Tampereen Keskustorin suihkulähteestä puuttuu yksi pyrstö: Ainakaan Taidemuseo ei tiedä, koska vaurio on tullut

Vuoden 2019 kultajuhlien jälkeen uutisoitiin, kuinka suihkulähteen yläosan kruunusta oli irronnut palanen juhlien tuoksinassa. Veistoksen alaosasta puuttuu kuitenkin toinen, vielä suurempi pala. Kerro Morolle jos tiedät jotakin kadonneesta pyrstöstä.

Vaurio näkyy, kun suihkulähdettä katsoo Aleksis Kiven kadun suunnasta Hämeenkadulle päin.

10.5. 8:43

Moro, Keskustori

Tampereen Keskustorin suihkulähde oli jälleen tänä keväänä kultajuhlien keskipiste, ja Yle ennätti humun jälkeen uutisoimaan, kuinka ”Keskustorin komistus näyttää ainakin päällisin puolin ehjältä”.

Moron tarkastuksessa todettiin toisin. Suihkulähteen alaosassa ammottaa kraatteri.

Lähteen alaosa on koristeltu neljällä ”vedenhaltijalla”, jotka kannattelevat yläosan rakennelmaa. Yhdeltä neljästä vedenhaltijasta puuttuu kokonaan pyrstö. Kohdassa on vain iso reikä.

Mitä on tapahtunut? Vuoden 2019 jääkiekon MM-kultajuhlien jälkeen uutiset kertoivat, että suihkulähteen yläosan kruunusta oli irronnut juhlien tiimellyksessä palanen. Pyrstöstä ei puhuttu mitään.

Aamulehden arkistosta löytyy toukokuussa 2016 otettu kuva, jossa pyrstö on paikallaan. Kysyimme asiasta Tampereen taidemuseon kokoelmapäällikkö Suvi-Mari Eteläiseltä.

Leijonat jäivät keväällä 2016 MM-hopealle, minkä seurauksena juhlat suihkulähteellä jäivät hillityiksi. Ehjä pyrstö näkyy kuvassa oikeanpuolimmaisena.

Onko kruunun yläosan vaurio korjattu?

”Kruunun yläosaan tehtiin pieniä korjauksia vuonna 2020. Kokonaan sitä ei saatu palautettua ennalleen, koska yläosasta puuttuu palanen, jota ei ole koskaan löytynyt.”

Koska pyrstö on irronnut alaosasta?

”Tarkkaa tietoa ei ole, koska vaurio on tullut. Meidän oman dokumentaation perusteella se on ollut vähintään vuodesta 2019 lähtien.”

Onko pyrstöä löytynyt?

”Ei ole löytynyt.”

Miksi sitä ei ole korjattu uudella palalla?

”Vauriot voidaan kyllä korjata, mutta se on aika- ja rahakysymys. Meidän toiminta­budjetissa ei ole tällaisiin varauduttu.”

Mitä vaurion korjaaminen vaatisi?

”Tämän nimenomaisen vaurion korjaaminen vaatisi todennäköisesti suihkulähteen kuljettamista pois paikaltaan, uuden valumuotin tekemistä kadonneelle osalle, puuttuvan osan valamista ja kiinnittämistä alkuperäiseen suihkukaivoon, saumakohdan viimeistelyä ja niin edelleen. Se on pitkä ja työläs prosessi.”

Paljonko se maksaisi?

”Tarkkaa hinta-arviota on vaikea antaa, koska hankkeeseen liittyy useita työvaiheita. Muistelen, että kun kruunun yläosan pienempiä vaurioita korjattiin vuonna 2020, lasku oli parituhatta euroa. Tässä voidaan varovaisen arvion mukaan lähteä siis ehkä kymmenestä tuhannesta eurosta. Tähän päälle tulee taidemuseon henkilökunnan työpanos, jolle ei ole määritelty rahallista arvoa.”

Miksi lasinen suojakupu poistettiin Tapparan 2022 kultajuhlien alla?

”Se oli kaupungin ylimmän johdon linjaus. Taidemuseolla oli tähän aiempien kokemusten pohjalta hieman erilainen ratkaisumalli.”

Tuliko juhlien yhteydessä uusia vaurioita?

”Kävimme tarkastamassa suihkulähteen kultajuhlien jälkeen, otimme valokuvia ja vertasimme olemassa olevaan aikaisempaan dokumentaation. Onneksi ei ole havaintojemme mukaan sattunut vahinkoja.”

Tiedätkö jotakin kadonneesta pyrstöstä? Lähetä vinkkisi Moron toimituksen sähköpostiin moro@aamulehti.fi.

Suihkulähteen yläosassa on lohikäärmeitä ja niiden yläpuolella kruunu, jonka vaurioista uutisoitiin vuonna 2019. Tältä suihkulähde näytti syyskuussa 2021.

Kupu suojaa patsasta lumelta ja jäältä talvisin. Näin oli esimerkiksi viime helmikuussa, kun Keskustorilla juhlittiin Leijonien olympiakultaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut