Kangasalta löytyi vaaleanpunainen koivu – Asiantuntija pitää valuvaa nestettä mahlana, jonka väri on peräisin bakteereista tai sienistä

6.5. 4:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukijan kysymys: Sunnuntaina, 24.4. olimme Kangasalan Saarikylissä mökillämme. Näimme kuvassa olevan ,vaaleanpunaisen koivunrungon.

Rungossa oli pitkä viilto tyvestä kohti latvaa. Useassa kohdassa oli pursunnut vaahtoa ja alemmalla koko rungon leveydellä voimakkaan vaaleanpunaista (mönjää).

Näky oli häkellyttävä. Oudon väristä, jos oli mahlaa! Onko koivu sairas? Auringon kirkkaus kuvassa estää vaaleanpunaisen värin selvästi näkymästä.

Mistähän on kysymys?

Luontotohtori vastaa: Keväisin koivusta valuva neste on mahlaa, sokeripitoista nestettä, jota puu on varastoinut juuriinsa.

Mahlavuodon väri ei sinällään kerro sairaudesta, mutta tietysti se valuu rungon tai oksan vaurioituneesta kohdasta, ja tähän voi olla monia syitä.

Kolhu tai muu vaurio altistaa puun sienitaudeille, mutta niistä suurin osa lahottaa puuainesta. Mahlan värjäytyminen ja vaahtoaminen voi johtua bakteerien tai joidenkin toisten sienilajien toiminnasta.

Mahla on hyvä tilapäinen ravintolähde mikroskooppisille eliöille.

Myös monet hyönteiset tulevat mielellään juomaan mahlavuodolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut