Helsinki, Rovaniemi vai Kuopio – Tunnistatko paikkakunnat vanhoista matkailuviireistä, joita tehtailtiin matkamuistoiksi

Moro sai käyttöönsä harvinaisen kokoelman 1970-luvun perinteisiä paikkakuntaviirejä, joita tehtiin automatkailun kulta-aikana.

Vanhat matkamuistoviirit 1960- ja 1970-luvuilta olivat koreita ja värikkäitä, niissä esiteltiin tietysti paikkakunnan parhaita paikkoja. Ahlstenin kokoelmassa on viirejä Hangosta Utsjoelle.

23.3. 17:00 | Päivitetty 25.3. 14:33

Moro, Siperia

Visan ensimmäisessä osassa 10. maaliskuuta Morossa koitettiin tunnistaa pirkanmaalaisia kuntia ja kohteita, joita tamperelaisen Jarkko Ahlstenin viirikokoelmassa on useita.

Visassa vaikeimmin oli tunnistettavissa olivat Mäntän ja Viialan viirit. Mänttän viiriä melkei yhtä moni luuli Nokian viiriksi ja Vilppulan viiriä Virtain viiriksi. Arvonnassa Pyynikin munkkikahvilan viiden kerran lahjakortit voittivat Eija Hakolahti, Aslak Uurtamo ja Aleksi Virtanen. Palkinnot on postitettu.

Nyt on esillä luvattu visan toinen osa, jossa viirit ovat ympäri Suomea. Montako onnistut tunnistamaan?

Osallistu Moron turistiviirivisan toiseen osaan Moron netissä aamulehti.fi/moro torstaihin 31. maaliskuuta kello 10:een mennessä. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Pyynikin munkkikahvilan lahjakortteja.

Pääset osallistumaan visaan jutun lopussa olevasta ikkunasta.

Yli 60 viiriä

Viirivillitys oli kovimmillaan 1960- ja 1970-luvulla. Viirien hinta oli edullinen ja niitä myytiin esimerkiksi leirintäalueilla, missä sen ajan automatkailijat perinteisesti yöpyivät.

Moro sai tamperelaiselta Jarkko Ahlstenilta lainaan paksun kansiollisen hänen lapsuuden aarteitaan.

”Viirejä taitaa olla yli 60, osa on Pirkanmaalta, osa muualta Suomesta ja myös Norjasta”, hän kertoo.

Automatkailun perhe aloitti Ahlstenin ollessa pikku poika 1960-luvun lopulla. Isä rakensi perheen ensimmäisestä autosta matkailuauton.

”Se oli Ford Taunus Transit. Isä rakensi sinne penkit ja äiti ompeli sivuteltan sillä sitten matkusteltiin ympäri Suomea ja käytiin usean kerran myös Norjassa.”

Koko Ahlstenien perhe reissasi pitkin poikin Suomea ja Norjassakin tällä isän sisustamalla matkailuautolla. Se oli myös perheen ensimmäinen auto.

Ahlstenin koko viisihenkinen perhe matkaili pikkuruisella pakettiautolla sujuvasti. Nukkumatilaa oli myös auton viereen pystytettävissä teltoissa.

Isä oli suunnitellut autoon monia käteviä ratkaisuja matkailua ajatellen.

”Esimerkiksi autossa oli tila ruokailuvälineille, jotka nostettiin kaikki suoraan autoon kodin keittiöstä irrotettavassa kaapissa.”

Palatessa keittiövälinekaappi vietiin takaisin kotikeittiöön.

Ahlsten kertoo vanhempiensa olleen ”Lapin hulluja”, mikä osaltaan selittää lukuisat matkat halki Suomen.

”Automatkailu jäi, kun he ostivat vuonna 1976 mökin Hossasta.”

Rovaniemi, Tampere vai Kotka?

Pori, Rauma vai Seinäjoki?

Hämeenlinna, Rauma vai Naantali?

Lappeenranta, Lahti vai Rovaniemi?

Kuopio, Tampere vai Rauma?

Lahti, Savonlinna vai Jyväskylä?

Tampere, Helsinki vai Turku?

Savonlinna, Hämeenlinna vai Kajaani?

Lue lisää: Tampere, Toijala vai Mänttä – Tunnistatko Pirkanmaan paikkakunnat vanhoista matkailuviireistä, joita tehtailtiin matkamuistoiksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut