Kaupunkipyörän kuskin kannattaa olla Tampereella hyvin huolellinen – Heitteillejättö voi maksaa jopa 400 euroa

On epäilty, että kaupunkipyörillä on kova kohtalo. Niiden palautusta kuitenkin valvotaan.

Kaupunki pyörät ilmestyivät katukuvaan huhtikuun puolivälissä. Nämä pyörät ja telineet olivat Hepokatin edessä Mustanlahdenkadulla.

28.4. 12:00 | Päivitetty 28.4. 13:21

Moro, kaupungilla

Heti huhtikuussa Moroon lähetettiin useita valokuvia, joissa juuri kaduille tuotuja Tampereen kaupunkipyöriä oli epäsiisteissä läjissä.

Moro selvitti, mitä kaupunkipyörän huonosta kohtelusta voi seurata. Tahallinen ilkivalta toki johtaa seuraamuksiin, mikäli siitä jää kiinni. Entäpä käyttäjän huolimattomuus?

Tampereella on epäilty, että kaupunkipyörän voi jättää melkeinpä mihin vain samoin kuin vuokratun sähköpotkulaudan.

Liikenneinsinööri Timo Seimelä korjaa virheellisen käsityksen. Kaupunkipyörän saa käyttöönsä älypuhelimen sovelluksen avulla. Myös bluetoothin eli langattoman lähiyhteyden ja sijaintitiedon on oltava päällä.

”Kaupunkipyörien palautuksessa hyödynnetään puhelimen sijaintitietoa. Pyörän voi palauttaa vain kaupunkipyöräasemalle. Kaupunkipyöräjärjestelmä tunnistaa käyttäjän puhelimen sijaintitiedon perusteella, että käyttäjä on asemalla ja antaa palauttaa pyörän.”

”Jos pyörää koettaa palauttaa aseman ulkopuolella, sovellus ei anna tehdä sitä ja huomauttaa käyttäjää. Toki käyttäjä voi jättää pyörän aseman ulkopuolelle, mutta tällöin sitä ei ole palautettu käyttöehtojen mukaisesti, ja käyttäjälle voi koitua erilaisia sanktioita.”

Moro lukijan kuva Etelä-Hervannasta näytti, millainen kasa siellä oli kaupunkipyöriä.

Helposti 80 euroa

Sanktioista ensimmäinen johtuu normaalin 45 minuutin käyttöajan ylittämisestä. Se ylittyy, jos pyörää ei palauta asiallisesti eikä sovellus anna palauttaa pyörää.

”Jos käyttöaika ylittää 5 tuntia, niin silloin joutuu maksamaan 80 euron viivästymismaksun. Lisäksi 45 minuuttia ylittävästä käytöstä pitää maksaa 1 euron lisämaksu jokaiselta alkavalta 30 minuutilta, joista muodostuu vielä 9 euron lisämaksu.

Seimelä toteaa, että väärinkäytön sanktiot voivat olla 80 euron viivästymismaksu ja/tai käyttöoikeuden poistaminen, joissain tapauksissa jopa 400 euron korvaus, mikäli kaupunkipyörä katsotaan kadonneeksi.

”Käyttöehtojen mukaan kaupunkipyörä katsotaan kadonneeksi, mikäli sitä ei ole palautettu asemalle tai palveluntuottajalle 1 vuorokauden kuluessa kaupunkipyörän käyttökerran alkamisesta, tässä toki käyttöehdoissakin poikkeukset, jos tapahtuu jotain epätavallista.”

Alkoi hyvin

Seimelän mukaan uusi kaupunkipyöräkausi on lähtenyt hienosti liikkeelle.

”Rekisteröityjä käyttäjiä on noin 1 500 henkilöä ja käyttöoikeuksia on hankittu yli 1 100 kappaletta, enemmän kuin koko viime kaudella yhteensä.”

Näistä koko kauden käyttöoikeuksia on noin 700 kappaletta, kuukauden käyttöoikeuksia noin 150 kappaletta ja päivän käyttöoikeuksia noin 250 kappaletta.

”Käyttöoikeuksia ostetaan kokoajan lisää ja kesän lähestyessä on odotettavissa, että käyttäjiä saadaan vielä paljon lisää.”

Näin se käy

1. Lataa Tampereen kaupunkipyörät -sovellus älypuhelimeesi sovelluskaupasta.

2. Rekisteröidy käyttäjäksi sovelluksessa. Tarvitset yhteystietosi ja maksukorttisi tiedot.

3. Osta käyttöoikeus (päivä, kuukausi tai kausi). Käyttöoikeus on voimassa heti ostohetkestä alkaen.

4. Avaa Tampereen kaupunkipyörät -sovellus ja valitse kaupunkipyöräasema sovelluksen kartalta. Valitse listalta haluamasi pyörä, tunnistat sen pyörän rungossa näkyvän numerosarjan avulla. Lukitus aukeaa ja matkasi voi alkaa.

Pyörän lukituksen voi avata tuttuun tapaan myös lukemalla lukon QR-koodin sovelluksella.

Puhelimen Bluetooth-yhteys ja sijaintitieto pitää olla päällä. Jos käyttöönotossa on ongelmia, yritä uudelleen tai valitse toinen pyörä.

5. Voit ajaa 45 minuuttia kerrallaan ilman lisämaksuja. Jos käytät pyörää yli 45 minuuttia, maksukortiltasi veloitetaan hinnaston mukainen lisämaksu. Pyörän enimmäiskäyttöaika kerrallaan on 5 tuntia. Tämän yli menevästä ajasta peritään 80 euron viivästymismaksu.

Jos haluat ajaa pyörällä ilman lisämaksuja pidempään kuin 45 minuuttia, palauta pyörä asemalle ja kuittaa matka lopetetuksi sovelluksessa. Voit aloittaa uuden matkan samalla tai eri pyörällä.

6. Palauta pyörä mille tahansa kaupunkipyöräasemalle.

Kiepauta punainen vaijeri telineen ympäri ja kiinnitä se pyörän lukkoon. Jos asema on täynnä, voit lukita pyörän kiinni toiseen pyörään.

Lopeta matka sovelluksessa ja odota, että saat vahvistuksen matkan päättymisestä. Jos palautus ei heti onnistu, yritä rauhassa uudestaan.

Fyysisellä asemalla eli asemalla, jolla on kaupunkipyörätelineet, kaupunkipyörä tulee palauttaa ja lukita punaisen lukkokaapelin avulla siististi telineeseen. Mikäli kaupunkipyöräaseman kaikki telineet ovat täynnä, kaupunkipyörän voi palauttaa aseman välittömään läheisyyteen lukitsemalla se joko telineeseen tai toiseen kaupunkipyörään.

Virtuaalisella asemalla riittää, että kaupunkipyörä palautetaan lukittuna lähelle informaatiotaulua. Kaupunkipyöräjärjestelmä tunnistaa sijaintitiedon avulla, että kaupunkipyörä on oikealla alueella ja mahdollistaa kaupunkipyörän palauttamisen. Palautathan kaupunkipyörän siististi niin, ettei se haittaa muita liikkujia.

Kaupunkipyöräkauden aikana ajantasaisen tiedon asemien sijainneista saa Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartasta ja Nyssen reittioppaasta.

Kaupunkipyöräasemat sijoittuvat keskusta-alueelle, Härmälään, Nekalaan, Kauppiin ja Kalevan alueelle jatkuen Muotialan, Turtolan ja Hallilan kautta aina Hervantaan saakka. Ajantasainen tieto kaupunkipyöräasemista on saatavilla Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksessa.

Paljonko se ajaminen maksaa?

Hinta: 4 €/päivä (24 h), 7 €/kuukausi (30 vrk), 25 €/kausi (15.4.–31.10.).

Kaikki vaihtoehdot sisältävät rajattoman määrän korkeintaan 45 minuutin matkoja.

Jos haluat ajaa pyörällä ilman lisämaksuja pidempään kuin 45 minuuttia, palauta pyörä asemalle ja kuittaa matka lopetetuksi sovelluksessa. Voit aloittaa uuden matkan samalla tai eri pyörällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut