Tampereelle avattiin uusi useita kilometrejä pitkä ulkoilureitti – sadat asukkaat ryntäsivät testaamaan - Moro - Aamulehti

Tampereelle avattiin uusi useita kilometrejä pitkä ulkoilureitti – sadat asukkaat ryntäsivät testaamaan sitä

Vuosia kestänyt hanke toi kantelun poliisille ja luvan hakukin oli monimutkainen ja erikoinen operaatio.

Mika Koivuniemi aloitti tammikuun alussa Kaukajärven radan auraamisen.

7.1. 13:18 | Päivitetty 10.1. 10:26

Moro, Kaukajärvi

Tampereen Kaukajärveltä kuuluu nyt iloisia uutisia. Useita vuosia suunnitellulle ulkoilureitille on nyt lupa ja myös urakan vastaanottanut auraaja on löytynyt.

Valmiina on jo useita kilometrejä pitkä reitti, jonne voi lähteä reippailemaan.

Rataa hoitaa kangasalalainen Mika Koivuniemi. Hän omistaa Mikan kone- ja kiinteistöapu -nimisen yrityksen.

”Aurasin ympäri Kaukajärven 3–4 metriä leveän väylän kävelijöille. Järvelle on heti ilmestynyt jopa satoja ulkoilijoita, jotka peukuttavat tyytyväisenä ajaessani ohitse”, Koivuniemi selventää.

”Jää on ainakin 25 senttiä paksua ja hyväkuntoista.”

Auraaja ei pääse suoraan tallista jäälle, joten Koivuniemi kuljettaa mönkijänsä autolla ja trailerilla useimmiten Liutun uimarantaan. Siitä on muutaman kymmenen metrin matka radalle.

Moro-lehti kertoi marraskuun lopulla, että ely-keskus on vihdoin näyttämässä vihreää valoa jäälle aurattavalle reitille. Enää puuttui auraaja.

Lupaa haettiin on reitin auraukseen konevoimin ympäri Kaukajärven. Lisäksi tulee yhteys Kaukaniemen ja Riihiniemen välille sekä pieni pistoyhteys Kangasalan puolelle.

Koivuniemi lupaa myös seurata, että mistä suunnasta ulkoilijat järvelle saapuvat. Hän auraa sitten jälkien mukaan reitille johtajan väylän.

”Tällä hetkellä selvä tarve on uimalaitoksen kohdalla, josta johtaa selkeästi tampattu polku jäälle.”

Osakaskunnalle kiitokset

Luvan haki Vehmaisten osakaskunta.

”Useana talvena Kaukaniemen ja Riihiniemen välille on muotoutunut jonkinlainen polku. Nyt siihen tulee ihan aurattu reitti", sanoo Vehmaisten osakaskunnan aktiivi Sirpa Kuusela.

Mika Koivuniemen kuljetusauton tunnistaa helposti, sillä se on entinen poliisiauto. Se on siis oikealla asialla, jos näet sen pysäköitynä esimerkiksi Liutun uimarannalle.

Joulukuun puolivälissä osakaskunta lähetti avustushakemuksen Kangasalan kaupungille, jotta Pitkäjärvellekin voitaisiin aurata reitti.

Kuusela muistuttaa, että kukin kulkee järvellä ja rannoilla omalla vastuullaan. Rannassa tai järven jäällä ei hiekoiteta, vaikka olisi liukasta.

Kun Pitkäjärven jäälle vuonna 2017 ensimmäisen kerran aurattiin reitti, pääsi se heti ulkoilijoiden suosioon. Kävijöitä oli paitsi Kaukajärveltä ja Vehmaisista myös muualta Tampereelta ja Kangasalta, kuten Annalasta, Linnainmaalta, Liutusta ja Ilkosta.

”Todella laajalta alueelta tuli väkeä. Jopa pyörätuolilla on kuljettu siellä”, Kuusela kertoo.

Hän teki usean vuoden ajan töitä sen eteen, että aurauslupa Kaukajärvelle saataisiin.

”Olen nyt iloinen ja todella hyvällä mielellä. Prosessi on ollut pitkä.”

Tampereen kaupunki vetää uuden reitin rinnalle hiihtoladut.

Pieni palkkio

Auraaja saa pienen korvauksen Tampereen kaupungilta. Metsätalouspäällikkö Anne Tuominen sanoo, että aurauksesta on sovittu täksi talveksi. Jatkoa mietitään myöhemmin.

”Pienellä kustannuksella saadaan paljon iloa kuntalaisille. Kaukajärven reitti täydentää hyvin Tampereen talviulkoilureitistöä”, Tuominen sanoo.

Poliisi perään

Monet muistavat ulkoilureitin tapauksen muutaman vuoden takaa kun Jussi Haavisto halusi tehdä jäälle ulkoilureitin työkoneellaan. Hänen peräänsä soitettiin jopa poliisit.

Sen jälkeen osakaskunnan hakemus hukkui johonkin ely-keskuksessa ja siitä tehtiin myös kielteinen lausunto. Nämä kaikki yhdessä lykkäsivät virallisen ulkoilureitin avaamista useilla vuosilla.

10.1.2022 poistettu tieto luistelu-urasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut