Raatihuoneen rappusilta näkee hyvin ihmispaljouden maaliskuisessa mielenilmauksessa. Nyssen kyljessä Viistokadulla lukee rauhoittavasti: Hyvällä tuulella, tietysti.

Tampereen Keskustorilla tavattiin myös keväällä 1986: ”SAK halusi palkankorotuksia ja työajan lyhennystä”

Sastamalassa asuva Hannu Moilanen etsi arkistostaan lisää sellaisia Tampere-kuvia, joita aikaisemmin kukaan ei ole nähnyt.


26.5. 12:00

Moro, Keskustori

Tampereen tehtaiden koneet, masiinat ja sorvit seisahtuivat pariksi vuorokaudeksi maaliskuun 13 päivänä 1986.

Tuolloin alkoi viimeinen niin sanottu yleislakko Suomessa.

SAK:n järjestämä lakko koski lähes kaikkia teollisuusaloja maassamme. Yleislakko on kaikkia tai ainakin useimpia ammattialoja koskeva mielenilmaus. Yleislakolla pyritään kaiken työnteon lamauttamiseen tietyllä seudulla tai koko maassa.

Tampereen tehtaiden työntekijät ja ohikulkijat kohtaavat Raatihuoneen kulmilla.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ajoi 1986 lakollaan muun muassa palkankorotuksia ja työajan lyhennystä. Tätä edellinen yleislakko Suomessa oli ollut maaliskuussa 1956.

Tuolloin SAK:n suurimpana tavoitteena oli palkankorotukset ja lakolla saavutettiinkin 6–10 prosentin korotukset. Samana päivänä Urho Kekkonen aloitti presidenttinä Suomessa.

Yhteisvoimin sopimukseen lukee puhujalavaan nojaavassa kyltissä Keskustorilla. Vanhat työväen liput liehuvat Suomen lipun rinnalla. Pari tuntinen tapahtuma on pian ohi ja väki purkautuu kukin tahoilleen.

Ensimmäinen yleislakko maassamme oli ollut jo marraskuussa 1917. Tuolloin lakkoiltiin lähinnä poliittisten näkemyserojen vuoksi. Työtaistelulla tavoiteltiin muun maussa äänioikeuden laajentamista. Lisäksi protestoitiin laajasti leipäpulaa. Suurlakko tai yleislakko Suomen maaperällä oli myös loka-marraskuussa 1905. Tuolloin haluttiin irti Venäjän keisarikunnasta.

Keskustori ja Raatihuoneen kulma ovat pullollaan Yhteislakon mielenosoituksen osanottajia. Finlaysonin savupiipusta nousee savuja, joku siellä pitää lämpöjä yllä kahden lakkopäivän ajan.

Aamupäivällä maaliskuussa 1986 ajettiin alas Finlaysonillakin kutomo- ja värjäyskoneet. Itse asiassa värjäyskoneet piti seisauttaa jo heti aamusta, koska värjäysprosessi saattoi kestää useamman tunnin. Puoliltapäivin väki marssi pumpulin portista kohti Keskustoria lippuineen ja viireineen.

Matka meillä finkkalaisilla ei ollut pitkä, kohde näkyi ikkunasta ja Satakunnankadun portilta. Tehtaan molemmille porteille jäivät lakkovahdit päivystämään ja estämään mahdollisten rikkurien töihin tulon.

Finlaysonin Satakunnankadun portilla kohdattiin ennen keskustorille menoa maaliskuun 13 päivänä 1986. Lakkovahdeiksi jäivät mm. Tauno Saarinen ja Reijo Kettunen.

Väkeä Keskustorin mukulakivillä olikin paljon, tuhansia. Tampella, Lapinniemi, Lokomo ja Valmet ainakin Finlaysonin lisäksi seisahtuivat. Vanhat liput jopa vuosituhannen alusta oli kaivettu esiin kaapeista ja varastoista marssimatkalle ja Keskustorille tunnelmaa luomaan.

Väkeviä puheita pidettiin ainakin SAK:n toimesta torilla seisovan kuorma-auton lavalta. Torvisoittokunta soitti komeilla torvillaan perinteisiä marsseja ja työväen lauluja.

Itse olin hyvin kiinnostunut valokuvauksesta, heti porteilta lähtiessä kuvasin lakkovahdit kaulassani roikkuvalla Chinon CM 5 -kamerallani, jonka nokalla tönötti 28 millin Chinon-objektiivi. Kiertelin Keskustoria ja ihmismassoja, katselin kuvakulmia sekä sopivia persooniakin. Dokumentaarisia kuvia näytti syntyneen, kun niitä nyt vasta 36 vuotta myöhemmin negoista kuviksi teen.

Torvisoittokunnan jäsen pitää hetken huilia Vanhankirkon rappusten alla. Tapahtumassa soitettiin useita lauluja mm. näyttävien torvien soidessa kuuluvasti.

Tänä keväänä lakkoaalto tuntui olevan taas voimainsa tunnossa, kun useilla aloilla haetaan parannuksia palkkaetuihin. Juuri päättynyt Paperiliiton pitkä työtaistelu sai seurakseen kunta-alan lakon hoitajatkin uhkaavat joukkoirtisanoutumisilla.

Tänä päivänä netti tuo lisää ääntä, näkyvyyttä ja volyymiä työtaisteluihinkin, tykätään ainakin jos ei marssille mennä.

Vanhat liput oli kaivettu komeroista ja kaapeista tärkeää tapahtumaa varten. Keskustorilla kohtasivat monet Tampereen suurten tehtaiden työntekijä toisensa. Piippua polttava ohikulkija hämmästelee suurta tapahtumaa.

Yleislakossa vuonna 1986 netistä ja sähköpostista ei nähty edes unta.

Ensimmäinen tietokone tosin tuli Finlaysonin lankavärjäämön työnjohtajien huoneeseen 1986, mutta ei sillä muuta tehty kuin kirjattiin tiedot sähköiseen muotoon ja tulostettiin reikäpaperitulosteita muun muassa resepteihin. Kellokorttien ilmoitustauluilla kerrottiin asioista, lakoistakin, tai luottamusmiehet kävivät kertomassa tärkeistä asioista.

Olitko itse paikalla Keskustorin mielenosoituksessa? Kerro meille yleislakon tapahtumista työpaikallasi sähköpostiin moro@aamulehti.fi.

Lue lisää: Finlaysonilla avautui Tampereesta näyttely, jonka kuvia ei ole aikaisemmin nähty – Hannu Moilanen työskenteli värjärinä ja sen jälkeen palkittuna valokuvaajana

Lue lisää: Vuonna 1982 marssittiin Hämeenkadulla rauhan puolesta – Hannu Moilanen etsi harvinaisia kuvia arkistostaan ja nyt hän kertoo löytöjen taustasta

Tiatoo

Hannu Moilanen

Hannu Moilanen tuli töihin Tampereen Finlaysonille vuoden 1973 alussa 17-vuotiaana. Hän toimi etupäässä värjärinä ja viimeistelijänä vuoden 1999 kesään asti, jolloin tehtaan teollinen toiminta Tampereella päättyi.

Hankki järjestelmäkameran 1979 ja ryhtyi aktiivisesti kuvamaaan elämää Finlöaysonin tehtaassa ja myös muualla Tampereella.

Perusti tmi Kuva-Hannun Sastamalassa, tuolloin vielä Vammalassa vuonna 2001.

Viime vuonna tuli 20 vuotta täyteen kuvaamista, kustantamista ja taiteilijatoimintaa.

Eläköitymisen jälkeen hän on käynyt läpi kuva-arkistojaan ja keväällä hän piti näyttelyn Finlaysonilla Finlaysonin tehtaan elämästä.

Suuri osa hänen Tampere-kuvistaan on sellaisia, joita kukaan ei aikaisemmin ole nähnyt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut