Tiesitkö, että Tampere oli mukana mainostamassa jopa kuuluisaa ihmepulveria – Arkistojen harvinaisuuksia pääsee näkemään Niagarassa jo keskiviikkona

Tampereen elokuvajuhlien Arkiston aarteet 1 -koostenäytöksen aiheena on Tampere. Näytöksen viisi lyhytelokuvaa esittelee Tamperetta 1920-luvulta 1980-luvulle.

Tänään Tampereella -lyhytelokuvassa eletään ihanaa kesäpäivää 1960-luvulla. Filmi on Tampereen kaupungin tilaama matkailumainos, jossa on hippunen romantiikkaa.

8.3. 15:47

Moro, Niagara

Unohda Venäjän hyökkäys, jätä puhelin kotiin ja uppoudu Tampereen paikallishistoriaan. Filkkareiden Arkiston aarteet 1 -koostenäytöksen nimi on Iloisen kesän Tampere.

Näytöksessä esitetään vanhoja mainoksia, matkailunedistämiselokuva sekä kaupungistumista ja asumisympäristön muutoksia pohdiskelevia dokumenttielokuvia. Tampere näyttäytyy näissä lyhytelokuvissa vireänä kulttuuri- ja teollisuuskaupunkina. Rakennukset ja autot ovat kauniita, luonto kukoistaa ja ihmiset ovat toimeliaita ja hyväntuulisia.

Tampereen sillan rakennus

Tampereen Hämeensillan rakentaminen oli vuosina 1928—1929 valtava rakennustyömaa, ja suuri osa työstä tehtiin lihasvoimalla. Mykkäelokuva sillan rakentamisesta kestää 21 minuuttia.

Työmiehet siirtävät soraa, hiekkaa ja savea lapioilla, ämpäreillä ja kottikärryillä. Harjannostajaisissa he juovat kahvia tassilta. Wäinö Aaltosen tekemät patsaat tuodaan autolla ja nostetaan kovalla tohinalla paikalleen. Kurun höyrylaivan onnettomuuden vuoksi patsaiden paljastamista ei kuitenkaan enää juhlita.

Tampere, iloisen kesän kaupunki

Tampereen kaupungin tilaama filmi oli aloittelevan tuotantoyhtiön, Filminor Oy:n, ensimmäinen tilauselokuva. Matkailunedistämiselokuva kestää 12 minuuttia ja se on kuvattu vuonna 1964. Nykyään samat asiat näytettäisiin elokuvassa kahdessa minuutissa tai nuorisolle TikTokissa 15 sekunnissa, jotta katsoja ei pitkästy ja skrollaa eteenpäin. Elokuvassa siirrytään talvesta ja tehdastyöstä kesään ja vapaa-ajan viettoon. Siinä näytetään tuttuja paikkoja, ja katsoja voi ihailla 1960-luvun leninkejä ja tupeerattuja kampauksia.

Tänään Tampereella

Asko Tolosen elokuvassa nuorukainen (Antti Litja) matkustaa junalla Tampereelle, unelmoi ja etsii ihanaa naista (Tuija Vuolletta). Etsinnän aikana nähdään kauniita rakennuksia, nähtävyyksiä ja torielämää. Lopuksi päädytään onnellisesti tansseihin ja kävelemään Pyynikin harjulle. Tämä elokuva on silkkaa silmänkarkkia ja kestää 13 minuuttia. Elokuva on vuodelta 1966.

Konsertto murhaajalle

Tampereen symboli Näsinneula katsoo ylhäisyydestään miljöömurhaa. Silminnäkijänä näkötorni todistaa, kuinka kauniita rakennuksia moukaroidaan tai räjäytetään matalaksi ja pari tehtaanpiippuakin kaadetaan. Arvo Ahlroos teki tämän 21-minuutin dokumenttielokuvan vuonna 1982. Elokuva ottaa kantaa säilyttämisen ja suojelemisen puolesta.

Menneiden vuosikymmenten aikana rakennettuja taloja murskataan moukarilla, räjäyttämällä ja kaivinkoneen kouralla rouhimalla. Radion sinfoniaorkesteri soittaa taustalla välillä mahtipontista, välillä surullista musiikkia. KUVA: Arvo Ahlroos.

Tamperelaisia mainoksia

Neljän minuutin pituinen kooste tamperelaisten yhtiöiden mainospaloja vuosilta 1959—1964. Harry Lewing ohjasi vuonna 1959 Suomen Trikoon mainoksen Seitsemän hunnun uni ja Allan Pyykkö teki samana vuonna mainoksen lääketehdas Star Oy:lle, joka valmisti muun muassa kuuluisaa Hota-pulveria. Lisäksi koosteessa nähdään Otra-tavaratalon ja Tampereen uimahallin mainokset.

Arkiston aarteet Niagarassa

Arkiston aarteet 1 -näytökset, joissa teemana on Iloisen kesän Tampere, esitetään elokuvateatteri Niagarassa keskiviikkona 9.3. kello 18.30 ja perjantaina 11.3. kello 14. Ikäraja K-16. Kieli suomi ja kesto 71 minuuttia.

Nämä nähdään: Tamperelaisia mainoksia, Super M – konsertto murhaajalle, Tänään Tampereella, Tampereen sillan rakennus ja Tampere, iloisen kesän kaupunki.

.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut