Tamperelaisnaisen perustama yritys kasvoi alallaan Suomen suurimpien joukkoon – Ellen Lahden parturi-kampaamo kuuluu Tampereen kauimmin toimineiden yritysten joukkoon

Vesa Kauppisen isoäiti Ellen Lahti kuului Tampereen silmäätekeviin, sillä hänen perustamansa parturi-kampaamo kasvoi isoksi yritykseksi. Muistot ovat tallessa.

Vesa Kauppisen vintti osoittautui isoäidin yrityksen historian aarreaitaksi. Kuvia vuosikymmenten varrelta on jäänyt jälkipolville runsain mitoin.

1.5. 8:00

Moro, Rahola

Tampere tunnettiin viime vuosisadan alkupuoliskolla lähinnä teollisuuskaupunkina, mutta myös palveluilla oli roolinsa. Yksi tuon ajan tunnetuista palvelualan yrityksistä oli parturi-kampaamo Ellen Lahti. Sen perustamisesta tuli viime vuonna 110 vuotta.

Moro tapasi Ellen Lahden tyttärenpojan Vesa Kauppisen. Hän on koonnut kotitalolle Raholaan muistoja yrityksen pitkältä taipaleelta.

”Kävin taas kerran tuolla vintillä jotain kaivelemassa, ja siellä sattui vastaan näitä kuvia ja muita. Tein sitten niistä eräänlaisen perinnenurkkauksen edellisille sukupolville kunnianosoituksena”, Kauppinen sanoo.

Hänellä on tallessa muun muassa vanhoja Aamulehden lehtileikkeitä, valokuvia ja kirja yrityksen työntekijöistä.

Ellen Lahti oli tunnettu henkilö Tampereella.

Aamulehti kertoi yrityksen 40-vuotisjuhlista.

Parturi-kampaamo Ellen Lahti kuului Suomen suurimpiin kampaamoketjuihin. Yrityksellä oli enimmillään kolme salonkia Tampereella, ja niissä työskenteli kussakin toistakymmentä työntekijää.

”Rouva Kauppinen on Tampereella ollut uranuurtajia ja ottanut osaa alan rientoihin”, lukee Aamulehden lehtileikkeessä vuodelta 1951.

Tuossa vaiheessa Ellen Lahti oli jo pitkään tunnettu Ellen Kauppisena. Hän oli naimisissa Pekka Kauppisen kanssa, joka toimi aikoinaan osakkaana Santalahden kenkätehtaassa.

Parturi-kampaamoketjun ajoista muistuttaa myös Ellen Kauppisen Raholaan noin sata vuotta sitten rakennuttama talo. Vesa Kauppinen on asunut siinä koko ikänsä.

”Tämä hankittiin metsästyshuvilaksi. Silloin täällä ei ollut edes katuja. Vieläkin jotkut vanhemmat ihmiset puhuvat Kauppisen ahteesta tai Kauppisen mäestä.”

Maan suurin ja ajanmukaisin

Ellen Lahti opiskeli ammattiin vuosina 1910–1911, ja perusti heti sen jälkeen ensimmäisen liikkeensä Tampereelle. Vuonna 1894 syntynyt Lahti ei ollut täyttänyt siinä vaiheessa edes 18:aa vuotta. Liike sijaitsi Viinikankadulla, jonka nimi muutettiin myöhemmin Tuomiokirkonkaduksi.

Ellen Lahti oli mukana alan järjestötöissä, kuten Suomen kähertäjien liitossa. Hän sai useita palkintoja ansioistaan.

Parturi-kampaamo Ellen Lahti pysyi ajanmukaisena vuosikymmenestä toiseen.

Ensimmäisen työntekijän Lahti otti oppiin kolme vuotta myöhemmin. Tästä Helmi Arajärvestä tuli myöhemmin rehtori Tampereen parturi- ja kampaajakouluun.

Uusien kampaajien ja partureiden kouluttamista Lahti piti tärkeänä. Usein kävi niin, että nuori tulokas oli 4–5 vuotta opissa, hankki asiakaspiirin ja laittoi sen jälkeen oman liikkeen pystyyn.

”Jos työntekijä haki muualle töihin ja kävi ilmi, että on ollut Ellen Lahdella aikaisemmin, oli selvä, että sai työpaikan”, Kauppinen kertoo.

Vuoteen 1937 mennessä yritys oli kasvanut niin, että Aamulehti uutisoi sen olleen ”maan suurin ja ajanmukaisin alallaan”.

Ketjuksi kasvaneen parturi-kampaamon liikkeistä kaksi toimi Hämeenkadulla ja yksi Emmauksen talossa Rautatieasemaa vastapäätä. Vesa Kauppinen muistaa Emmauksen talon hyvin. Hänellä oli tapana pyöriä talolla ”Raholan jätkien kanssa”, sillä heidät päästettiin uimaan rakennuksessa toimivan hotellin saunatiloihin.

Talolla liikkui myös runsain määrin Venäjältä tulleita turisteja. Kauppisen mukaan he maksoivat laskujaan votkalla ja kaviaarilla.

”Meillä oli aina kaapissa monta purkkia.”

Yksi salongeista toimi Lumilinna-talossa Stockmannia vastapäätä.

Vesa Kauppisella on tallessa äidin ja isoäidin mestarikirjat.

Ellen Lahdesta tuli vuosikymmenten myötä yksi Tampereen silmäätekevistä. Hänellä oli jopa nimikkotuoli Tampereen teatterissa.

”Kai perhe aika lailla oli piireissä. Äidillänikin oli avoauto Renault Caravelle eli samanlainen, jolla Brigitte Bardot ajeli Pariisissa samoihin aikoihin.”

Toimi yhtä mittaa 68 vuotta

Ellen Lahti menehtyi äkillisesti vuonna 1962, minkä jälkeen liikkeen pitoa jatkoi tytär Eeva Kauppinen. Hänkin oli suorittanut parturi-kampaajan mestaritutkinnon, mutta todellinen intohimo oli muualla.

”Äiti oli taiteesta kiinnostunut, eikä tästä kampaamokuviosta ihmeemmin tykännyt. Hän kävi Ateneumin, opiskeli Pariisissa kuvanveistoa, ja oli ihan matrikkelitaiteilija.”

Vuonna 1979 yrityksen tarina tuli päätökseen. Verovelat kasvoivat liian suuriksi.

”Äitiä kauheasti hävetti, että hän äitinsä elämäntyön hävitti, mutta äiti oli taiteilija, ei bisnestyyppi niin kuin Ellen oli ollut", Kauppinen sanoo.

Yritys ehti toimia lopulta 68 vuoden ajan. Se kuuluu yhä Tampereen kauimmin toimineiden yritysten joukkoon.

Ellen Lahti piti kirjaa työntekijöistään.

Vesa Kauppinen osti kampaamoketjun velkojen vakuudeksi kiinnitetyn kotitalon äidiltään, ja ryhtyi maksamaan velkoja heti 16-vuotiaana. Hän työskenteli rakennusalalla, viimeksi Tampereen kaupungilla LVI-asentajana.

Aurinkopulloista tunnettu taiteilija Helena Tynell oli Eeva Kauppisen kurssitoveri Ateneumissa ja veisti tästä muotokuvan. Patsas on Vesa Kauppisella uunin reunuksella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut