Miksi meillä ei ole joulujuhlia niin kuin Turussa? - Moro - Aamulehti

Miksi meillä ei ole joulujuhlia niin kuin Turussa?

11.12.2021 12:00

Katetut joulupöydät -näyttely, Jouluilta hämärtyy -opastukset, marionettiesitys Lumityttö, Lucian päivän glögitarjoilu museon pihalla, ennustuksia uudelle vuodelle, Isoäidinaikainen joulu, Kylämäen joulumyyntiä, tonttu-ukon kierroksia, piparkakkukursseja, joulumarkkinat Vanhalla suurtorilla...

Eikä siinä vielä kaikki. Lista jatkuu ja täydentyy joulun lähestyessä.

Tuo tapahtumalista löytyy siis Turusta. Ei Tampereelta.

Olen jo vuosia ihaillut Turun tapaa luoda oheisohjelmaa joulun kylkeen. Ideanikkareiden lahjasäkki tuntuu pohjattomalta ja joka vuosi kaupunkiin ilmestyy jotakin uutta.

Vain joulurauhan julistus Brinkkalan talon parvekkeelta edustaa pitkää perinnettä.

Muuta jouluistahan kaupungissa ei olekaan, sillä jouluaattona siellä usein sataa vettä eikä jouluisesta lumesta ole tietoakaan. Joulupukkikin liikkuu skootterilla kun porojen reki ei luista.

Meillä Tampereella on Keskustorin Joulutori, joka vetää vertoja monille Keski-Euroopan toreista. Mutta juuri muuta jouluista ohjelmaa meillä ei sitten olekaan. Tässä olemme hävinneet Turulle jo vuosia sitten.

Jos Tampereen joulua tarjotaan joulumatkailijoille, niin kyllä kaupungista pitäisi löytyä muutakin ohjelmaa.

Oikeastaan vain Tampereen teatteri on vastannut haasteeseen, sillä Saiturin joululla on meneillään peräti kymmenes vuosi. Toivottavasti jatkoa seuraa tulevinakin jouluina.

Ja miksei seuraisi. Muistaakseni joskus aikoinaan seurasin joulunäytelmää Etelä-Saksassa Nurnbergin kaupungin joulutorin avajaisissa. Näytelmää oli esitetty joka vuosi jostakin vuodesta 1100 saakka.

Joulupukkikin liikkuu skootterilla kun porojen reki ei luista.

Ihanteellisinta olisi, jos voitaisiin yhdistää Turun joulun ajan ohjelma ja Tampereen Joulutori. Mutta kun ei voi niin Tampereelle pitäisi kyetä luomaan jotakin uutta.

Onkin hieno juttu, että Pirkanmaan maatilat ja monet muut matkailuyritykset (sivut 8–9) ovat kehittäneet jouluisen retkipäivän Tampereen ulkopuolelle.

Missä muualla on niin jouluinen tunnelma kuin navetalle tuoksuvan maatilan pihassa kuumaa glögiä hörppiessä?

Vanha viisaus tietää, että kilpailijan kanssa ei kannata tarjota aivan samaa tuotetta. Sen vuoksi onkin toivottavaa, että Pirkanmaan matkailu ry:n joulusafari menestyy ja voi hyvin myös tulevina vuosina.

Mikä olisi sen hienompaa kuin tarjota pirkanmaalaista jouluohjelmaa koko maakunnan voimin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut