Moro, Tampereen rannat
Tänä kesänä Tampere laittaa venevarkaat entistä ahtaammalle. Kameravalvontaa, vartiointia ja tiedotusta varkauksista lisätään.
Viime kesänä etenkin heinä-syyskuussa Tampereen satamavastaavan Tuomas Salovaaran puhelin soi päivittäin, kun ilmoitettiin vene- tai varustevarkauksista Tampereen satamissa ja venepaikoilla.
”Peruskupletin juoni menee niin, että varas käy yöllä vaihtamassa omistajan lukon omaan lukkoonsa ja myy veneen sitten suoraan venepaikalta”, Salovaara kertoo.
Lukkokikan takia omaa venettä kannattaa käydä katsomassa säännöllisesti ja myös kokeilla avaintaan lukkoon.
”Jos avain ei sovi veneen lukkoon, silloin vene on jo varkaalla myynnissä jollakin netin markkinapaikalla. Kannattaa ottaa heti yhteys poliisiin.”
Nauhoittava kameravalvonta ennaltaehkäisee venevarkauksia ja helpottaa niiden selvittämistä. Tänä kesänä valvontaa tehostetaan entisestään venevarkauksien estämiseksi.
Väijytys tehosi
Salovaara kertoo, että jotakin varkaita saatiin kiinni veneen omistajan tai hänen tuttavansa neuvokkuuden ansiosta.
”He löysivät tai huomasivat veneen olevan myynnissä ja sopivat myyjän kanssa kaupat veneen luona. Sitten pyydettiin poliisi myös paikalle ja otettiin varas väijyttämällä kiinni.”
Moro kertoi viime syksynä yhdestä vastaavasta tapauksesta Pyynikin rannassa.
Isojakin veneitä katoaa
Venevarkaiden yleisimmät saaliit ovat soutuveneitä sekä veneissä olevat tavarat.
”Kalastusvälineet, bensakannut ja esimerkiksi navioniikka kuten kaikuluotaimet ja karttaplotterit.”
Salovaara kertoo, että yhdeltä veneilijältä varastettiin Santalahden satamassa kesän aikana kolme kertaa veneestä varusteita ja pressut.
Osa varkauksista on selkeästi tilaustöitä.
”Isojakin moottoriveneitä on varastettu. Samoin sekä Naistenlahdesta että Santalahdesta vietiin uusia vesijettejä. Merkkiveneitä kuvataan ja kuvien perusteella myydään vene asiakkaalle ja sen jälkeen varastetaan.”
Laiturin aitojen lukot uusitaan elektronisiksi ja ne ovat lukittu molemmin puolin kuten nykyäänkin, jottei varastettujen tavaroiden kanssa poistuminen ole helppoa.
Satamatoimiston ovessa on jo sähköinen lukko. Se aukeaa kännykän sovelluksella tai avainlätkällä. Samanlainen tulee kaikkiin laiturien ovien lukkoihin.
Kamerat avuksi
Tallentavan kameravalvonnan tiheää verkkoa on rakennettu satamiin ja rakennetaan kesän aikana lisää.
”Kameroita ja vartiointiliikkeen valvontaa lisätään voimakkaasti. Lisäksi kaupungin liikennekameraverkkoa aletaan yhteistyössä poliisin kanssa hyödyntää entistä tehokkaammin, sillä aika vaikea täällä varkaiden on liikkua jäämättä mihinkään kameraan.”
Lukitusuudistuksessa sataminen lukot vaihtuvat sähköisiksi. Santalahden satamaan tulee sähköinen portti, joka aukeaa vain sataman avaimella ja sulkeutuu itsestään.
Salovaara kehottaa myös veneilijöitä seuraamaan satamien tapahtumia ja kannustaa kysymään, mitä tapahtuu.
”Muutenkin hyvään veneilytapaan kuuluu, että yhdessä pidetään asioista huolta. Puutteista voi ilmoittaa myös kaupungille netissä palautejärjestelmän kautta.”
Uutta on myös maksullinen pysäköinti 80 euroa kesäkaudelta Halkoniemen, Mustanlahden, Naistenlahden, Soutukeskuksen ja Härmälänsaaren satamissa. Tällä turvataan venepaikkalaisille pysäköintilaa, vaikkei sitä voida taata. Joitakin paikkoja pysyy lyhytaikaisen pysäköinnin käytössä ilman pysäköinnin kausimaksua.
Lukitusta tehostetaan
Tampereen satamalaiturien lukot muutetaan sähköisiksi kevään aikana. Laiturien ovet ovat lukossa molempiin suuntiin, jottei varkaiden ole helppo poistua laiturilta.
Sähköinen lukko avataan kännykän sovelluksella tai avainlätkällä.
Pysäköinti maksulliseksi Halkoniemen, Mustanlahden, Naistenlahden, Soutukeskuksen ja Härmälänsaaren satamissa. Veneilykauden (1.4.–30.9.) pysäköintioikeuden hinta on 80 euroa /kausi.