Tampereen maine saunakaupunkina kasvaa – Saunahoitolaa pitävä Kaisu Mokkila vihtoo Härmälässä kuudella puulajilla yhdellä kertaa

Härmälään syntyi pieni saunahoitoyrittäjien keskittymä, kun Kaisu Mokkila avasi Saunahoitola Tasapainon. Vihtomishoidot ovat yhtenä vaihtoehtona valikoimassa.

Vihtomishoidossa Mokkila käyttää yhdellä hoitokerralla 12 vihtaa, jotka ovat kuutta eri puulajia, kuten vaahteraa, koivua, pihlajaa, katajaa ja tammea. Vihdat hän tekee valmiiksi kesällä ja säilyttää suuressa arkkupakastimessa. Itseensä Mokkila on kokeillut nokkosvihtaakin.

21.4. 8:04

Moro, Härmälä

Tampereen maine Suomen saunapääkaupunkina on saanut taas vahvistusta. Härmälässä avasi maaliskuun alussa ovensa Saunahoitola Tasapaino. Samoissa tiloissa on ryhtynyt pitämään vastaanottoa myös kaksi muuta alan yrittäjää.

Tasapaino on toiminut viime vuodet Valkeakoskella, mutta muuttaa kesään mennessä kokonaan Tampereelle. Yrittäjä Kaisu Mokkila sanoo tienneensä jo vuosia, että yrityksen tuleva osoite löytyy täältä.

”Tampereella saunakulttuuri on niin voimakas, että totta kai tänne kannattaa tulla. Tämä on nyt aivan unelmieni täyttymys”, Mokkila sanoo.

Yrityksen saunahoitoihin kuuluu muun muassa kuppausta, vihdontaa ja turve- sekä tervahavusaunotusta. Kuppaus on suosittua erityisesti keväisin ja syksyisin. Vihdonnan kuumin sesonki osuu kesään.

Piti tulla koneistaja

Mokkilalla on pitkä kokemus perinnehoidoista. Kuppaamisen hän aloitti 14 vuotta sitten kuuluisalla Kotiharjun saunalla Helsingissä.

”Opiskelin yläasteen jälkeen 2,5 vuotta metallialaa, ja minusta piti tulla koneistaja, mutta ei tullut. Suomalaisesta kansanperinteestä olen ollut kiinnostunut kauan. Minulla on savo-karjalaiset sukujuuret, mikä varmaan selittää kiinnostusta perinnehoitoihin.”

Kuppaushoito kestää tyypillisesti puolisentoista tuntia, mikä selittää sanonnan ”mitä sä siellä kuppaat”. Kuppaus tehdään pesuhuoneessa. Kuppaajalla on suojavarusteena kumisaappaat, essu ja hanskat. Mokkila sanoo olevansa ”vanhan kansan kuppari”, joka ei kuppaa mätäkuun aikaan.

Mokkila on käynyt lukuisia koulutuksia, jotka kattavat muun muassa perinnesaunotuksen, veri- ja kuivakuppauksen sekä jäsenkorjauksen. Valkeakoskelle hänet houkutteli reilut 10 vuotta sitten Päivölän kansanopiston kansanperinteen linja.

”Siellä ei kyllä hoidoista puhuttu, vaan oli esimerkiksi punamullan keittoa ja kirveen varren veistoa.”

Kahdeksan mahtuu

Härmälässä Saunahoitola Tasapaino toimii vuonna 1932 rakennetussa talossa. Tila oli valmiiksi remontoitu, joten Mokkilan ei tarvinnut kuin käydä taloksi. Sopivan paikan löytyminen ei ollut ihan yksinkertaista, sillä oma sauna on välttämätön.

"Illalla pitää voida laittaa paikat kuntoon seuraavaa päivää varten, ja kuppaussarvien huollon pitää rullata. Se on aika iso projekti sekin.”

Emma Isoeskeli (vas.) on aloittamassa kuppaajanuraansa. Kaisu Mokkilalla on kuppauksesta pitkä kokemus.

Vihtominen tehdään kahdella vihdalla yhtä aikaa.

Neliöitä on 62, ja niihin mahtuvat hyvin pukuhuone, sauna sekä kylpyhuone muiden tilojen lisäksi.

”Kaksi mahtuu lauteille makaamaan ja kahdeksan istumaan kerralla, vaikka sitten on jo vähän tiivis meininki.”

Sauna toimii sähköllä, sillä muu olisi epäkäytännöllistä. Esimerkiksi savusaunaa joutuisi lämmittämään koko aamupäivän, ja silti se jäähtyisi iltaan mennessä. Kiukaan höyrystimellä saunan voi muuttaa höyrysaunaksi.

Ovista ja ikkunoista

Asiakkaat ovat löytäneet Mokkilan mukaan mukavasti Nuolialantien tiloihin. Osa on aiemmin Valkeakoskella hoidoissa käyneitä, mutta joukossa on myös uusia. Maaliskuun kolmannella viikolla, kun Moro kävi tarkastamassa tilat, iltapäivä- ja ilta-ajat oli jo likimain varattu.

Ainakin kevään ajan Mokkila tekee hoitoja Tampereella maanantaista keskiviikkoon. Loppuviikolla tilaa käyttävät Emma Isoeskeli, joka on aloittelemassa kuppaajan työtä sekä Siiri Koski, joka tekee siellä vihtomishoitoja.

”En näe toisia hoitajia uhkana. Jos oikein alkaa asiakkaita tulla ovista ja ikkunoista, niin voimme tehdä vaikka vuorotellen niin, että sillä aikaa kun toinen tekee hoitoa, toinen huoltaa välineitä. On vain hyvä juttu, jos tästä tulee saunahoitojen mekka.”

Kaisu Mokkilalla on varastossa perinteiset lehmänsarvetkin, mutta pääosin nykyään kupataan muovisilla ja silikonisilla sarvilla.

Saunahoitola Tasapaino

Mikä: Perinnehoitoihin erikoistunut yritys.

Yrittäjä: Kaisu Mokkila.

Missä: Härmälässä osoitteessa Nuolialantie 49.

Avoinna: Varausten mukaan toistaiseksi ma–ke kello 10–18.

Hintoja: Kuppaus (1,5 tuntia) 120 euroa, vihdonta (1,5 tuntia) 80 euroa, turvesauna ryhmälle alkaen 60 euroa/hlö.

Yhteys: Soittamalla 040 727 87 10.

Verkkosivut: saunahoitolatasapaino.fi. Verkkosivustolta löytyvät myös Emma Isoeskelin ja Siiri Kosken yhteystiedot.

Yrityksen nimi oli tähän asti Hoitola Tasapaino, mutta Kaisu Mokkila halusi nyt sauna-sanan näkyviin nimeen, koska sauna on olennainen osa hoitoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut