Lenin-museota pitää laajentaa ja nimetä uudelleen

2.4. 12:00

Monissa some-kommenteissa on vaadittu sulkemaan Hämeenpuistossa sijaitseva Lenin-museo. Se on ymmärrettävää Venäjän ja Vladimir Putinin raukkamaisen hyökkäyssodan jälkeen.

Työväenmuseo Werstaan museonjohtaja Kalle Kallio vastasi Aamulehdessä, että sulkuvaatimus on vanha virsi. Lenin-museon sulkemista on vaadittu 1940-luvulta lähtien.

Keskustelu Lenin-museon sulkemisesta saattoi lähteä sosiaalisessa mediassa liikkeelle ajatuksesta, että Lenin-museo olisi jollain tavalla Venäjän valtion asialla. Niin ei kuitenkaan ole. Museo on ollut vuodesta 2014 osa Työväenmuseo Werstasta.

Uskaltaisin väittää, että sulkuvaatimusten syynä on myös se, että museo mielletään kunnianosoituksena Leninille, vaikka sen tarkoituksena onkin kertoa Leninin ajan historiasta. Aika usein museoilla halutaan kunnioittaa esimerkiksi valtiojohtajien saavutuksia.

Sulkemisen sijaan museolle pitäisi antaa lisää tilaa ja nimetä se uudelleen Leninin, Stalinin ja Putinin museoksi. Päätehtävänä seuraavat sata vuotta voisi olla kyseisten herrojen vaikutukset Ukrainan hyökkäyssotaan ja koko maailman rauhan järkyttämiseen.

Nykyisyyttä ja varsinkin historian vaikutusta sodan tapahtumiin on vaikea ymmärtää, vaikka yhteys onkin selvä.

Käy sodassa kuinka tahansa, ei Venäjän ilmapiiri salli vielä ainakaan kolmeen sukupolveen museota, joka tarkastelee kriittisesti Stalinin tekojen merkitystä Putinin sodalle.

Suomalaisille ja myös muualta tuleville matkailijoille pitäisi selvittää esimerkiksi se, mistä kumpuaa ukrainalaisten maanpuolustustahto. Olisiko Stalinin aiheuttamalla Holodomorilla tekemistä sen kanssa?

Niin sanotussa talonpoikaiskapinassa Ukrainan neuvostotasavallassa vuosina 1932–1933 raivosi nälänhätä, jossa kuoli eri arvioiden mukaan 3–14 miljoonaa ukrainalaista.

Stalin vei viljelijöiltä kaiken viljan ja sen seurauksena kokonaisia kyliä kuoli nälkään. Joidenkin aikalaisarvioiden mukaan maassa esiintyi myös kannibalismia ja pikkulapsia katosi jäljettömiin.

Nyt historia toistuu tuhotussa Mariupolin kaupungissa, jossa tuhannet asukkaat uhkaavat nyt kuolla nälkään. Lähes kaikki rakennukset on tuhottu eli Venäjä on käytännössä pyyhkinyt koko kaupungin maapallolta.

Leninin, Stalinin ja Putinin museo kaipaisi yhteistyökumppanikseen myös Tampereen yliopiston historian laitosta, joka voisi tutkia varsinkin Ukrainan sodan vaikutuksia.

Materiaalia kyllä riittää kymmeniksi vuosiksi, sillä saahan sota aikaiseksi esimerkiksi nykyajan suurimman kansainvaelluksen, josta olemme nähneet vasta vaatimattoman alun. Miljoonat ihmiset joutuvat jättämään kotinsa.

Vaihtoehtoisten totuuksien aikana riippumattomalle tiedolle olisi maailmanlaajuista kysyntää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut