Ratikat ajavat vasemmassa lahkeessa, kiekko putoaa jäähän sepaluksessa – Tampere-kalsareihin piirrettiin uudet maamerkit - Moro - Aamulehti

Ratikat ajavat vasemmassa lahkeessa, kiekko putoaa jäähän sepaluksessa – Tampere-kalsareihin piirrettiin uudet maamerkit

Ratikkareitin lisäksi niistä löytyvät Torni-hotelli, Nokia-areena ja tulossa oleva Tammelan stadionkin on mukana.

Suunnittelutoimisto Meran Mari Laesterä (vas.) esittelee vuoden 2018 Tampere-kalsareita, johon on jo Rantatunnelikin merkitty. Maarit Rautiolla on upouusi ratikkareittiversio.

15.12.2021 11:59

Moro, Tammela

Maankuuluista Tampere-kalsareista on tehty uusi versio. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta kalsareiden synnystä.

”Nyt oli loistava hetki päivittää kalsarit, koska Nokia-areena saatiin juuri valmiiksi ja ratikkareittikin otettiin käyttöön kesällä. Kalsareihin on merkitty uusista maamerkeistä myös Torni-hotelli ja Tammelan stadionkin on päässyt mukaan”, perustelee Maarit Rautio suunnittelutoimisto Merasta.

Alkuperäisistä Tampere-kalsareista tehtiin kalsareiden lisäksi monenlaisia eri tuotteita, muun muassa tiskirättejä, avaimenperiä, matkalaukkujen osoitekortteja ja pikkulasten vaatteita.

Tällä kertaa uuden kuosin sai myös pellavainen käsipyyhe.

Tammerkoski on saanut sepaluksen kohdalla tehdä tilaa Nokia-areenalle.

”Tämän mallin erä on rajallinen, eikä niitä tilata lisää. Kaikkiaan Tampere-kalsareita on valmistunut noin 60 000 paria.”

Kiakolla oikea paikka

Alkuperäisissä unisex-kalsareissa Tammerkoski virtasi strategisella kohdalla. Nyt kuviota on pitänyt vähän siirtää, jotta areenan merkkinä oleva musta kiakko on saatu oikeaan kohtaan.

”Kalsarit tehdään yhä samassa pienessä portugalilaisessa alusvaatetehtaassa. Siellä valmistetaan myös Tommy Hilfiger -merkkivaatteita, Mari Laesterä tietää.

10 vuotta sitten Tampere-kalsareita myytiin vähän joka putiikissa Tampereella.

”Nyt niitä saa muun muassa Taito Pirkanmaan myymälästä Hatanpään valtatieltä, Tampere-talosta, Tallimiehen puodista ja meidän omasta verkkokaupasta boxers.fi.”

Tämä kuva otettiin marraskuussa 2012, jolloin yhdeksällä kaupungilla oli omat karttakalsarit.

Mistä on kysymys?

Tampere-kalsarit olivat suuri tamperelainen innovaatio, joka käynnisti kalsariboomin koko maassa. Ensi vuonna koko operaation käynnistymisestä tulee kuluneeksi 10 vuotta.

Syksyllä 2012 Moron toimituksessa huomattiin, että Tampereella ei ole myynnissä juuri minkäänlaisia kelvollisia matkamuistoja.

Moron tuottaja Jari Mylläri ja silloinen Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredean laatujohtaja Kari Saikkonen ideoivat avoimen matkamuistokilpailun, jolla etsittiin käytännöllistä matkamuistoa, joka sopisi kokonsa ja keveytensä puolesta myös halpalentoyhtiöillä liikkuvan budjettituristin matkatavaroihin.

Kisa käynnistettiin Moro-lehdessä ja siihen tulikin peräti 600 hyvin erilaista ehdotusta, joista osasta oli tehty jopa prototyyppi.

Tuomaristo valitsi voittajaksi Tampere-kalsarit, jotka oli ideoitu suunnittelutoimisto Merassa Tammelantorin laidalla.

Ensimmäinen erä on 1 000 kalsareita ja ne myytiin 1,5 tunnissa Moron julkistettua voittajan. Siitä käynnistyi hillitön kalsariboomi koko Suomessa.

Lisävauhtia kalsarit saivat kun ne valittiin koko Suomen parhaaksi kuntamarkkinoinnin tuotteeksi.

Mari Laesterä laskee, että parhaimmillaan vastaavia karttakalsareita tehtiin ainakin 15 kaupungille ja kunnalle. Muun muassa Tampereen kanssa kulttuuripääkaupunkihankkeesta kilpailleet Savonlinna ja Oulu tilasivat omat karttakalsarinsa Meralta.

”Kaikkiaan kalsareita on valmistettu noin 100 000 paria”, meralaiset laskevat.

Tampere-kalsarit

Kilpailu ideoitiin Moro-lehdessä syksyllä 2011.

Kaikkiaan noin 600 ehdotusta. Voittajaksi valittiin suunnittelutoimisto Meran Tampere-kalsarit.

Ensimmäiset tuotteet valmistuivat maaliskuussa 2012.

Kuntamarkkinoinnin SM-kisojen voitto toukokuussa 2012.

Tilattu 15 eri kuntaan tai kaupunkiin.

Osallistu viikon verkkokysymyksen arvontaan klikkaamalla tästä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut