Sentin pituinen hopeatakki ryntäsi viinirypäleiden joukkoon – Asiantuntija pitää sitä vaarattomana

26.3. 10:00

Moro, Vapriikki

Luontotohtorille voi lähettää pähkäiltävää valokuvan kera moro@aamulehti.fi-sähköpostiin. Kuva on tunnistamisen kannalta tärkeä asia.

Kerro myös, millä paikkakunnalla ja millaisessa paikassa havainto on tehty. Liitäthän kysymykseen myös tiedon luontohavainnon ajasta sekä eliön kokoarvion.

Moron luontotohtori on Tomi Kumpulainen, joka on luonnontieteellisen museon amanuenssi.

Lukija kysyy: Viinirypäleitä oli ollut kupissa muutaman päivän ajan. Juuri äsken näkyi niitten joukossa tällainen ötökkä. Mikä lienee?

Kaija Tuuna

Luontotohtori vastaa: Otus on sokeritoukka. Se kuuluu lähes joka kodin asukkaisiin, tosin nyt se on saanut seurakseen paperitoukan, joka yleistyy nopeasti.

Molemmat ovat noin sentin pituisia ja hopean värisiä. Ne voi erottaa vaikka peräsukasten pituudesta, jotka ovat paperitoukalla pidemmät.

Sokeritoukka viihtyy parhaiten kosteissa tiloissa kuten kylpyhuoneissa, mutta yksittäin sitä voi tavata missä vain. Hyvinä kiipeilijöinä, niitä näkee joskus pöydillä tai sängyilläkin, mutta ei niistä oikein mitään haittaa ole.

Hedelmiinkään eivät isommin pureudu, mutta ehkä mutustelevat niiden pinnasta hiukan maistiaista. Useimmiten ne elävät kuitenkin lattianrajassa ja viemärien lähellä syöden mikroskooppisia leviä ja sienirihmastoa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut