Luontotohtori vastaa: Mikä möykky putosi ylöjärveläisen perheen pihaan?

Tuulenpesä voi kasvaa metrien mittaiseksi tai jäädä aivan pieneksi. Usein ne jossain vaiheessa kuivuvat.

Tämä tuulenpesä löytyi Ylöjärven Lempiäniemestä.

15.4. 10:00

Moro, Vapriikki

Moron luontotohtori vastaa tällä palstalla kysymyksiin, jotka voi lähettää moro@aamulehti.fi ja kuva on välttämätön. Kuvaa tarvitaan lajin tunnistamiseen.

Luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi museokeskus Vapriikissa Tampereella.

Lukija kysyy: Kotipihasta löytyi kummallinen tiivis möykky. Ihan kuin siinä olisi kuusen neulasia ja oksan kara. Löytöpaikan ympärillä kasvaa kuusia. Möykky painaa arviolta karkkipussin verran. Löytöpaikka sijaitsee Ylöjärvellä, Lempiäniemessä.

Heli, Maija ja Timo

Luontotohtori vastaa: Tämä voisi olla kuusen tuulenpesä. Lehtipuilla kuten koivuilla tuulenpesämäiset tiheät oksapallukat aiheuttaa sienitauti. Havupuilla syynä on latvasilmun mutaatio, jonka johdosta oksa haarautuu normaalia tiheämmin, ja muodostuu tiheä kimppu, neulasetkin kasvat tiheästi. Tuulenpesä voi kasvaa metrien mittaiseksi tai jäädä aivan pieneksi. Usein ne jossain vaiheessa kuivuvat, ja voivat pudota maahan.

Kuusista tunnetaan myös monia hyönteisten aiheuttamia äkämiä eli kasvuhäiriöitä, mutta ei heti muistu mieleen yhtään tämän näköistä. Kuusen tuulenpesistä on jalostamalla ja monistamalla saatu puutarhaviljelyyn hyvin tiheäoksaisia muunnoksia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut