Suomen ainoa Legojen maailmanmestari asuu Tampereella – Jarkko Welling teki ainutlaatuista historiaa ja siitä alkoi valtava mediahuomio

Jarkko Welling, 51, teki ainutlaatuista historiaa 1984 ja sai ikiaikaisen vapaalipun Tanskan Legolandiaan.

Jarkko Welling ja hänen tyttärensä Elli rakentavat yhdessä Legoja viikoittain.

5.5. 16:00

Moro, Nekala

Oletteko katsoneet MTV3-kanavalla lähiaikoina huipentuvaa koko perheen suosikkiohjelmaa Lego Masters Suomi?

Siinä kahdeksan paria kokoaa huikeita ja mielikuvituksellisia Lego-rakennelmia.

Kisasta putoaa pikkuhiljaa kilpailijoita. Lopulta voittajat saavat Suomen Lego Masters -tittelin ja 10 000 euroa palkintorahaa.

Voittajia voi nimittää Suomen mestareiksi, mutta se on pikkujuttu siihen verrattuna, että Tampereen Hervannassa asuu Legojen maailmanmestari.

Tulevaisuuden hinaaja. Tältä näytti Jarkko Wellingin rakentama maailmanmestaruuden tuonut laiva 1984. Helposti hienompi – tai ainakin paljon nostalgisempi – kuin Lego Masterissa nähdyt kilpailijoiden työt. Silloin Legotkin olivat vielä Legoja. Kaikki piti keksiä ja rakentaa itse – toisin kuin nykyään valmiiksi kokoajille muotoillut ja koottavaksi tarjoiltavat Lego-elementit.

Jarkko Welling, 51, kruunattiin maailman parhaaksi Legojen rakentajaksi jo vuonna 1984.

"Äiti ja isä sattuivat näkemään Apu-lehdestä, että hotelli Rosendahlissa on karsintakilpailu pääsystä SM-kisoihin. Tehtävänanto oli yhtä yksinkertainen kuin nyt pyörivässä tv-ohjelmassa: ”Rakentakaa mahdollisimman kiinnostava laiva – aikaa kaksi tuntia.”

Legoja lahjaksi

Jarkko ja veli Jyrki olivat pikkupojasta asti koonneet kotona Legoja. Niitä oli tullut jatkuvasti lahjaksi koko suvulta kaikissa mahdollisissa synttäri-, nimppari ja joulujuhlissa.

"Valttinani oli mielikuvitus. En koskaan kotonakaan halunnut rakentaa mallin mukaan, vaan tuunasin tarjolla olevista palikoista oman näköisiäni. Yhtään ei jännittänyt, panin vain Legoja kiinni toiseen omaksi ilokseni.”

Yllätys oli melkoinen, kun tuomarit sitten pyysivät kilpailijoita vuoron perään arvostelupöydän luo. Nimen sanominen tiesi aina karsiutumista kisasta.

”Ihmettelin, miksi minua ei mainita lainkaan, kunnes selvisi, että voitin koko karsinnan.”

Aamulehti uutisoi heti tuoreeltaan MM-kullan sivuillaan.

Sama toistui Ahvenanmaalla pidetyissä SM-kisoissa.

Yksityiskoneella kotiin

"Voitto oli hienoa. Palkinnoksi tuli komea Legoista koottu palkintopytty. Kaikkein hohdokkaimpana pidin kuitenkin sitä, että menomatkalla pääsin ensimmäistä kertaa matkustamaan laivalla – ja mikä mahtavinta – paluu oli järjestetty lentokoneella Helsinkiin. Tuli kaksi suurta elämystä samalla reissulla.”

Kun Jarkko, 13, oli jo Suomen paras, se tiesi kutsua MM-kisoihin Tanskassa sijaitsevaan Legon päämajaan.

Mediahuomiota. Apu-lehti teki monisivuisen reportaasin Jarkko Wellingin menestyksekkäästä MM-kisamatkasta 1984.

”Ensimmäinen kohokohta oli päästä vierailemaan Legon tehtaalla, josta saimme valita haluamiamme tuotteita. Jokainen kilpailija ympäri maailmaa valitsi tietysti sen kaikkien suurimman laatikon, missä oli eniten palikoita”, Welling muistaa.

Tuon vuoden MM-kisateemana oli laivan rakentaminen. Jarkko päätti rakentaa ”Tulevaisuuden hinaajan”.

"Kaikki kisaajat saivat käyttöönsä neljä samanlaista Lego-pakettia. Päätin hyödyntää teoksessani kaikki mahdolliset moottorit, rattaat, veivit ja muut siihen aikaan käytössä olleet vempaimet. Valttinani oli suunnittelemisen nopeus.”

"Hahmotan erilaiset muodot nopeasti piirtämättä päässäni ja olen kätevä sormistani. Kuvaamataito ja puukäsityöt olivat koulussa aina kymppejä”, Welling taustoittaa.

Tämäkin kisa päättyi samalla tavalla töiden viemisellä tuomareiden pöydälle.

"Päästyäni kolmen joukkoon tuuletin jo mielessäni mitalia. Kun jäljellä pöydässä oli enää kaksi työtä, pulssi tykytti lähes rinnan läpi. Kun MM-kultamitali julkistettiin, olin onneni kukkuloilla”, Welling muistaa.

Jarkko Wellingin tytär Elli, 11, on myös innostunut Legojen kokoamisesta. ”Viikoittain yhdessä erilaisia juttuja rakennamme. Isän vinkeillä saan koko ajan uusia ideoita. Kokoamisesta tulee niiden ansiosta koko ajan hauskempaa”, Elli innostuu.

Maailmanmestaria kohdeltiin arvolle sopivalla tavalla. Lego kuljetti hänet isänsä kanssa yksityiskoneella Suomeen.

"Aika huimaa hommaa. Lego selvästi satsasi – ei ollut mikään penneillä järjestetty kyläkisa.”

Huikea julkisuus

Kotimaahan palattuaan Welling sai muutenkin huomata, että hän oli todellinen MM-kultapoika.

Kaikki suurimmat aikakausilehdet, arvonsa tuntevat sanomalehdet ja paikallislehdet tekivät näyttäviä juttuja Lego-taiturista.

"Sain mediahuomiota enemmän kuin reilut 20 vuotta kestäneellä painonnostourallani yhteensä.”

Siitä painonnostostakin olisi voinut juttuja tehdä. Kymmenen Suomen mestaruutta ja peräti 90 SM-mitalia olisi ollut kertomisen arvoista.

"Toisaalta parhaina urheilijavuosinani Suomi kamppaili arvokisamitaleista lähes lajissa kuin lajissa. Nykyään olympia- tai MM-mitaleista tosissaan taistelee vain muutama huippuyksilö ja jääkiekkoilijat”, Welling vertailee.

Jarkko Welling voitti Legojen rakentamisen maailmanmestaruuden ja SM-kultaa 1984. Palkintoina tietenkin Legoista rakennetut pystit.

Teemme tätä juttua Nekalassa Liikuntakeskus Poltteessa, jossa fysiikkavalmentaja Welling luotsaa usein urheilijoitaan.

Toimittajan läsnäolo saa paikalla runsaslukuisina paikalla olevat nuoret kiinnostumaan, mistä on oikein kysymys.

"Teemme juttua maailmanmestarista”, vastaan utelijoille.

"Täh! Jaa minkä lajin?”

"Legojen rakentamisen. Ainoa, joka Suomessa siihen on pystynyt.”

Kuulijoiden silmät suurenevat ihastuksesta. Lähes jokaisen huulille muodostuu sana: Wow!

Ei siis edelleenkään mikään turha maailmanmestari!

Jarkko Welling

Syntyi Tampereella 26.4.1971, avovaimo Anri, tytär Elli, 11, veli Jyrki.

Asuu Hervannassa. Päätyökseen monipuolinen fysiikkavalmentaja. Jakaa oppejaan usein Nekalassa Liikuntakeskus Poltteessa. Muita valmennettavia laaja-alaisesti useista lajeista: pikajuoksu, jenkkifutis, jalkapalloilu, cheerleading, judo, akrobatia, painonnosto…

Toimi Ilveksen jääkiekkoilun SM-liigajoukkueen fysiikkavalmentajana 1998–2010. Tampere Saintsin fysiikkavalmentaja vuodesta 2017 lähtien.

Huippu-urheilijana painonnostossa 10 miesten SM-kultaa ja yhteensä 90 mitalia – eniten Suomessa kautta aikojen. Voimassa olevat Suomen ja Pohjoismaiden ennätykset sarjassa 56 kg – tempaus 95 kg / työntö 123 kg. EM-kisoissa paras sijoitus 8:s vuonna 1998.

Legon rakentamisen Suomen mestari ja maailmanmestari 1984. Sai palkinnoksi legojen lisäksi elinikäisen vapaalipun Tanskan Legolandiaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut