Moro, Niagara
Unohda Venäjän hyökkäys, jätä puhelin kotiin ja uppoudu Tampereen paikallishistoriaan. Filkkareiden Arkiston aarteet 1 -koostenäytöksen nimi on Iloisen kesän Tampere.
Näytöksessä esitetään vanhoja mainoksia, matkailunedistämiselokuva sekä kaupungistumista ja asumisympäristön muutoksia pohdiskelevia dokumenttielokuvia. Tampere näyttäytyy näissä lyhytelokuvissa vireänä kulttuuri- ja teollisuuskaupunkina. Rakennukset ja autot ovat kauniita, luonto kukoistaa ja ihmiset ovat toimeliaita ja hyväntuulisia.
Tampereen sillan rakennus
Tampereen Hämeensillan rakentaminen oli vuosina 1928—1929 valtava rakennustyömaa, ja suuri osa työstä tehtiin lihasvoimalla. Mykkäelokuva sillan rakentamisesta kestää 21 minuuttia.
Työmiehet siirtävät soraa, hiekkaa ja savea lapioilla, ämpäreillä ja kottikärryillä. Harjannostajaisissa he juovat kahvia tassilta. Wäinö Aaltosen tekemät patsaat tuodaan autolla ja nostetaan kovalla tohinalla paikalleen. Kurun höyrylaivan onnettomuuden vuoksi patsaiden paljastamista ei kuitenkaan enää juhlita.
Tampere, iloisen kesän kaupunki
Tampereen kaupungin tilaama filmi oli aloittelevan tuotantoyhtiön, Filminor Oy:n, ensimmäinen tilauselokuva. Matkailunedistämiselokuva kestää 12 minuuttia ja se on kuvattu vuonna 1964. Nykyään samat asiat näytettäisiin elokuvassa kahdessa minuutissa tai nuorisolle TikTokissa 15 sekunnissa, jotta katsoja ei pitkästy ja skrollaa eteenpäin. Elokuvassa siirrytään talvesta ja tehdastyöstä kesään ja vapaa-ajan viettoon. Siinä näytetään tuttuja paikkoja, ja katsoja voi ihailla 1960-luvun leninkejä ja tupeerattuja kampauksia.
Tänään Tampereella
Asko Tolosen elokuvassa nuorukainen (Antti Litja) matkustaa junalla Tampereelle, unelmoi ja etsii ihanaa naista (Tuija Vuolletta). Etsinnän aikana nähdään kauniita rakennuksia, nähtävyyksiä ja torielämää. Lopuksi päädytään onnellisesti tansseihin ja kävelemään Pyynikin harjulle. Tämä elokuva on silkkaa silmänkarkkia ja kestää 13 minuuttia. Elokuva on vuodelta 1966.
Konsertto murhaajalle
Tampereen symboli Näsinneula katsoo ylhäisyydestään miljöömurhaa. Silminnäkijänä näkötorni todistaa, kuinka kauniita rakennuksia moukaroidaan tai räjäytetään matalaksi ja pari tehtaanpiippuakin kaadetaan. Arvo Ahlroos teki tämän 21-minuutin dokumenttielokuvan vuonna 1982. Elokuva ottaa kantaa säilyttämisen ja suojelemisen puolesta.
Menneiden vuosikymmenten aikana rakennettuja taloja murskataan moukarilla, räjäyttämällä ja kaivinkoneen kouralla rouhimalla. Radion sinfoniaorkesteri soittaa taustalla välillä mahtipontista, välillä surullista musiikkia. KUVA: Arvo Ahlroos.
Tamperelaisia mainoksia
Neljän minuutin pituinen kooste tamperelaisten yhtiöiden mainospaloja vuosilta 1959—1964. Harry Lewing ohjasi vuonna 1959 Suomen Trikoon mainoksen Seitsemän hunnun uni ja Allan Pyykkö teki samana vuonna mainoksen lääketehdas Star Oy:lle, joka valmisti muun muassa kuuluisaa Hota-pulveria. Lisäksi koosteessa nähdään Otra-tavaratalon ja Tampereen uimahallin mainokset.
Arkiston aarteet Niagarassa
Arkiston aarteet 1 -näytökset, joissa teemana on Iloisen kesän Tampere, esitetään elokuvateatteri Niagarassa keskiviikkona 9.3. kello 18.30 ja perjantaina 11.3. kello 14. Ikäraja K-16. Kieli suomi ja kesto 71 minuuttia.
Nämä nähdään: Tamperelaisia mainoksia, Super M – konsertto murhaajalle, Tänään Tampereella, Tampereen sillan rakennus ja Tampere, iloisen kesän kaupunki.
.