Suositaanko Pirkanmaalla epäekologisia muovikuusia vai aitoja luonnonkuusia – Näin Pirkanmaan Jätehuolto aikoo selvittää maakunnan kuusitrendin - Moro - Aamulehti

Suositaanko Pirkanmaalla epäekologisia muovikuusia vai aitoja luonnonkuusia – Näin Pirkanmaan Jätehuolto aikoo selvittää maakunnan kuusitrendin

Vuonna 2013 Pirkanmaalla kerättiin 24 700 joulukuusta – Arvaa lopputulos 2022 ja voita Pyynikin munkit.

Jätehuollon joulukuusikeräyksen puut voi jättää esimerkiksi jätekatoksen vierelle.

12.1. 17:00

Moro, jätekatos

Ovatko pirkanmaalaiset kotitaloudet siirtyneet epäekologisten muovikuusten käyttäjiksi tai hylänneet joulupuun kokonaan?

Siitä saadaan viitteitä kun Pirkanmaan Jätehuolto tekee ison kyselyn, laskutoimituksen ja selvittää pois kuljettamiensa joulupuiden määrän.

”Edellisen kerran asia selvitettiin vuonna 2013 ja silloin kuljetukseen kertyi 24 700 joulukuusta”, selventää jätehuollon viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen.

Mukaan lasketaan kaikkien 17 kunnan puut, eikä tilastoa eritellä kunnittain.

Loppukuusta tieto

Pirkanmaan Jätehuolto noutaa joulukuuset maksutta kiinteistöiltä, joissa on biojätteen keräys. Kuusi pitää laittaa biojäteastian lähettyville viimeistään tänään torstaina 13.1. Hyvä paikka on esimerkiksi jätekatoksen sivu tai pääty.

Kuuset noudetaan erillisellä ajokierroksella parin viikon sisään.

"Koska kuusi on biojätettä, sitä ei pakata jätesäkkiin. Kerätyt kuuset hyödynnetään biokaasun tuotannossa Nokialla sijaitsevassa biolaitoksessamme Biomyllyssä. Kuuset murskataan tukiaineeksi, jota sekoitetaan laitoksessa käsiteltävän biojätteen joukkoon”, kertoo ympäristökouluttaja Erkki Piippo.

Kuusen voi myös laittaa sekajäteastian viereen, josta se viedään astian tyhjennyksen yhteydessä lisäjätteen hinnalla. Sekajätteenä kerätyt kuuset päätyvät Tammervoiman hyötyvoimalaan.

”Joulukuusen voi myös viedä maksutta Koukkujärven tai Tarastenjärven jätekeskukseen. Tai käyttää silputut kuusenoksat kotikompostin seosaineena”, Piippo vinkkaa.

Vuoreksessa oma malli

Vuoreksessa putkikeräyksen alueella kuusille on merkitty omat keräyspaikat. Myös siellä kuusi pitää viedä keräyspaikalle viimeistään tänään 13.1.

Maksuton kuusikeräys biojätekiinteistöiltä käynnistyy huomenna perjantaina 14.1. ja kestää pari viikkoa.

Arvaa kerättävien joulukuusten määrä ja voita Pyynikin munkkikahvit. Palkinnon saa kuusi lähintä oikeaa arvausta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut