Aivan uudenlainen keksintö Tampereella mahdollistaa sen, että Hiedanrannassa asukkaat voivat pian myydä lämpöä vaikka naapurille

Tampereen sähkölaitos rakentaa koko uudelle alueelle kaukolämpöverkon.

Vuonna 2006 Rahtimiehenkadulle rakennettavia rivitaloja liitettiin Tampereen kaupungin kaukolämpöverkkoon. Hiedanrantaan rakennetaan uudenlainen matalalämpöinen kaukolämpöverkko.

11.3. 8:00 | Päivitetty 11.3. 8:11

Moro, Hiedanranta

Tampereen sähkölaitos on päättänyt tehdä rakennettavalla Hiedanrannan alueelle täysin uudenlaisen kaukolämpöverkon, jonka sähkölaitos sanoo olevan maailman mittakaavassakin edistyksellinen.

Sen ansiosta Hiedanrannan lämmitysratkaisusta tulee täysin hiilineutraali.

Uudesta verkosta tehdään matalalämpöinen, jolloin se mahdollistaa alueella jäähdytyksestä syntyvän lämmön hyödyntämisen lämmönlähteenä.

”Hukkalämmön talteenotto ja toisen hukan hyödyntäminen muualla alueella on homman pihvi”, sanoo sähkölaitoksen asiakkuuspäällikkö Paavo Pietikäinen.

Matalalämpöisen kaukolämpöverkon vesi on 65–70-asteista. Normaalisti kaukolämpöverkon vesi on jopa 115-asteista.

”Matalan lämmön verkko on mahdollista rakentaa, koska päästään uudelle alueella rakentamaan alusta asti verkkoa ja mitoittamaan verkko sekä asiakkaiden laitteet niin, että voidaan hyödyntää matalalämpöä ja joka paikkaan silti riittää lämmintä vettä.”

Hukkalämpö jäähdytyksestä

Kerrostalossa asuvien kaukolämpö toimii kuten ennenkin. Isoin muutos tulee paikkoihin, joissa on jäähdytystä.

”Esimerkiksi kaupat, kauppakeskukset ja datasalit käyttävät paljon jäähdytystä, jonka hukkalämpö voidaan matalalämpöverkossa ottaa talteen. Lisäksi Hiedanrannasta tulee valmiina riittävän isoa alue tällaiseen.”

Asiakkaat voivat myydä tuottamansa hukkalämmön verkkoon.

Sähkölaitokselta kerrotaan, että uudenlainen kaukolämpöjärjestelmä on osa Hiedanrannan kiertotalouteen perustuvaa energiaekosysteemiä, johon kuuluu myös alueella tuotettua, polttoon perustumatonta lämmöntuotantoa. Järjestelmän myötä Hiedanrannasta on mahdollista tulla energiapositiivinen alue.

– Hiedanrantaan toteutetaan tulevaisuuden alueratkaisu ja samalla otamme jälleen yhden askeleen kohti Tampereen kaukolämpöjärjestelmän muutosta hiilineutraaliksi. Tarjoamme nykyaikaisen ja hinnaltaan kilpailukykyisen ratkaisun, joka palvelee asukkaita, rakennuttajia ja kiinteistöjen omistajia, kertoo asiakkuuspäällikkö Pietikäinen.

Vanhoille kaukolämpöalueille matalalämpöverkkoa voidaan vuosikymmenten aikana rakentaa saneerausten yhteydessä. Uusille alueille se sopii, jos alue on iso ja jäähdytystä käyttäviä on riittävästi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut