Yksi MM-kisavieraiden pääkulkureiteistä Nokia-areenalle on ruokottomassa kunnossa – Otimme yhteyttä kunnossapidosta vastaavaan ja saimme lupauksen

Tampereen keskustassa on kiihdytetty siivousta, jotta MM-kisojen aikaan kaupunki olisi puhdas kisavieraita varten. Etenkin Rautatieaseman ympäristö vaatii työtä. Kerro Morolle, mikä muu paikka on vielä siivoamista vaille?

Pakkahuoneen aukiolle johtavat portaat kaipaavat muutakin kuin harjaa ja rättiä.

5.5. 12:50

Moro, keskusta

Lukijat ovat lähettäneet Morolle huolestuneita viestejä, joiden mukaan Tampereen katukuva ei ole MM-kisojen arvoisessa kunnossa. Jäteastiat pursuavat yli, minkä seurauksena katujen varsille kertyy roskaa.

Yhden viestin mukaan suurin ongelma on Koskipuiston ja Sorin ympäristössä. Kaupunkia vaaditaan korjaamaan tilanne.

”Kukapa sitä hienossa kesämekossa kulkee jäätelöpaperin, maskin tai muun roskan kanssa ympäri kaupunkia etsien roskista, jota ei edes löydy. Helpompi on viskata roskat maahan”, lukija kirjoittaa.

Moron tarkastuksessa suurimmaksi ongelmakohdaksi osoittautui Rautatieaseman ympäristö. Vanhalta tunnelilta Pakkahuoneen aukiolle johtavat portaat ovat suorastaan ruokottomassa kunnossa.

Pakkahuoneen aukiolle johtavat portaat ovat murheellinen näky.

Rautatieaseman ympäristössä riittäisi muutakin siivottavaa ennen kisoja. Tupakantumppeja ja muuta roskaa löytyy muun muassa istutusaltaista. Töhryjä on runsaasti.

Portaat ovat tontilla, jonka omistaa Kiinteistöosakeyhtiö Tampereen Itsenäisyydenkatu 2. Portaiden kunnosta huolehtii Newsec-yhtiö.

Moro tavoitti sähköpostitse yhtiön edustajan, joka kiitti portaiden kuntoa koskevasta yhteydenotosta ja lupasi ottaa ”portaiden korjaukset ja siistimisen työn alle”.

129 roska-astiaa lisää

Tampereen kaupunki vastaa keskustan alueella torien, aukioiden ja viheralueiden siisteydestä. Työpäällikkö Teemu Kylmäkoski Tampereen Infra oy:stä ymmärtää kaupunkilaisten ärsyyntymisen.

”Talvi kesti pitkään, ja olemme myöhässä kevätharjausten ja -siivousten osalta. Se tietysti näkyy katukuvassa ja harmittaa ihmisiä.”

Keskustan puhtaanapitoa on nyt alettu kiihdyttää kohti MM-kisoja ja kesää. Viikonloppusiivoukset käynnistyivät puistoalueilla vappuviikonloppuna. Kisojen aikana keskusta siivotaan tehostetusti lähes joka päivä, myös kadut harjataan.

Siivoojat ovat liikkeellä iltaisinkin. Suihkulähteitä puhdistetaan ja graffiteja pestään tehostetusti.

Keskustan alueelle tulee 129 roska-astiaa lisää. Niistä 40 sijoitetaan Keskustorin kesäkeitaan ympäristöön ja loput muualle keskustaan. Astiat tyhjennetään kisojen aikaan tarvittaessa joka päivä.

”Kaikin keinoin pyrimme lisäämään puhtaanapitoa, ei pelkästään irtoroskan keruuta, jotta saamme pidettyä kiekkokylän siistissä kunnossa.”

Moron lukija miettii, kuuluvatko sakot roskaajalle vai kaupungille, joka ei tyhjennä täysinäisiä roska-astioita. Kuva on otettu perjantaina 22.4. noin klo 23 Tampereen keskustassa.

Tampereen yleisiltä alueilta kerättävän roskan määrä on kasvanut Teemu Kylmäkosken mukaan dramaattisesti viimeisen parin vuoden aikana. Taustalla on koronaepidemia, jonka aikana ruokia ja juomia on nautittu aiempaa enemmän ulkotiloissa.

Kaupunki on palkannut kesätyöntekijöitä keräämään roskaa sekä tekemään siisteyteen liittyviä havaintoja ja raportoimaan niistä. He aloittavat työnsä MM-kisojen alla 9. toukokuuta. Tehtäviin kuuluu myös kaupunkilaisten kannustaminen ympäristön siisteydestä huolehtimiseen.

Lattia kiilteli tunnelissa

Kylmäkoski muistuttaa, että kukin kiinteistö vastaa kadun siisteydestä omalla kohdallaan kadun keskilinjaan asti. Poikkeuksena ratikkakiskojen ja -pysäkkien alue, jonne ei haluta ”kiinteistönhuoltoyhtiöiden porukkaa” turvallisuussyistä.

Moro teki pistokokeen yhdelle keskustan asuinalueista eli Amuriin. Ainakin siellä taloyhtiöt vaikuttivat huolehtineet esimerkillisesti siivoamisesta.

Rautatieaseman vanha tunneli oli putipuhdas Moron tarkastuskierroksella.

Samaa voi sanoa Rautatieaseman tunneleista. Moron käydessä tarkastuskierroksella oli uuden tunnelin puolella parhaillaan siivous käynnissä. Vanhan tunnelin lattia kiilteli niin, että siitä olisi lähes voinut peilata kuvansa.

VR on luvannut lisätä siivousvuoroja ja kunnossapitoa kisojen ajaksi, koska on odotettavissa tavallista enemmän kulkijoita.

Muistutuksia kävijöille

Myös yksittäisillä asukkailla ja kisavierailla on roolinsa. Kaupungin digitaalisille näytöille tulee kisojen ajaksi muistutuksia paikkojen siistinä pitämisestä.

Siistimiseen voi osallistua toden teolla tulevana lauantaina 7. toukokuuta, jolloin Tampereella järjestetään jokakeväiset siisteystalkoot.

”Tässä ei siivota MM-kisoja varten vaan siksi, että meillä olisi kaunis ympäristö. Voidaan toki ajatella, että kun MM-kisojen aikaan tulee paljon ihmisiä, voimme ylpeänä esitellä, kuinka kaunista meillä on”, sanoo ympäristöneuvoja Tiina Kuusipalo Ekokumppaneilta.

Kerro Morolle, mikä paikka on vielä siivoamista vaille? Lähetä kuva ja tiedot osoitteeseen moro@aamulehti.fi.

Vielä ehtii talkoisiin

Koko kaupungin siisteystalkoot järjestetään lauantaina 7.5. klo 10–14.

Talkooporukoita on ilmoittautunut yli 40.

Porukoiden ilmoittautuminen on sulkeutunut, mutta mukaan pääsee liittymällä johonkin ilmoitettuun talkooporukkaan.

Ohjeet ja talkooalueet löytyvät osoitteesta ekokumppanit.fi/siisteystalkoot/.

Talkoolaisille tarjotaan jätesäkit ja roska-astiat. Omat hanskat mukaan.

Keskustan tuntumassa on talkooporukoita seuraavilla alueilla: Eteläpuisto, Onkiniemi, Amuri, Ratinan suvanto/Eteläpuisto, Lapinniemi, Kaleva, Sorsapuisto, Tampella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut