Lukijan kuvasta Tampereen Kaukajärvellä tuli palautemyrsky – Mitä tuo nuoli oikeasti tarkoittaakaan?

Julkaisimme kuvan tietoisesti, nyt on aika levittää tästäkin asiasta oikeaa tietoa nuolen merkityksestä.

Tämän liikennemerkin määräyksestä tuli paljon palautetta, kun kuvan lähettänyt Moron lukija ihmetteli merkin heikkoa tehoa pysäköintiin. Alin nuoli kuitenkin kertoo, että vaikutusalue päättyy tähän. Jos nuoli olisi toisin päin eli ylös osoittava, sen nimi olisi vaikutusalue nuolen suuntaan.

18.3. 11:03

Moro, Siperia

Kiitos monille Moron tarkkaavaisille lukijoille, jotka osoittivat epäilyksemme todeksi. Teissä on paljon porukkaa, joka osaa myös pysäköintisäännöt. Hienoa oli myös, että saimme teiltä odotettua palautetta.

Morossa 17.3. julkaistiin lukijan kuva, jossa ihmeteltiin, miksei pysäköintikieltomerkki tehoa Kaukajärvellä.

Moni palautetta antanut lukija epäili, että eikö Morossa osata liikennesääntöjä. Tämä epäily on varmaan monessa tapauksessa aiheellinen, mutta nyt vain yritimme olla ovelia ja herättää tästä monelle tuntemattomasta nuolesta puhetta.

”Hyvä toimituksen väki. Lukijan välährys -palstalla oli 17.3. kuva pysäköinnin kieltävästä liikennemerkistä lisäkilpineen. Onkohan käynyt niin, että alempi lisäkilpi on jäänyt lähettäjältä huomaamatta? Kuvassa näkyvä auto saattaa olla ihan oikein pysäköity” kirjoitti eräs lukija.

Moni sanoi asian suoraan, esimerkiksi näin:

”Olis syytä opetella liikennesäännöt ennenku alkaa ihmettelemään, miksi merkki ei tehoa pysäköintiin. Tehoaa se, jos ennen tuota merkkiä ei olla pysäköity. Pysäköintikieltomerkin alla, kun on kaksi lisäkilpeä joista alimmaisena on H11: Vaikutusalue päättyy.”

Tämä lisämerkki on H11. Sen nimi on Vaikutusalue päättyy, eli se kertoo, mihin loppuu esimerkiksi aiempi pysäköintikiellon alue.

Nuolimerkki on lisäkilpi, joka kertoo varsinaisen liikennemerkin vaikutusalueesta. Moni sekaantuu siinä, että nuolen suunta on ratkaiseva.

Jos nuoli osoittaa alaspäin, varsinaisen liikennemerkin vaikutusalue päättyy sen kohdalle.

Jos nuoli osoittaa ylöspäin, varsinaisen liikennemerkin vaikutusalue alkaa sen kohdalta.

Tällöin merkin kilven numero on H10: Vaikutusalue nuolen suuntaan. Se voi osoittaa myös sivulle.

H10: Vaikutusalue nuolen suuntaan.

H10: Vaikutusalue nuolen suuntaan.

Aivan eri asia on sitten, että liikennemerkkien asettelussa pitää pyrkiä mahdollisimman selkeään toteutukseen, vaikka olisi lisäkilpiä. Tampereellakin on monta varsinaista liikennemerkkitoteemia, joiden lukuisten lisäkilpien tutkimiseen ja ymmärtämiseen tarvittaisiin muutakin kuin ajokorttitutkinto, jotta voisi olla aivan varma merkityksestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut