Löytyykö kaapistasi 1990-luvun Playstation tai nappiverkkarit? Ysäri-näyttelyyn kaivataan vielä tavaraa ja kuvia – Katso tästä listasta mitä

Työväenmuseo Werstaan Ysäri-näyttelyyn on saatu hyvin tavaraa, mutta lisää tarvitaan. Tekstin lopussa on lista museon kaipaamista esineistä.

Nokian puhelimia on tullut jo useita, mutta vielä voi tarjota omaansa.

6.4. 17:00

Moron lukijat ovat innostuneet sankoin joukoin lahjoittamaan ja lainamaan tavaroitaan Työväenmuseo Werstaalle. Moro kertoi helmikuun alussa, että museo kaipaa materiaalia 1990-luvusta kertovaan näyttelyyn.

Yleisöpalvelupäällikkö Anne Lahtinen kertoo, että yhteydenottoja on tullut tähän mennessä peräti parisataa. Varsinkin lapsuuttaan ja nuoruuttaan 1990-luvulla eläneet ovat olleet innoissaan.

”On huikean hienoa, että niin moni on tarttunut tähän. Ihmiset ovat olleet todella positiivisella mielellä liikkeellä.”

Kinder-munia punnittiin ja helisteltiin kaupoissa 1990-luvulla, kun yritettiin selvittää, onko sisällä himoittu kilpikonna. Tavoitteena oli kerätä koko sarja.

Ensimmäinen museolle saatu esinelahjoitus oli heti melkoinen aarre. Kyseessä on korkkaamaton Salmiakki Koskenkorva -pullo vuodelta 1993. Pullon lahjoittaja kertoi hankkineensa pullollisen heti, kun sitä tuli myyntiin. Pääsyy oli uteliaisuus – häntä kiinnosti, mitä nuoriso juo. Pullo kuitenkin jäi korkkaamatta, ja se on säilynyt avaamattomana jääkaapissa.

Anne Lahtinen esittelee lähes 30 vuotta vanhaa pulloa. ”Salmiakkikossu” käynnisti 1990-luvulla tunteita kuumentaneen limuviinakeskustelun, jonka seurauksena Alko veti tuotteen pian pois markkinoilta.

Kuvastot kertovat aikakaudesta

Lahtisen mukaan museo on saanut tähän mennessä paljon vapaa-aikaan, lapsuuteen ja nuoruuteen liittyviä kuvia ja esineitä, kuten julisteita, Sonyn Walkmaneja, VHS-kasetteja, puhelinkortteja, kännyköitä, tuulipukuja ja paksupohjakenkiä.

"Elloksen ja Anttilan kuvastoja on tullut myös, ja ne kertovat älyttömän paljon sen aikakauden muodista ja sisustamisesta.”

1990-luvun alun pukeutumistyyli näkyy kuvastossa.

Leluista on saatu muun muassa Tamagotchi-virtuaalilemmikkejä ja Kinder-munien kilpikonnia, jollaisia Lahtinen kertoo itsekin keränneensä aikoinaan.

Voi olla kahvikuppi

Tarvetta olisi vielä muun muassa kuville ja esineille, jotka liittyvät lamaan, maahanmuuttoon ja tasa-arvotyöhön. Lahtisen mukaan esine voi olla melkein mikä vain, jos siihen liittyy tarina.

”Esimerkiksi kuvat tai kyltit mielenosoituksesta olisivat meille todella arvokkaita tai jos on tullut laman aikana irtisanotuksi, niin vaikka töissä käytössä ollut kahvikuppi.”

Maahanmuutosta olisi tärkeää saada esiin Suomeen muuttaneiden oma näkökulma.

”Esine voi olla vaikkapa matkalaukku, joka oli mukana Suomeen tullessa tai ensimmäinen Suomessa hankittu talvivaate”, Lahtinen kuvailee.

Vuonna 1995 asepalvelus avautui naisille. Tuona aikana ”intin” käyneen naisen tarina esineineen tai kuvineen sopisi myös näyttelyyn, kuten myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvopyrkimyksistä kertova materiaali.

Ota yhteyttä

Kuvia ja esineitä etsitään koko Suomen laajuisesti, eli kuvan tai esineen ei tarvitse olla Tampereelta. Valokuvien kanssa museo voi toimia niin, että ne skannataan, eikä alkuperäisistä tarvitse luopua. Lisäksi kaivataan esineisiin liittyviä tarinoita: Kuka esinettä on käyttänyt ja milloin? Mitä muistoja tai sattumuksia siihen liittyy?

Onko sinulla kuva tai esine, joka mielestäsi kuuluu näyttelyyn? Ota yhteyttä näyttelyn käsikirjoittajaan Jenni Ahto-Hakoseen (puh: 0504127604 ja sähköposti jenni.ahto-hakonen@tyovaenmuseo.fi). Näyttely aukeaa syksyllä 2022.

Näitä etsitään

Vuoden 1995–1999 Playstation-pelikonsoli ja sen pelejä.

1990-luvun aito bändipaita sekä bändijulisteet, esimerkiksi Apulanta, Tehosekoitin, Nirvana, Backstreet Boys, Spice Girls tai joku muu 1990-luvun kotimainen tai ulkomainen hittibändi.

Nappiverkkarit

IKEA:n tai H&M:n mainoskuvasto 1990-luvulta tai valokuva, jossa asioidaan Suomessa näissä liikkeissä 1990-luvulla.

Puhelinpöytä 1990-luvulta.

Ravintola Mixein tai DTM:n mainoksia tai muita esineitä 1990-luvulta tai valokuvia, joissa ollaan näissä ravintoloissa tai esimerkiksi matkalla niihin.

Valokuva 1990-luvun työmaalta: toimistosta tai muista töistä esimerkiksi työpaikan ensimmäisen tietokoneen tai työpuhelimeksi hankitun kännykän ääreltä.

Kuvia ja esineitä, jotka kertovat 1990-luvun lamasta.

Kuvia ja esineitä, jotka kertovat 1990-luvun maahanmuutosta Suomeen.

Kuvia ja esineitä, jotka kertovat 1990-luvulla armeijan käymisestä naisen näkökulmasta.

Suomen kansallisvaate tuulipuku kertoo 1990-luvun muodista ja pukeutumistyylistä.

Kikka oli tunnettu nimi suomalaisessa viihdemusiikissa 1990-luvulla.

Tämä lippu on oikeuttanut sisäänpääsyyn Huittisten seurahuoneelle markka-aikaan.

Oikaisu 7.4. klo 9: Jenni Ahto-Hakosen puhelinnumerosta puuttui viimeinen numero. Oikea numero on 0504127604.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut