Kukkapenkkiin ilmestyi Tampereella harvinaisen iso kuoppa – Asiantuntija ehdottaa tarvittaessa loukkupyyntiä syyllisen nappaamiseksi

4.5. 19:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi -sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukijan kysymys: Mikähän eläin on mahtanut kaivaa tämän kuopan Tampereella?

Kuoppa ilmestyi kukkapenkkiin talon eteläseinustalle torstai-lauantai (15.–17.4.) välisenä aikana ja on kooltaan melkein pyöreä, 30 senttiä–35 senttiä, syvyys 20 senttiä. Sen pohjalta lähtee noin 8 senttiä läpimitaltaan oleva käytävä, jonne tikku meni noin 20 senttiä.

Ällistynyt

Luontotohtori vastaa: Käytävän leveys ja löytöpaikka kukkapenkissä viittaavat vahvasti vesimyyrään.

Joskus kettu tai muut petoeläimet saalistavat vesimyyriä kaivamalla auki niiden pesäkolon. Vesimyyrä on suurin myyrälajimme, kooltaan rotan luokkaa, ja tunnettu ranta- ja kosteiden paikkojen puutarhatuholainen. Se kaivaa käytävänsä maan alle.

Vesimyyrä asuttaa yleensä jonkin pienvesistön rantaa, mutta hakee ravintoa läheisiltä niityiltä, pelloilta ja pihoilta. Se liikkuu maan alla tai ojaverkostoja pitkin. Ravinto koostuu lähinnä monien eri kasvien maanpäällisistä osista ja juurista.

Torjuntakeinoista ääni- ja hajukarkotteet ovat usein tehottomia. Tiheimmän kannan alueella tehokkain torjuntatapa lienee asiallinen loukkupyynti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut