa on suomuiltaan ja päältään kyytä sirompi ja usein kuparinsävyinen. Kyyn sahalaitakuvio puuttuu. Vaskitsa on myrkytön ja Suomessa rauhoitettu liskolaji.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut