Tamperelaisen perheen lapset pohtivat, pitäisikö jättää juomatta, jotta koulussa ei tule pissahätä – Lielahden koulu ei suunnittele muutoksia unisex-vessoihin

Tytöt ovat kokeneet vessat likaisiksi, koska pojat eivät viitsi nostaa rinkulaa ja siihen voi tippua pissaa. Lielahden koulun mukaan aina löytyy puhdas vessa, jossa käydä. Koululaisille on yhteisvessojen lisäksi erillisiä tyttöjen ja poikien vessoja.

Tässä vessassa oli jonkin verran roiskeita lavuaarin edessä. Rehtori Tiina Haanpään mukaan opettajat kertaavat vessakäyttäytymistä oppilaiden kanssa säännöllisesti.

23.2. 8:11

Moro, Lielahti

Tamperelainen isä kirjoitti tuohtuneena Aamulehden tekstiviestipalstalla, kuinka lapsi oli tullut koulusta kotiin pissat housussa. Lapsi ei ollut halunnut mennä likaiseksi kokemaansa vessaan, mutta ei ollut jaksanut pidättää.

Lue lisää: Taas tyttö tuli koulusta pissat housussa – unisex-wc:t alakoulussa täysin hullu käytäntö

Viestissä epäiltiin, että taustalla on koulun vessakäytäntö, jossa tytöille ja pojille on yhteiset vessat. "Ei ne pikkupojat sitä rinkulaa nosta, jos joku ei ole vahtimassa", tekstiviestissä lukee.

Moro oli yhteydessä viestin kirjoittaneeseen perheenisään. Hänellä on kaksi tytärtä, jotka käyvät Lielahden koulua. Isän mukaan kumpikin on tullut kotiin märissä housuissa samasta syystä.

"Olemme puhuneet asiasta kotona, ja lapsilla on näinkin fiksu ajatus, että jos eivät joisi koulupäivän aikana niin paljon, ei tarvitsisi vessassa käydä. Tällainen piirre on huolestuttava”, isä sanoo.

Moro ei julkaise hänen nimeään lasten henkilöllisyyden suojaamiseksi.

Käytännön syy vaikutti

Kyseinen koulu on Lielahden koulu. Yksi sen rakennuksista on entinen Lielahden kansakoulun rakennus, jossa opiskelee esikoululaisia ja 1–2.-luokkien oppilaita.

Rakennuksen remontti valmistui kolmisen vuotta sitten. Apulaisrehtori Sami Jaakkola kertoo, että remontin yhteydessä vessojen oviin jätettiin asentamatta tunnukset, jotka erottelevat käymälät tyttöjen ja poikien vessoiksi.

”Tässä ei ollut mitään ideologista taustaa, vaan se tehtiin sen takia, että kaikille riittää wc-tiloja. Itse en ollut edes mieltänyt, että meillä on unisex-vessat”, Jaakkola sanoo.

Vessoja on rakennuksessa 1.–2.-luokille kaikkiaan kuusi. Moro kävi tekemässä tiloissa tarkastuksen helmikuun puolivälissä.

Kahdella pöntönrenkaalla todettiin pisara tai kaksi. Samoin kahdella lattialla näkyi roiskeita. Kahdessa vessassa käsipaperi ei ollut osunut koriin. Lisäksi yhdessä pöntössä oli pissa vetämättä ja toisessa kakka.

Kannattaa sanoa opettajalle

Jaakkolan korviin ei ole kantautunut tietoa vessojen sotkuisuudesta. Hänen mukaansa koulun vessoissa ”lotrataan” vettä, ja se tulkitaan joskus virheellisesti pissaroiskeiksi.

”En näe tätä laajana ongelmana. Aina voi opettajalle sanoa, että nyt on likainen vessa. Lisäksi ruokala on eri rakennuksessa, ja siellä voivat tyttöoletetut ja poikaoletetut käydä toimittamassa tarpeet eri vessoissa.”

Moro kysyi vessojen siisteydestä myös kahdelta oppilaalta. Silja Normion ja Iida Ruoholahden mukaan vessoissa näkyy joskus vettä ja paperia lattialla, mutta ei muita sotkuja.

Ykkösluokkalaiset Silja Normio (vas.) ja Iida Ruoholahti kertovat käyttävänsä Lielahden koulun vessoja koulupäivän aikana. Heitä yhteisvessat eivät häiritse. Jos vessa on sotkuinen, he vaihtavat siistimpään.

Käsipaperi oli pudonnut roskakorin viereen. Rehtori Tiina Haanpää sanoo, että opettajat kertaavat vessakäyttäytymiseen liittyviä asioita oppilaiden kanssa säännöllisesti.

Kangasalla tulee muutos

Tampereen kaupunki ei pidä kirjaa siitä, kuinka paljon sen kouluissa on yhteisvessoja. Uusissa kouluissa, kuten Vuoreksessa ja Tesomalla kaikki tai suurin osa vessoista on tällaisia. Näistä kahdesta koulusta kerrottiin Morolle, ettei käytäntö ole aiheuttanut lasten ja nuorten keskuudessa närää.

"Joskus pönttöön on tungettu liikaa paperia, mutta se ei varmaan liity unisex-vessa-asiaan”, Vuoreksen koulun rehtori Leena Kostiainen sanoi.

Vanhassa kansakoulurakennuksessa tehtiin remontti, joka valmistui kolmisen vuotta sitten.

Aikuisillekin on rakennuksessa unisex-vessat.

Kangasalla Pikkolan koulussa vessakäytäntöön ollaan sen sijaan tekemässä muutosta. Siellä osalta oppilaista ja huoltajista on tullut toive erillisistä wc-tiloista, ja nyt osaa vessoista ollaan muuttamassa takaisin sellaisiksi.

”Esimerkiksi vessojen sotkuisuus on puhuttanut. Tytöt ovat kokeneet, että poikien jälkeen vessat ovat vähän epäsiistimpiä”, rehtori Liimatainen Marianne kertoo.

Jaakkola ei näe tarvetta muutoksille Lielahden koulussa.

”Kyllä wc:t siivotaan ihan päivittäin. Jos huomataan, että on likaista, saadaan tilattua lisäsiivouskin. Lasten ei koskaan tarvitse käydä likaisessa vessassa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut