Kuin revontulien välkettä – Video: näin uusi ratikkataide Kalevassa herää eloon pimeällä - Moro - Aamulehti

Kuin revontulien välkettä – Video: näin uusi ratikkataide Kalevassa herää eloon pimeällä

Katso videolta, miten valot loimuavat kadun varressa yhdessä Tampereen suosikkikaupunginosassa.

Hakametsän pysäkin valotaideteos on herättänyt paljon ihastusta Rieväkadulla.

20.12.2021 9:00

Moro, Rieväkatu

Kalevasta Rieväkadulta on kuulunut viestejä hienoista valoista ratikkapysäkin vieressä. Moro kävi pimeällä tutustumassa paikkaan, jossa todellakin oli kuin revontulten välkettä.

Kyse on Tampereen ratikan taideohjelman teoksesta Rieväkadulla Hakametsä-nimisellä ratikkapysäkillä.

Talojen ja viheralueen reunassa on Nexus-valotaideteos, jonka on tehnyt taiteilija Mia Erlin. Teos valmistui marraskuussa.

Reagoi ympäristöön

Ratikan taide -nettisivuilla kerrotaan siitä seuraavaa:

Nexus on reaktiivinen valoteos, joka reagoi ympäristöönsä satunnaisten heijastusten sekä teokseen integroidun valaistuksen avulla. Päiväsaikaan teos heijastelee luonnonvalon elementtejä ja ympäristöään kiinnostavasti katsomiskulman mukaan. Teoselementtien läpi kulkeva perforoitu eli rei’itetty kuvio muodostaa kokonaisuuden, joka sivuista katsottuna näyttää pehmeän aaltomaisen muodon ja suoraan edestäpäin katsottuna muodostaa Hakametsän harjun metsää muistuttavan rivistön. Pimeän aikaan teos herää eloon dynaamisen valaistuksen avulla.”

Mia Erlin itse toteaa sivuilla, että:

”Teoksen teemana on kohtaaminen ja yhteys rakennetun ja rakentamattoman välillä. Teoksen muoto mukailee harjun metsänrajan muotoa kun taas tekninen toteutus ja valon liike edustavat rakennettua ympäristöä, liikettä ja digitaalisuutta. Teoksessa orgaaninen ja epäorgaaninen, rakennettu ympäristö ja metsä, yhdistyvät muotoon, joka kuvastaa samalla sekä pysyvyyttä että liikettä.”

Rieväkadun valotaideteos alkaa elää pimeällä.

Monta teosta

Maamerkkiteokset, taidepysäkit ja muut teokset. Muita teoksia on esimerkiksi pysäkkikatosten lasipainatukset ja sähkökaappien taide.

Taidepysäkkejä ovat Hakametsän lisäksi Hervannan kampus, Hippos, Opiskelija, Sorin aukio, Rautatieasema, Tulli ja Uintikeskus.

Maamerkkiteokset ovat Movement No 1 Kekkosentien ylikulkusillan reunoissa, Navigation Firures Vuohenojalla, Palaisinpa kukkana Turtolassa Hervannan valtaväylän tukimuurissa ja Pyynikintorin värikäs ratikkapysäkki Tuulensilmät.

Ratikan maamerkkiteosten ja taidepysäkkien luota löydät QR-koodin, jonka avulla taideseikkailustasi tulee entistä antoisampi. QR-koodi ohjaa sinut teossivulle, josta löydät teoksista kertovia ääniselostuksia tietovisoja, piirustustehtäviä ja videoita.

Ratikan taidekartan avulla pääset tutustumaan Ratikan taiteeseen ja löydät teokset niin Ratikan reitin varrelta, Ratikasta kuin raitiotien ympäristöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut